Kukbuk
Kukbuk
Napar malinowo-kardamonowy

Napar malinowo-kardamonowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
korzeń imbiru
2 cm
gorąca woda
1 szklanka
syrop malinowy lub konfitura malinowa
1 łyżka
kardamon
kilka ziaren
pomarańcza
1 plaster
Opcjonalnie:
suszone kwiaty pomarańczy
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Imbir obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce. Wkładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem). Dodajemy syrop lub konfiturę malinową.

krok 2

Ziarna kardamonu rozcinamy, pocieramy w dłoniach i dorzucamy do szklanki. Mieszamy. Do naparu dodajemy pomarańczę. Ewentualnie dekorujemy go suszonymi kwiatami pomarańczy. Mieszamy i przykrywamy szklankę talerzykiem na mniej więcej 2 minuty, by zatrzymać w środku wydobywające się z parą olejki eteryczne.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk