Kukbuk
Kukbuk

Restauracja od kuchni: Bianca

Dali się już poznać jako wytwórcy świeżych, włoskich serów. Dziś w sercu Warszawy prowadzą też miejsce, gdzie oprócz wspaniałej burraty czy mozzarelli można spróbować chrupiącej focaccii i innych włoskich przysmaków. Nam Kaja i Francesco zdradzają swoje ulubione włoskie przepisy.

Tekst: Joanna Szyndler

Przepisy i przygotowanie: Bianca

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gdy poprzednim razem spotkaliśmy się z Kają i Franceskiem, prowadzili oni serowarnię pod Warszawą. Z mleka pochodzącego od krów pasących się na polskich pastwiskach ręcznie wytwarzali sery według włoskich, tradycyjnych receptur. Ich sery powstają (na szczęście!) do dziś i trafiają do najlepszych restauracji w stolicy. W 2021 roku opowiadali nam też o jeszcze jednym marzeniu: pragnęli otworzyć własny lokal, niezobowiązujące bistro, w którym będą karmić prosto, po włosku i gdzie będą częstować swoimi serami. I to marzenie udało im się spełnić. Kaja i Francesco zapraszają do restauracji i sklepu Bianca przy Natolińskiej 3 w Warszawie.

W menu Bianki królują oczywiście sery. Skusić się można na przykład na podpalaną cykorię z ricottą lub burratę z pieczonym burakiem i wegetariańską ndują. Lub po prostu – zamówić deskę dojrzewających lub świeżych serów, by zdecydować, który z nich jest tym ulubionym. Wybór nie będzie łatwy! Kaja uczyła się robienia serów od włoskich mistrzów. Trzyma się tradycyjnych przepisów z Italii, korzysta jednak z ekologicznych, najlepszych składników z Polski.

Risotto z dynią i wędzoną scamorzą

Dojrzewająca około pięciu dni scamorza wspaniale smakuje na surowo, ale także świetnie się topi i sprawdza jako dodatek do risotto. Połączenie dyni, papryczek peperoncino, szalotki i właśnie delikatnie wędzonej scamorzy to pomysł szczególnie dobry na nieco chłodniejsze dni. Nie zapomnijcie, aby przed podaniem risotto miało szansę chwilę odpocząć!

Poznaj przepis na risotto z dynią i wędzoną scamorzą >>

Kremowe risotto z koprem włoskim i ricottą

Fenkuł nie cieszy się w Polsce dużą popularnością, za to Włosi kochają go szczerze! Fenkuł, czyli koper włoski, nadaje risotto świeżość i lekkość, zwłaszcza gdy wystąpi w duecie z puszystą i delikatną ricottą. A gdy ozdobicie danie startą skórką cytryny i koperkiem, poznacie sposób na danie wprost idealne, które zaskoczy gości lub domowników.

Wypróbuj przepis na kremowe risotto z koprem włoskim i ricottą >>

Spaghetti all’assassina z serem stracciatella

Kto to widział, żeby surowy makaron wkładać do sosu! A tak właśnie przyrządza się spaghetti all’assassina. Równomiernie rozłożony na patelni makaron ma się nie tylko ugotować, co nawet przypalić. Stopień przypalenia zależy od osobistych preferencji, które warto testować podczas kolejnych prób przygotowywania spaghetti all’assassina. Do gotowego makaronu w gęstym, pomidorowym sosie dodajcie kremową stracciatellę. Uwaga, ser dodajcie już po zdjęciu patelni z ognia!

Poznaj prosty przepis na spaghetti all’assassina z serem stracciatella >>

Spaghetti San Giovannino

Anchois, czyli mocno solone sardele, wyjątkowo dobrze smakują w połączeniu z oliwkami i czosnkiem. Pikanterii daniu dodaje drobno posiekana papryczka chili, a odrobinę słodyczy zapewniają pomidorki koktajlowe. To proste i szybkie danie, które przygotujecie dosłownie w paręnaście minut, gdy goście dzwonią, że są już w drodze.

Wypróbuj przepis na Spaghetti San Giovannino >>

Ciasto z ricottą i syropem pomarańczowym

Włosi uwielbiają desery na bazie ricotty. I nic w tym dziwnego. Ricotta nadaje wypiekom miękkość i wilgotność, a to serowe ciasto polane syropem pomarańczowym nie ma sobie równych. Z dwóch pomarańczy powstanie syrop na kilka ciast. Może on leżeć w lodówce do dwóch tygodni, choć pewnie i tak zniknie wcześniej w niewyjaśnionych okolicznościach.

Sprawdź przepis na ciasto z ricottą i syropem pomarańczowym >>

Materiał powstał we współpracy z restauracją i sklepem Bianca, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk