Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti San Giovannino

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
oliwa
3 łyżki
papryczka chili
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
anchois
8 filecików
makaron spaghetti
200 g
pomidorki koktajlowe (najlepiej Datterini)
250 g
oliwki
40 sztuk
sól i pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Francesco Micaletti / Bianca


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Zagotowujemy i solimy wodę na makaron. Drobno siekamy papryczkę i rozgniatamy czosnek nożem. Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek i chili. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy małe kawałki anchois i przykrywamy patelnię. Smażymy przez chwilę i wyjmujemy czosnek.

krok 2

Gotujemy spaghetti al dente. Kroimy pomidorki na ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone na pół oliwki. Gdy makaron będzie gotowy wrzucamy odcedzony makaron na patelnię z sosem i mieszamy.

Przepis powstał we współpracy z restauracją i sklepem Bianca, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk