Kukbuk
Kukbuk

Przy wspólnym stole

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy pozwalamy sobie na więcej rozpieszczenia. Cieszymy się nieśpiesznym klimatem i niekończącym się ucztowaniem – wszyscy czekaliśmy na tę chwilę wytchnienia i coroczne rytuały.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Maciej Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jak to widzimy? Stół bogato zastawiony najróżniejszymi tradycyjnymi daniami czy może coś mniejszego, bardziej symbolicznego? Konkurs na najlepszego śledzia czy tylko jeden, sprawdzony przepis? Niezależnie od rodzinnych tradycji i potrzeb łączy nas chęć, by jak najlepiej spędzić ten czas. Dlatego szczególnie zwracamy uwagę na detale, przy czym liczy się nie tyle efekt, ile droga do niego.

Wspólne gotowanie, a później smakowanie opiera się na dobrych składnikach i sprawdzonych przepisach. Wśród wszystkich potraw prym wiedzie tradycyjnie szynka pieczona. Dawniej była symbolem dostatku i bogactwa, dziś wciąż stanowi jedno z większych wyzwań kulinarnych. Jak stawić mu czoła?

Kwestia wyboru

Wybór produktu może nie być oczywisty. Szynka wieprzowa z kością czy bez kości? Jak to się przełoży na smak? Jeśli zależy nam na delikatnym mięsie, warto wybrać opcję bez kości – łatwiej się kroi i jest mniej tłusta. Sekretem udanej szynki pieczonej jest też marynata i czas, jaki dajemy jej na połączenie się z mięsem.

O ile samo przyrządzenie składników może zająć chwilę, o tyle leżakowanie w lodówce i pieczenie w różnych temperaturach trwa wiele godzin. A więc nieśpieszny nastrój warto włączyć już na etapie przygotowań. Dajmy sobie czas. Tylko jeszcze pytanie: gdzie kupić dobrej jakości mięso?

Sprawdź przepis na pieczoną szynkę w przyprawach z musem z wędzonych śliwek i boczku >>

W stronę jakości

Nie wszystko można wyczytać z etykiety. Za procesem produkcji stoi wiele czynników, które przekładają się na jakość mięsa. Jak znaleźć producenta, który dba o dobrostan zwierząt, stosuje naturalne i bezpieczne metody hodowli? Przykładem może być Dolina Dobra, w której wyroby powstają na bazie unikatowego modelu zrównoważonej produkcji rolnej od własnych pól uprawnych i paszy aż po zakłady przetwórcze działające w sposób przyjazny dla środowiska.

W tym przypadku pełna kontrola nad kompletnym łańcuchem powstawania produktów przekłada się na wysoką jakość i smak. Świeża szynka wieprzowa z Doliny Dobra w połączeniu z naszym przepisem będzie prawdziwym przebojem. Zarówno na ciepło, jako pieczeń, jak i na zimno, w roli wędliny.

Artykuł powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk