Kukbuk
Kukbuk
Przepis na sałatkę z białym serem i sezonowymi warzywami. Letnie sałatki. PRZEPISY (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z białego sera z warzywami i rodzynkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
rzodkiewka
6-8 sztuk
ogórek
1 sztuka
koperek
¼ pęczka
szczypiorek
¼ pęczka
tłusty twaróg
400 g
majonez
4 łyżki
sok z cytryny
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cukier puder
do smaku
drobne rodzynki
2 łyżki

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Przepis: Marzena Gromelska

krok 1

Opłukaną rzodkiewkę i ogórek kroimy w grubą kostkę. Koperek i szczypiorek siekamy. Twaróg kroimy w sporą kostkę – około 2×2 centymetrów.

Reklama

krok 2

Majonez doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem pudrem, koprem, szczypiorem i rodzynkami. Przed podaniem warzywa i majonez delikatnie łączymy z twarogiem, tak by zachował kształt kostek.

Reklama

TIP

Wybór majonezu na rynku jest ogromny – wybierajcie te na bazie jajek z wolnego wybiegu albo „zerówek”. Bez trudu możecie też przygotować majonez samodzielnie! Zajmie wam to mało czasu, a da wiele satysfakcji.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk