![Sałatka z sezonowych warzyw z chlebkiem pita i dressingiem z octu winnego i czosnku (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8BbYEES8ioi7ze-6t5RDylau2iWfhTMth_jSuGbXhm8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMTMv/S3JlZ2xpY2N5X0xh/dG8xODEyLmpwZw.jpg)
Zielony fattusz
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- Dressing:
- czosnek
- 1 ząbek
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- ocet winny
- 2 łyżki
- oliwa
- 6-8 łyżek
- sumak
- ½ łyżeczki
- syrop z granatów lub płynny miód
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Warzywa:
- rzodkiewka
- 4 sztuki
- kalarepa
- 1 sztuka
- czerwona cebula
- ½ sztuki
- ogórek
- 1 sztuka
- serce rzymskiej sałaty
- 1 sztuka
- chlebek pita
- 1 sztuka
- oliwa extra cergine
- 1 łyżka
- mięta
- 1 łyżka liści
- kolendra
- 1 łyżka liści
- natka pietruszki
- 1 łyżka
- sumak
- do posypania