Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Soczyste smaki lata

Sezon letni to prawdziwe bogactwo różnorodnych, soczystych smaków. Jak pomieścić wszystkie na jednym talerzu? Do idealnej kompozycji potrzeba trochę kontrastu, równowagi i kompleksowych rozwiązań.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Feeria barw i smaków, jakie oferują nam sezonowe dobra, nie pozostawia miejsca na nudę. Na surowo, blanszowane, ugotowane, duszone, pieczone lub grillowane – warzywa testujemy na wszystkie możliwe sposoby. A jak łączyć je z mięsem?

Sztuka łączenia

Poza pomysłami, które od razu przychodzą nam na myśl, gdy mowa o tradycyjnym obiedzie, są też te inspirowane warzywami jako punktem wyjścia. Przykład? Do sałatek z powodzeniem dodajemy pieczone, smażone albo grillowane kawałki mięsa – idealnie lekkie i zbilansowane, wymarzone na gorące dni.

A co z mięsem mielonym? Jeśli szukamy soczystego mięsa, które dobrze komponuje się z warzywami, warto wybrać karkówkę. Idealnie sprawdza się jako składnik farszu, pulpetów czy grillowanych burgerów. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu nie potrzeba już dodatku w postaci boczku czy słoniny. Mięso z karkówki, nawet dłużej i intensywniej smażone lub pieczone, pozostaje soczyste i pełne smaku. Świetnie sprawdza się jako podstawa domowego pasztetu i współgra z ostrymi przyprawami.

Warto zwracać uwagę na pochodzenie produktu – to ono wpływa na jego jakość i smak. Najlepszym przykładem są produkty Doliny Dobra, wytwarzane w 100% z mięsa, z dodatkiem jedynie naturalnych aromatów i przypraw. Nie bez znaczenia jest tu transparentny proces produkcji, w której monitorowany jest każdy etap. Dzięki własnym polom uprawnym, paszom i hodowlom wszystko odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego, z myślą o dobrostanie zwierząt, z zastosowaniem najlepszych praktyk hodowlanych i rolniczych.

Sprawdź przepis na cukinie nadziewane karkówką, bulgurem i warzywami >>

Do wypróbowania

Tymczasem wróćmy do warzyw i mięsa mielonego – jak je łączyć? Uwielbiane przez dzieci pulpeciki mogą się składać w dużej mierze z warzyw, ze startej cukinii, marchewki, pietruszki, wymieszanych z mięsem. Duszone w sosie własnym lub lekkim wywarze warzywnym, będą pełnowartościowym i lekkostrawnym posiłkiem, idealnym dla dzieci. Sprawdzą się nie tylko jako obiad, ale też jako lunch do szkoły czy przekąska.

Wersja dla starszych? Pulpeciki zapiekamy w intensywnym sosie BBQ i podajemy na wykałaczkach w formie finger food. Inną opcją, która pozwoli nam się cieszyć z różnorodności smaków na jednym talerzu, jest farsz. Mięso mielone z karkówki, doprawione chili lub wędzoną papryką, idealnie wypełni przekrojone wzdłuż i wydrążone bakłażany lub cukinie. Takim samym farszem możemy nadziewać naleśniki i zrobić z nich krokiety albo użyć kruchego spodu tarty i skusić się na wytrawną wersję.

Sprawdźcie przepis na krokiety z ziołowych naleśników z aromatycznym farszem mięsnym >>

Sprawdź też:
Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:. Sprawdź też:.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk