Kukbuk
Kukbuk

Przewodnik Michelin 2024 - do tych lokali musicie się wybrać!

Restauracje fine diningowe i bistra - wszystkie rekomendowane przez Przewodnik Michelin 2024. My wybraliśmy naszych ulubieńców, miejsca wyjątkowe, których po prostu nie wypada nie znać.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gwiazdki Przewodnika Michelin 2024 zostały przyznane. Wśród laureatów po raz pierwszy znalazły się restauracje z Pomorza. Restauracja Bottiglieria 1881 utrzymała dwie gwiazdki, po jednej gwiazdce otrzymały: Nuta (Warszawa), Muga (Poznań), Rozbrat 20 (Warszawa), ARCO by Paco Perez (Gdańsk) i Giewont (Kościelisko).

Po raz pierwszy w Polsce została też przyznana zielona gwiazdka za działania proekologiczne dla restauracji Eliksir w Gdańsku. Przewodnik Michelin nie szczędził też wyróżnień Bib Gourmand. Otrzymały je lokale: Luneta & Lorneta Bistro Club (Ciekocinko), Hewelke (Gdańsk), Treinta y Très (Gdańsk), Folga (Kraków), MOLÁM (Kraków), Fromażeria (Poznań), SPOT. (Poznań), TU.REStAURANT (Poznań) 1911 Restaurant (Sopot), Vinissimo (Sopot), Alewino (Warszawa), Ceviche Bar (Warszawa), Kieliszki na Próżnej (Warszawa), Koneser Grill (Warszawa), Kontakt (Warszawa), Le Braci (Warszawa).

Podpowiadamy, do których lokali warto się wybrać, żeby wiedzieć, co słychać w gastronomicznym świecie!

Fot. Instagram Bottiglierii 1881

Bottiglieria 1881 (Kraków)

Wyjątkowe miejsce nie tylko na mapie Polski, ale i Krakowa. Pod przewodnictwem szefa kuchni Przemysława Klimy na talerzach powstają tu prawdziwe dzieła sztuki. W Botti, jak pieszczotliwie nazywa ją załoga, zjemy dania bazujące na polskich produktach, ale w nowoczesnym wydaniu. Klima chce odczarować wizerunek takich produktów jak szczaw czy białe porzeczki, a jego menu jest bardzo sezonowe i wychodzi od inspiracji produktem. Czy to najlepsza polska restauracja? Według Przewodnika Michelin tak!

Fot. Instagram Nuty

Nuta (Warszawa)

Andrea Camastra to włoski szef kuchni, zafascynowany kuchnią polską. W Nucie łączy polskie składniki z inspiracjami włoskimi i azjatyckimi. Camastra kieruje się ideą note-by-note, zaczerpnięta z kuchni molekularnej. Wykorzystuje rozmaite techniki i tworzy niezwykle ciekawe dania. Szef podchodzi do gotowania w sposób naukowy - łączy ze sobą wyekstrahowane związki smakowe, by to, co pojawia się na talerzu było nie tylko pyszne, ale i zaskakujące.

Fot. Instagram Mugi

Muga (Poznań)

Arkadiusz Skotarczyk, szef kuchni Mugi, w swoim kreatywnym podejściu do dań nie ogranicza się tylko do kuchni polskiej. Mimo, że skupia się na sezonowych produktach, to inspiracji dostarczają mu różne kuchnie europejskie. Muga to jednak nie tylko doskonałe jedzenie. Restauracja połączona jest z winiarnią, w której dostępnych jest ponad 500 win z całego świata.

Fot. Instagram Rozbrat 20

Rozbrat 20 (Warszawa)

Rozbrat 20 długo czekał na swoją pierwszą gwiazdkę. Przewodnik Michelin postanowił docenić restaurację w tym roku i słusznie! Szef kuchni Bartosz Szymczak zawodu uczył się w Wielkiej Brytanii, ale w swojej kuchni nie stroni też od wpływów azjatyckich. Jednocześnie w jego gotowaniu widać mocne inspiracje kuchnią polską. Po zeszłorocznym remoncie również wnętrze restauracji robi wrażenie - jest minimalistyczne i wyjątkowo eleganckie.

ARCO by Paco Perez (Gdańsk)

Kolejna nowość na liście gwiazdkowych restauracji Przewodnika Michelin. Kiedy dowiedzieliśmy się kilka lat temu, że jeden z najbardziej znanych hiszpańskich szefów kuchni otwiera restaurację w Gdańsku, wiedzieliśmy, że będzie to hit. W menu znajdziemy dania inspirowane kuchnią europejską. ARCO mieści się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre, więc piękne są tu nie tylko talerze, ale i widoki.

Fot. Instagram Giewontu

Giewont (Kościelisko)

Nie tylko duże miasta mają szansę na znalezienie się w przewodniku. Inspektorzy dostrzegli także niewielką wieś Kościelisko tuż koło Zakopanego i przyznali gwiazdkę restauracji Giewont. To miejsce stawia na lokalne produkty od zaufanych dostawców i skutecznie wkomponowuje je w nowoczesne dania. Nie stroni jednak także od czerpania z kulinarnego dziedzictwa miejsca, w którym się znajduje - w menu jest m.in. kwaśnica.

Fot. Instagram Eliksiru

Eliksir (Gdańsk)

Eliksir to nie tylko restauracja, ale także koktajlbar, przestrzeń eventowa i cigar room. W pięknych wnętrzach wypijemy koktajle idealnie dopasowane do podawanych potraw. Przewodnik Michelin uznał, że Eliksir zasługuje nie tylko na rekomendację, ale także zieloną gwiazdkę. Lokal stawia bowiem na zrównoważony rozwój - poczynając od odpowiedzialnych decyzji zakupowych, przez inteligentne zarządzanie energią i odpadami, po zmniejszenie emisji CO2.

Fot. Instagram Vinissimo

Vinissimo (Sopot)

Vinissimo może pochwalić się już pokaźnym gronem stałych fanów, nie tylko z Sopotu. Zjemy tuż dania z kategorii comfort food, takie jak fish&chips czy młode ziemniaki z kwaśną śmietaną. Potrawy są tu proste, bo nie chodzi o to, żeby gości szokować, a raczej zaskakiwać jakością i sposobem podania. Do tego prężnie działa tu wine bar, w którym naprawdę każdy wielbiciel wina znajdzie coś dla siebie.

Fot. Instagram MOLÁM

MOLÁM (Kraków)

Nagrodzony Bib Gourmand MOLÁM to jedno z naszych ulubionych miejsc w Krakowie. Pełna nazwa tego miejsca brzmi MOLÁM Thai Canteen & Bar i doskonale oddaje klimat lokalu. Tu rzeczywiście można poczuć się jak w tajskim barze - zawsze jest gwarno i pachnie intensywnymi przyprawami. To miejsce dla fanów autentycznej tajskiej kuchni, ale z lekkim polskim twistem.

Fot. Instagram Fromażerii

Fromażeria (Poznań)

Lokal wprost idealny dla fanów sera. Czyli dla nas! Rzemieślnicze sery w cheese barze są tu komponowane z naturalnymi winami, tworząc całość dla prawdziwych smakoszy. Zjemy tu jednak nie tylko same sery, ale przede wszystkim dania, do których stanowią one ciekawy dodatek. Czy wiedzieliście, że można dodać ser nawet do tatara? Tu przekonają was, że ma to dużo sensu - w końcu oznaczenie Bib Gourmand o czymś świadczy!

Fot. Facebook Pałacu Ciekocinko

Luneta & Lorneta Bistro Club (Ciekocinko)

W Pałacu Ciekocinko, oprócz luksusowego hotelu, znajduje się też wyjątkowa restauracja, wyróżniona Bib Gourmand. Luneta & Lorneta Bistro Club jest położona w urokliwym parku, więc jeśli planujecie zjeść obiad w spokojnym otoczeniu natury, wybierzcie właśnie to miejsce. W menu znajdziemy dania inspirowane  kuchniami świata - greckie saganaki, włoskie cacio e pepe, francuski crème brûlée.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk