Kukbuk
Kukbuk

Soczyste smaki lata

Sezon letni to prawdziwe bogactwo różnorodnych, soczystych smaków. Jak pomieścić wszystkie na jednym talerzu? Do idealnej kompozycji potrzeba trochę kontrastu, równowagi i kompleksowych rozwiązań.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Feeria barw i smaków, jakie oferują nam sezonowe dobra, nie pozostawia miejsca na nudę. Na surowo, blanszowane, ugotowane, duszone, pieczone lub grillowane – warzywa testujemy na wszystkie możliwe sposoby. A jak łączyć je z mięsem?

Sztuka łączenia

Poza pomysłami, które od razu przychodzą nam na myśl, gdy mowa o tradycyjnym obiedzie, są też te inspirowane warzywami jako punktem wyjścia. Przykład? Do sałatek z powodzeniem dodajemy pieczone, smażone albo grillowane kawałki mięsa – idealnie lekkie i zbilansowane, wymarzone na gorące dni.

A co z mięsem mielonym? Jeśli szukamy soczystego mięsa, które dobrze komponuje się z warzywami, warto wybrać karkówkę. Idealnie sprawdza się jako składnik farszu, pulpetów czy grillowanych burgerów. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu nie potrzeba już dodatku w postaci boczku czy słoniny. Mięso z karkówki, nawet dłużej i intensywniej smażone lub pieczone, pozostaje soczyste i pełne smaku. Świetnie sprawdza się jako podstawa domowego pasztetu i współgra z ostrymi przyprawami.

Warto zwracać uwagę na pochodzenie produktu – to ono wpływa na jego jakość i smak. Najlepszym przykładem są produkty Doliny Dobra, wytwarzane w 100% z mięsa, z dodatkiem jedynie naturalnych aromatów i przypraw. Nie bez znaczenia jest tu transparentny proces produkcji, w której monitorowany jest każdy etap. Dzięki własnym polom uprawnym, paszom i hodowlom wszystko odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego, z myślą o dobrostanie zwierząt, z zastosowaniem najlepszych praktyk hodowlanych i rolniczych.

Sprawdź przepis na cukinie nadziewane karkówką, bulgurem i warzywami >>

Do wypróbowania

Tymczasem wróćmy do warzyw i mięsa mielonego – jak je łączyć? Uwielbiane przez dzieci pulpeciki mogą się składać w dużej mierze z warzyw, ze startej cukinii, marchewki, pietruszki, wymieszanych z mięsem. Duszone w sosie własnym lub lekkim wywarze warzywnym, będą pełnowartościowym i lekkostrawnym posiłkiem, idealnym dla dzieci. Sprawdzą się nie tylko jako obiad, ale też jako lunch do szkoły czy przekąska.

Wersja dla starszych? Pulpeciki zapiekamy w intensywnym sosie BBQ i podajemy na wykałaczkach w formie finger food. Inną opcją, która pozwoli nam się cieszyć z różnorodności smaków na jednym talerzu, jest farsz. Mięso mielone z karkówki, doprawione chili lub wędzoną papryką, idealnie wypełni przekrojone wzdłuż i wydrążone bakłażany lub cukinie. Takim samym farszem możemy nadziewać naleśniki i zrobić z nich krokiety albo użyć kruchego spodu tarty i skusić się na wytrawną wersję.

Sprawdźcie przepis na krokiety z ziołowych naleśników z aromatycznym farszem mięsnym >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk