Kukbuk
Kukbuk

Pieczona szynka w przyprawach z musem z wędzonych śliwek i boczku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + min. 8 godzin marynowania + 2,5 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
7 porcji:
mus:
wędzony boczek
200 g
wędzone śliwki
10 sztuk
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej do smażenia
sól i pieprz
mięso:
szynka wieprzowa w kawałku Dolina Dobra
1,5 kg
marynata:
cynamon
pół łyżeczki
mielona kolendra
pół łyżeczki
mielone goździki
pół łyżeczki
imbir
pół łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/3 łyżeczki
anyż
4 gwiazdki
pomarańcza
2 sztuki
sól
1 łyżeczka
dodatkowo:
masło
50 g
wytrawne białe wino
100 ml

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Zdjęcie: Maciej Kaniuk


Przepis i wykonanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Wędzony boczek i wędzone śliwki rozdrabniamy razem w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, na odrobinie oleju. Dodajemy do zmielonej masy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy mus do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Odcinamy rożek torebki.

Krok 2

Szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy. Wysypujemy je na lekko rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, aby uwolniły więcej aromatu. Lekko studzimy i dodajemy do nich skórkę otartą z pomarańczy. W szynce robimy duży otwór – przy użyciu noża, który wbijamy w sam środek kawałka mięsa. Za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego nabijamy szynkę farszem. Marynujemy ją w wymieszanych wcześniej przyprawach, nacieramy nimi dokładnie mięso. Zawijamy je w folię spożywczą, formując rulon. Odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (grzanie góra i dół z termoobiegiem). Szynkę rozwijamy z folii i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy masło i wlewamy wino. Pieczemy 1½-2 godziny. Po tym czasie zmieniamy funkcję piekarnika na grill i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż mięso ładnie się zrumieni z wierzchu. Wyjmujemy je z piekarnika i odkładamy na minimum 30 minut. Pieczeń możemy podać od razu, na gorąco, lub schłodzić w lodówce i serwować jako wędlinę.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk