Kukbuk
Kukbuk
Restauracja Bibenda, sezonowe menu, gdzie zjeść w Warszawie (fot. Maciek Niemojewski)

Restauracja od kuchni: Bibenda

Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Agata Zięba


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Każdy, kto miał okazję spacerować ulicami warszawskiego Śródmieścia, z pewnością nieraz mijał niebieski neon, który od ponad siedmiu lat świeci się przy Nowogrodzkiej. To szyld Bibendy, jednej z najciekawszych stołecznych restauracji i ważnego punktu na kulinarnej mapie Polski. Filozofia Kasi i Beniamina, właścicieli lokalu, jest zarazem prosta i urzekająca. To oni, jako jedni z pierwszych, mówili o celebrowaniu jedzenia w bezpretensjonalny sposób, o potrzebie gotowania z lokalnych, sezonowych składników, a także o wartości, jaką niesie wspólne odkrywanie nowych smaków. Ich przekonania podziela szefowa kuchni Agata Zięba, z którą mieliśmy przyjemność rozmawiać w ramach cyklu „5 minut w kuchni”.

Agata Zięba - szefowa kuchni restauracji Bibenda (fot. Maciek Niemojewski)

Agata Zięba

Każde danie, które wychodzi z kuchni Bibendy, zachwyca intensywnymi kolorami, świeżością smaku i jakością wykorzystanych składników. W przeważającej większości posiłki, które trafiają do sezonowego menu, są pomyślane w taki sposób, by móc się nimi dzielić ze znajomymi. Cieszyć się nimi możecie w ogródku od strony ulicy, w klimatycznym wnętrzu lub w ogródku na dziedzińcu, od tego sezonu zajmującym większą powierzchnię. Bibenda oferuje także znakomite alkohole i wiele pysznych półproduktów w słoikach – możecie je kupić i wziąć ze sobą do domu, by o kilka dni przedłużyć ucztowanie!

Bibenda. szparagi z młodymi porami, sosem romesco (fot. Maciek Niemojewski)

Dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną

Jeszcze lepsze od gotowanych są szparagi grillowane – o przyjemnie dymnym aromacie. Świetnie sprawdzą się z migdałową dukkah, młodymi porami i romesco – tradycyjnym hiszpańskim sosem wywodzącym się z miasta Tarragona w Katalonii. Ten prosty przepis to idealna propozycja na weekendową ucztę lub lekki obiad w tygodniu. Aby dodać potrawie delikatnie kwaskowego akcentu, skropcie je sokiem z grillowanej cytryny.

Zobacz, jak zrobić dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną >>

Bibenda. Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną (fot. Maciek Niemojewski)

Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño

Chociaż pyszna i zdrowa kapusta może się kojarzyć z potrawami świątecznymi, świetnie sprawdza się na co dzień! Można ją jeść samą lub potraktować jako dodatek do głównego dania. Tym razem proponujemy paloną kapustę w sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną. Kapustę smażcie, aż mocno się zrumieni, a następnie polejcie ją tahiną i włóżcie do piekarnika. Podajcie na kilku łyżkach korzennego sosu pomidorowego, a z wierzchu polejcie pikantnym olejem kolendrowym. Gotowe danie koniecznie udekorujcie świeżymi ziołami!

Wypróbuj przepis na paloną kapustę w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño >>

Bibenda. Arancini z ’ndują z sosem aioli (fot. Maciek Niemojewski)

Arancini z ’ndują z sosem aioli

Ukochane przez Włochów arancini to doskonały pomysł na sycący obiad lub wczesną kolację. Z ’ndują, tradycyjną włoską kiełbasą wieprzową o wyraźnym wędzonym posmaku, stanowią idealne połączenie. To smaczne danie nie tylko nasyci, ale także poprawi humor. Panierowane kulki ryżowe smażcie w gorącym oleju, aż równomiernie się zarumienią. Najlepiej smakują z sosem aioli – symbolem kuchni śródziemnomorskiej, popularnym szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Choć składa się z zaledwie kilku składników, doskonale komponuje się z prostymi daniami.

Jak zrobić arancini z ’ndują z sosem aioli >>

Bibenda. Piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn (fot. Maciek Niemojewski)

Piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn, mięty i jalapeño

Młode marchewki zamarynujcie w zalewie z octu jabłkowego, ziaren kuminu i kolendry, czosnku i mięty. Podajcie z delikatną ricottą i pyszną salsą z kiszonych cytryn. Pikantności doda potrawie papryczka jalapeño. To bardzo ciekawa kompozycja, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga szczególnych umiejętności, wyspecjalizowanej wiedzy ani sprzętu. Piklowane marchewki idealnie sprawdzą się jako wieczorna przekąska lub lekki obiad.

Wypróbuj przepis na piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn, mięty i jalapeño >>

Bibenda. Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami (fot. Maciek Niemojewski)

Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami

Dukkah to pochodząca z Egiptu bardzo aromatyczna mieszanka przypraw i orzechów. Choć uwielbiamy zgłębiać kuchnie świata, tym razem proponujemy przygotować jej polską wersję, która idealnie pasuje do pysznych klusek z wędzonego twarogu. To połączenie jest najlepszym dowodem na to, że twaróg świetnie sprawdza się nie tylko jako przekąska czy składnik sałatek! Kluski podajcie polane tłoczonym na zimno olejem rzepakowym i posypane aromatycznymi przyprawami.

Sprawdź przepis na kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk