Choć kuchnia koreańska już od kilku lat gości w Polsce, nadal, w porównaniu z innymi azjatyckimi smakami, może się wydawać nieco egzotyczna. Podobnie jak w innych kuchniach Dalekiego Wschodu, dania koreańskie opierają się na ryżu, warzywach, makaronie, mięsie i owocach morza. Jest jednak kilka charakterystycznych składników, które sprawiają, że kuchni koreańskiej nie sposób pomylić z żadną inną. Kulinarną podstawą i flagowym daniem jest tu kimchi – pikantna potrawa na bazie kiszonej kapusty lub innych fermentowanych warzyw. Swój ostry, głęboki smak zawdzięcza papryczce gochugaru i rozmaitym dodatkom. Kimchi jest właściwie esencją koreańskiej kuchni – może być i przystawką, i elementem innych dań. Koreańczycy jedzą je niemal codziennie! Wbrew pozorom gotowanie koreańskich dań nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Większość potraw tej kuchni bez większego problemu przyrządzicie w domu, a przeważającą część składników znajdziecie na sklepowych półkach – w Polsce nie brakuje miejsc, w których kupicie oryginalne produkty prosto z Korei, takie jak koreański sos sojowy czy oryginalne koreańskie kimchi (sprawdź, gdzie kupisz azjatyckie produkty>>). To prawdziwy comfort food, który przywodzi na myśl spokojne, beztroskie chwile, poprawia nastrój i zabiera wprost na dalekie, egzotyczne wakacje!
Smaki Korei – orientalny comfort food
Kto raz zasmakuje w kuchni koreańskiej, ten już zawsze będzie chciał wracać do jej smaków. Przedstawiamy przepisy na koreański comfort food, który urozmaici wasze orientalne menu!
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Jajangmyeon – makaron z pastą chunjang
To potrawa, którą fani kultury koreańskiej z pewnością znają. Niezbędną bazą tego dania jest pasta z czarnej fasoli – zrobicie z niej sos, który doskonale połączy się z makaronem. Jeżeli cenicie orientalne smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeden z najbardziej reprezentatywnych dla tego regionu. To sycące i szybkie w przygotowaniu danie jest proste, a do tego zdrowe – znajdziecie w nim mnóstwo warzyw i aromatycznych przypraw.
Sprawdź, jak zrobić jajangmyeon, czyli makaron z pastą chunjang >>
Smażony kurczak po koreańsku
Chrupiący kurczak w sosie na bazie ketchupu to idealna propozycja na leniwy weekend. Najbardziej urzeka nas w tym pysznym daniu jego wyjątkowa prostota. Kawałki kurczaka obtoczcie w panierce z mąki, czosnku, słodkiej papryki i jajek. Dwukrotnie smażcie je na głębokim tłuszczu, a pomiędzy jednym i drugim smażeniem odsączcie kawałki mięsa na ręczniku kuchennym. Przygotujcie sos, dodajcie do niego usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszajcie – gotowe!
Oi kimchi, czyli kimchi z ogórków
Kimchi to najlepsze, co dała światu kuchnia koreańska. Najbardziej znane jest kimchi klasyczne, z kapusty pekińskiej, ale kisić można niemal wszystko, na przykład ogórki. To jedna z najłatwiejszych koreańskich kiszonek – szybko i sprawnie możecie samodzielnie przygotować ją w domu. Fantastycznie świeże i cudownie pikantne ogórki pasują do każdego pieczonego lub grillowanego mięsa, a po przygotowaniu przez kilka dni możecie przechowywać je w lodówce – nabiorą wtedy smaku i delikatnie kwaśnego posmaku.
Smażony ryż z kimchi
Smażony ryż z kimchi to pomysł na błyskawiczne i proste danie w stylu less waste, które przygotujecie z ugotowanego wcześniej ryżu. Możecie je zjeść na obiad, lunch lub kolację – jest pyszne, sycące i rozgrzewające, szczególnie z dodatkiem pikantnego kimchi. Nie zapomnijcie posypać gotowego dania posiekaną dymką! Ryż serwujcie z pokrojonym nori i sezamem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?