Kukbuk
Kukbuk

Tiramisu – przepisy na włoski klasyk

Tiramisu to deser, który udowadnia, że z prostych składników można stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. Delikatne biszkopty nasączone aromatycznym espresso, kremowa warstwa mascarpone i szczypta kakao – trio, które smakuje doskonale. Wybraliśmy nasze ulubione przepisy na tiramisu.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Skąd pochodzi tiramisu? Włoska kuchnia słynie z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a tiramisu jest jednym z nich. Jego korzenie są związane z regionem Veneto, gdzie po raz pierwszy połączono kawę, mascarpone i biszkopty w jedwabisty, wielowarstwowy deser. W dosłownym tłumaczeniu tiramisu oznacza „podnieś mnie na duchu” – i trudno się z tym nie zgodzić, bo już pierwszy kęs potrafi poprawić nastrój!

Jak zrobić idealne tiramisu?

Sekret tkwi w jakości składników. Ser mascarpone musi być aksamitny i gęsty, biszkopty – lekkie i chrupiące, a espresso – mocne i intensywne. Do tiramisu często dodaje się amaretto, ale uważajcie na ten składnik, jeśli wiecie, że deser będą jadły na przykład dzieci. 

Ważny jest też czas – tiramisu najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a krem stężeje, nadając deserowi perfekcyjną konsystencję.

Chociaż klasyczna wersja nie potrzebuje ulepszeń, tiramisu uwielbia eksperymenty. Można więc dodać odrobinę likieru lub rumu (czasami używa się także wina marsala) dla głębszego aromatu, a latem warto spróbować owocowej wersji z truskawkami. Dla tych, którzy wolą lżejsze desery, świetną propozycją jest tiramisu bez jajek albo na bazie jogurtu greckiego.

Tiramisu to deser, który nie potrzebuje okazji – wystarczy ochota na coś pysznego. Klasyczna wersja zawsze się sprawdza, ale warto czasem poeksperymentować, by odkryć nowe smaki. Bez względu na to, którą opcję wybierzecie, jedno jest pewne – trudno poprzestać na jednej porcji. Sprawdźcie najlepsze przepisy na tiramisu!

Jak zrobić deser tiramisu? Podpowiadamy!

Prawdziwe włoskie tiramisu

Wystarczy łyżeczka tego deseru, by przenieść się do włoskiej kawiarni. Klasyczne tiramisu zwykle robi się w dużym naczyniu, a następnie porcjuje przy użyciu łyżki – może nie wygląda perfekcyjnie, ale smak wynagradza wszystko.

Ten włoski deser musi być odpowiednio schłodzony, by krem stężał; najlepiej smakuje, jeśli spędzi w lodówce całą noc. Do tego tiramisu można zrobić stosunkowo szybko, a przepis jest naprawdę łatwy – każdy sobie poradzi!

Sprawdź przepis na klasyczne tiramisu >>

Tiramisu w pucharkach

Dobrym pomysłem na estetyczne podanie tiramisu jest przygotowanie go w szklankach lub pucharkach. Dzięki temu od razu mamy porcje odpowiedniej wielkości.

Poza tym przyrządzamy je tak samo jak w tradycyjnym przepisie – biszkopty nasączamy kawą i amaretto, przekładamy kremem z mascarpone, a wierzch posypujemy kakao. Wspaniałe!

Sprawdź przepis na tiramisu w pucharkach >>

Jak zrobić tiramisu? Sprawdź nasze przepisy

Torcik tiramisu

A może by tak… zamiast klasycznego deseru przygotować torcik tiramisu? Na pewno zrobi wrażenie na gościach! Warstwy puszystego biszkoptu, nasączonego aromatycznym espresso, przeplatają się z aksamitnym kremem na bazie twarogu i jogurtu.

Dzięki temu torcik jest lekki, dobrze sprawdzi się też z dodatkiem owoców. To klasyczne tiramisu w eleganckiej, tortowej odsłonie – idealne na specjalne okazje.

Sprawdź przepis na torcik tiramisu >>

Tiramisu z koglem-moglem

Czy jest sens ulepszać coś, co samo w sobie jest doskonałe? Tak, ponieważ kulinarne eksperymenty to zawsze dobry pomysł! Dzięki nim odkryliśmy tiramisu z koglem-moglem.

Warstwa żółtek ubitych z cukrem na puszysty krem dodaje deserowi ciekawego smaku i świetnie łączy się z kremem z mascarpone. Do tego sami pieczemy delikatne ciasto biszkoptowe, które stanie się bazą deseru. 

Sprawdź przepis na tiramisu z koglem-moglem >>

Najlepsze tiramisu – wypróbuj nasze pomysły!

tiramisu z truskawkami, ciasto z bezą, ciasto z owocami, ciasto biszkoptowe, truskawki, beziki, ciasto bez pieczenia

Tiramisu z truskawkami i prosecco

Truskawkowe tiramisu z prosecco to letnia wariacja na temat klasyki, łącząca kremową delikatność z owocową świeżością. Zamiast kawy – musujące prosecco, zamiast kakao – soczyste truskawki, które nadają deserowi rześki charakter. Warstwa nasączonych biszkoptów podkręca smak, a aksamitny krem mascarpone spaja całość.

Co ważne, jeśli chcecie zrobić ten deser poza sezonem, możecie użyć mrożonych owoców (oprócz truskawek sprawdzą się też maliny czy porzeczki). To tiramisu, które smakuje jak wakacje – lekkie, orzeźwiające i niebezpiecznie pyszne!

Sprawdź przepis na tiramisu z truskawkami i prosecco >>

Tiramisu po polsku

Spolszczone tiramisu? Nie martwcie się, smakuje równie dobrze jak włoski klasyk. Biszkopty nasączamy sokiem jabłkowym, dodajemy też nieco cynamonu. Wierzch warto udekorować sezonowymi owocami, najlepsze będą te kwaśne, na przykład porzeczki lub śliwki.

To luźna interpretacja deseru, która jednak udowadnia, że z podstawowym przepisem można śmiało eksperymentować. Smakuje dokładnie tak, jak lubimy – wspaniale!

Sprawdź przepis na polskie tiramisu >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk