Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na dania comfoort food, jak zrobić placki ziemniaczane (fot. Paulina Czyżewska)

Rozgrzewające przepisy na zimę

Zimowa aura nie rozpieszcza, więc sami szukamy sposobów na to, jak sobie dogodzić, gdy za oknem szaruga i chłód. Pierwsze kroki kierujemy do kuchni, by przygotować potrawy, które rozgrzeją i ciało, i ducha.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Przepisy i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Nie ma lepszego sposobu na poprawę pochmurnego nastroju niż aromatyczne i rozgrzewające jedzenie, które otula niczym miękki koc i daje poczucie błogiego komfortu. Do przezwyciężenia szaroburej aury potrzeba jednak odpowiednich narzędzi. Przyda się kilka doskonałej jakości składników, szczypta kulinarnej kreatywności, odrobina pozytywnego nastawienia i pomoc niezawodnego sprzętu, dzięki któremu szybko i sprawnie wyczarujemy zaskakujące połączenia sezonowych smaków. Dania przynoszące komfort najlepiej przygotowywać przy użyciu komfortowych akcesoriów – tak by wszystko poszatkowało się w mig, ugotowało błyskawicznie i nie przypaliło, czyli by zagwarantować sobie relaks już podczas gotowania. Podstawą kuchennych działań będą bardzo wytrzymałe garnki z energooszczędnym dnem, patelnie z nieprzywierającą i trwałą powłoką, a także wykonane z najwyższej jakości materiałów noże, które idealnie sprawdzą się w codziennej pracy w kuchni, ale nie zawiodą też przy zadaniach specjalnych. Dzięki takiej pomocy usmażycie idealne placki ziemniaczane i błyskawicznie odparujecie owocowy sos, który przyda się do utopienia w nim najlepszych leniwych pierogów. Co pysznego możecie jeszcze przygotować, marząc o zimowej rozgrzewce? Przed wami – ku inspiracji – pięć sprawdzonych przepisów na zimowy comfort food.

Sprzęty kuchenne Fiskars, noże kuchenne, garnki i patelnie (fot. Paulina Czyżewska)
Przepis na zupę cytrynową z klopsami (fot. Paulina Czyżewska)

Zupa cytrynowa z klopsami

Już sama myśl o kremowej zupie w pięknym, żółtym kolorze rozgrzewa do czerwoności. Nietypowe zestawienie smaków i zmienność tekstur momentalnie przyniosą ukojenie, a aromatyczna cytryna natychmiast zabierze was w najbardziej słoneczne rejony Włoch. A najlepsze jest to, że tę zupę łatwo zrobicie ze składników, które zazwyczaj macie w lodówce. Do krojenia warzyw użyjcie dobrego i ostrego noża z wysokiej jakości stali nierdzewnej – takiego jak nóż szefa kuchni marki Fiskars. Proces krojenia bowiem wpływa na smak dania!

Sprawdź nasz przepis na aromatyczną zupę cytrynową z klopsami >>

Przepis na fasolę na grzance z serem. Najlepsze przepisy na fasolę (fot. Paulina Czyżewska)

Kremowa fasola z serową grzanką

Bogata w potas, wapń i fosfor fasola ma także sporo witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym wpływają korzystnie na samopoczucie. Strączki mają też naturalne działanie rozgrzewające, dlatego idealnie sprawdzają się jako podstawa szybkiego w przygotowaniu i sycącego zimowego posiłku. Dzięki połączeniu kremowej fasoli ze złocistą grzanką z cheddarem i pieprzem ta potrawa nabierze rumieńców. 

Wypróbuj przepis na kremową fasolę z serową grzanką >>

Przepis na szybkie placki ziemniaczane z sosem z buraków (fot. Paulina Czyżewska)

Placki ziemniaczane z sosem buraczanym

Placki ziemniaczane to smak, który wywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa – oto niekwestionowany comfort food. Połączenie ich z domowym sosem buraczanym to już jednak oznaka kulinarnej dojrzałości, która otwiera na nowe doznania. Świeżo podane, okażą się doskonałą przekąską do wieczornego seansu czy ulubionych gier planszowych, a jeśli użyjecie patelni z powłoką Hardtec Superior+™, będziecie mieć pewność, że placki nie będą przywierać do jej powierzchni.

Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane z sosem buraczanym >>

Szybki przepis na kluski śląskie. Jak zrobić prosty sos grzybowy (fot. Paulina Czyżewska)

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Skoro mowa o kojących, znanych z dzieciństwa smakach, w tym zestawieniu nie może zabraknąć tradycyjnych klusek śląskich. Miękka struktura, urocza dziurka, która obficie wypełnia się sosem, i idealna wielkość sprawiają, że trudno o bardziej komfortowe jedzenie. Z maślanym sosem na bazie boczniaków i pieczarek stworzą kompozycję idealną – w sam raz do zjedzenia pod ciepłym kocem. A jeśli sos ugotujecie w garnku z energooszczędnym dnem, nie tylko szybciej się nagrzeje, ale też dłużej zatrzyma ciepło. Dzięki temu z powodzeniem będziecie mogli polać kluski kolejną porcją jeszcze gorącego sosu.

Sprawdź, jak łatwo przygotujesz kluski śląskie z sosem grzybowym >>

Prosty przepis na kopytka leniwe. Jak przygotować leniwe kluski - PRZEPIS (fot. Paulina Czyżewska)

Leniwe z sosem owocowym 

Jeśli ma być przyjemnie, ciepło i komfortowo, nie pozostaje nic innego, jak do tego zestawienia dodać więcej klusek – tym razem w wersji na słodko. Tu doskonale sprawdzą się klasyczne leniwe pierogi – miękkie i złociste jednocześnie, wybornie pachnące masłem. A jeśli podacie je z domowym sosem owocowym, możecie być pewni, że dzień natychmiast stanie się o niebo lepszy.

Wypróbuj nasz przepis na leniwe z sosem owocowym >>

Fiskars logo

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Fiskars.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk