Każdy, kto miał okazję spacerować ulicami warszawskiego Śródmieścia, z pewnością nieraz mijał niebieski neon, który od ponad siedmiu lat świeci się przy Nowogrodzkiej. To szyld Bibendy, jednej z najciekawszych stołecznych restauracji i ważnego punktu na kulinarnej mapie Polski. Filozofia Kasi i Beniamina, właścicieli lokalu, jest zarazem prosta i urzekająca. To oni, jako jedni z pierwszych, mówili o celebrowaniu jedzenia w bezpretensjonalny sposób, o potrzebie gotowania z lokalnych, sezonowych składników, a także o wartości, jaką niesie wspólne odkrywanie nowych smaków. Ich przekonania podziela szefowa kuchni Agata Zięba, z którą mieliśmy przyjemność rozmawiać w ramach cyklu „5 minut w kuchni”.
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
Tekst: redakcja
Przepis i przygotowanie: Agata Zięba
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Każde danie, które wychodzi z kuchni Bibendy, zachwyca intensywnymi kolorami, świeżością smaku i jakością wykorzystanych składników. W przeważającej większości posiłki, które trafiają do sezonowego menu, są pomyślane w taki sposób, by móc się nimi dzielić ze znajomymi. Cieszyć się nimi możecie w ogródku od strony ulicy, w klimatycznym wnętrzu lub w ogródku na dziedzińcu, od tego sezonu zajmującym większą powierzchnię. Bibenda oferuje także znakomite alkohole i wiele pysznych półproduktów w słoikach – możecie je kupić i wziąć ze sobą do domu, by o kilka dni przedłużyć ucztowanie!
Dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną
Jeszcze lepsze od gotowanych są szparagi grillowane – o przyjemnie dymnym aromacie. Świetnie sprawdzą się z migdałową dukkah, młodymi porami i romesco – tradycyjnym hiszpańskim sosem wywodzącym się z miasta Tarragona w Katalonii. Ten prosty przepis to idealna propozycja na weekendową ucztę lub lekki obiad w tygodniu. Aby dodać potrawie delikatnie kwaskowego akcentu, skropcie je sokiem z grillowanej cytryny.
Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño
Chociaż pyszna i zdrowa kapusta może się kojarzyć z potrawami świątecznymi, świetnie sprawdza się na co dzień! Można ją jeść samą lub potraktować jako dodatek do głównego dania. Tym razem proponujemy paloną kapustę w sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną. Kapustę smażcie, aż mocno się zrumieni, a następnie polejcie ją tahiną i włóżcie do piekarnika. Podajcie na kilku łyżkach korzennego sosu pomidorowego, a z wierzchu polejcie pikantnym olejem kolendrowym. Gotowe danie koniecznie udekorujcie świeżymi ziołami!
Arancini z ’ndują z sosem aioli
Ukochane przez Włochów arancini to doskonały pomysł na sycący obiad lub wczesną kolację. Z ’ndują, tradycyjną włoską kiełbasą wieprzową o wyraźnym wędzonym posmaku, stanowią idealne połączenie. To smaczne danie nie tylko nasyci, ale także poprawi humor. Panierowane kulki ryżowe smażcie w gorącym oleju, aż równomiernie się zarumienią. Najlepiej smakują z sosem aioli – symbolem kuchni śródziemnomorskiej, popularnym szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Choć składa się z zaledwie kilku składników, doskonale komponuje się z prostymi daniami.
Piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn, mięty i jalapeño
Młode marchewki zamarynujcie w zalewie z octu jabłkowego, ziaren kuminu i kolendry, czosnku i mięty. Podajcie z delikatną ricottą i pyszną salsą z kiszonych cytryn. Pikantności doda potrawie papryczka jalapeño. To bardzo ciekawa kompozycja, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga szczególnych umiejętności, wyspecjalizowanej wiedzy ani sprzętu. Piklowane marchewki idealnie sprawdzą się jako wieczorna przekąska lub lekki obiad.
Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami
Dukkah to pochodząca z Egiptu bardzo aromatyczna mieszanka przypraw i orzechów. Choć uwielbiamy zgłębiać kuchnie świata, tym razem proponujemy przygotować jej polską wersję, która idealnie pasuje do pysznych klusek z wędzonego twarogu. To połączenie jest najlepszym dowodem na to, że twaróg świetnie sprawdza się nie tylko jako przekąska czy składnik sałatek! Kluski podajcie polane tłoczonym na zimno olejem rzepakowym i posypane aromatycznymi przyprawami.
Sprawdź przepis na kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?