Kukbuk
Kukbuk

Rusza Fine Dining Week. Na gości festiwalu czekają niespodzianki

Tegoroczny Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week odbywa się pod hasłem #wHarmonii! Niemal 100 restauracji przygotowało mistrzowskie menu w wyjątkowej, festiwalowej cenie. To niezwykła okazja do poznania polskiej sceny kulinarnej klasy premium.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe Restaurant Club

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Fine Dining Week to unikalne wydarzenie, które skupia się na eksplorowaniu polskich restauracji fine dine oraz premium. Z tej okazji najlepsi szefowie kuchni przygotowują mistrzowskie menu – każde z nich skupia się wokół harmonii, która jest tematem aktualnej edycji. W kuchni wyrażana jest doskonałym balansem między smakami, teksturami oraz nowatorskimi i tradycyjnymi technikami.

Harmonia obecna jest również w restauracyjnych wnętrzach, perfekcyjnym serwisie i w całości doświadczenia, które zachęca do kulinarnych przeżyć bez konieczności przejmowania się wysokimi kosztami. Fine Dining Week stwarza atmosferę zachęcającą do eksperymentowania z kuchnią i otwarcia się na nowe doznania restauracyjne, jednocześnie dbając o wyjątkowo korzystny stosunek jakości do ceny.

Mistrzowskie menu

Festiwal odbędzie się w dniach 3 lipca-11 sierpnia w największych regionach Polski: Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Wrocławiu, oraz na Śląsku i  w Łodzi. W ramach Fine Dining Week odwiedzić można najlepsze restauracje w Polsce, zarówno klasy fine dining, jak i te aspirujące, w których smak, styl i doświadczenie spotykają się w pełnej harmonii.

Na festiwalu goście mają do wyboru krótszą lub dłuższą ofertę: 3 dania + amuse-bouche za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche + za 179 zł, oraz większe, rozbudowane menu w cenie powyżej 300 zł. Do każdego zestawu festiwalowego pełnoletni goście otrzymają prezent od partnera lub bezalkoholową alternatywę - Elderflower Spritz na bazie Kinley Elderflower Zero Cukru. Do każdej rezerwacji jest doliczana opłata rezerwacyjna w wysokości 5,98 zł. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Fine Dining Week  jest przewidziana na 120 minut.

Gdzie najlepiej odkrywać niezwykłe smaki?

The Time (Poznań)

Poznański koncept Młyńska 12 łączy ze sobą biznesową i osobistą strefę życia na najwyższym poziomie. Kulinarna wizytówka tego miejsca to przedstawiona w Czerwonym Przewodniku Michelin 2023 restauracja The Time. Odkryjemy tu wyjątkową kompilację lekkości, dobrego smaku i sezonowości z elementami fine diningu. Szef kuchni Dawid Łagowski, który odpowiada za menu to półfinalista 6 edycji programu „Top Chef” i jedna z bardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej gastronomii.

Z okazji Fine Dining Week przygotował dwie propozycje menu składające się z 5 wyjątkowych dań. Wśród nich między innymi: pasztet z dziczyzny na maślanej grzance z karmelizowaną czerwoną cebulą, sałatą i winegretem musztardowym, Wędzony pstrąg z Zielenicy z ikrą, kiszonymi warzywami, śmietaną i olejem porowym i beza z kremem i letnimi owocami.

Pałac Kamieniec (Kłodzko)

Pałac Kamieniec – dom gościnny przepięknie położony w sercu Kotliny Kłodzkiej – otoczony jest malowniczym ogrodem o historycznym rodowodzie. Pałacowa kuchnia mieszcząca się w dawnych pomieszczeniach gospodarczych Folwarku jest miejscem w którym dawne, regionalne przepisy spotykają się z francuską i polską kuchnią pałacową.

Każde danie komponowane jest z wykorzystaniem uprawianych na miejscu ziół, warzyw i owoców. W ramach festiwalu czeka tu na nas kaszotto z bobem i kurkami, sandacz z puree selerowo-truflowym oraz lawendowa panna cotta. Zarezerwuj i zachwyć się Pałacem Kamieniec.

hub.praga (Warszawa)

Najlepsza wizytówka zrównoważonej kuchni na prawym brzegu Wisły. Restauracja hub.praga dzięki zaawansowanym technikom kulinarnym i nieustannemu poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań, stara się przekształcić nawet najdrobniejsze składnik w element dania.

Każdy element festiwalowego menu został starannie przemyślany przez szefa Witka Iwańskiego, aby łączyć smak, teksturę oraz estetykę serwowanych potraw. Dwie propozycje na Fine Dining Week to kompozycje składające się z 5 dań, wśród nich jest m.in.: pączek z kaczką z dynią i daikon, mleczne lody nitro z porzeczką i sałatka z kwiatów, creme fraiche i miso. Jagiellońska 22 w Warszawie to adres, który warto zapamiętać!

Ukryte Rzeki (Łódź)

Restauracja fusion w sercu łódzkich Ogrodów Geyera, której nazwa jest oczywistym nawiązaniem do tajemniczej historii miasta oraz do lokalizacji nad samą rzeką Jasień. To również symboliczna paralela do kuchni fusion, która bywa zmienna jak rzeka łącząca przepisy różnych kuchni, regionów, a nawet epok.

Menu na Fine Dining Week to dwie kompozycje, w których znalazł się m.in.: tatar z tuńczyka doprawiony jalapeño i gorczycą, serwowany z sorbetem z marakui z młotkowanym pieprzem oraz Sezonowany antrykot z grillowaną kukurydzą, popcornem, wędzonymi ziemniakami oraz sosem demi glace z kombu i zielonym pieprzem.

Pełna lista restauracji dostępna jest na na FineDiningWeek.pl.

Artykuł powstał we współpracy z Restaurant Clubem.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk