Kukbuk
Kukbuk
Talerze z różnymi propozycjami podania pieczonych jabłek: z cynamonem, z miodem i z bakaliami (fot. Paulina Czyżewska)

Przepisy na pieczone jabłka z cynamonem, z miodem i z bakaliami

Pięknie pachną, obłędnie wyglądają, a ich smakowi nie oprą się nawet najbardziej wybredni amatorzy słodkości. Przedstawiamy najlepsze przepisy na jabłka pieczone w piekarniku – z cynamonem, z miodem oraz z bakaliami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Paulina Czyżewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jabłka z całą pewnością odgrywają jedną z najważniejszych ról w polskiej tradycji kulinarnej. Nie wyobrażamy sobie bez nich głównie deserów, ale doskonale smakują właściwie w każdym wydaniu – zarówno słodkim, jak i wytrawnym. Kiedy tylko na straganach pojawiają się pierwsze sztuki, od razu przychodzi nam na myśl, by wykorzystać je do przyrządzenia kusząco pachnących i rewelacyjnie smakujących specjałów. A najchętniej sięgamy po przepis, który jest nie tylko szybki, ale też dziecinnie prosty – jabłka pieczone w piekarniku. Niezależnie od tego, jakich dodatków użyjecie do ich przygotowania, będą smakowały doskonale. Pieczone jabłka z cynamonem? Z miodem? A może z bakaliami? Dajcie się ponieść wyobraźni i nie bójcie się eksperymentować! A jeśli potrzebujecie pomocy w dokonaniu wyboru, skorzystajcie z naszych przepisów na jabłka pieczone w piekarniku. Są wyśmienite! 

Pieczone kawałki jabłka z cynamonem i lodami waniliowymi w czerwonym naczyniu żaroodpornym (fot. Paulina Czyżewska)

Przepis na pieczone jabłka z cynamonem

Choć jabłka pieczone lub zapiekane z cynamonem są prostym deserem, w ich smaku jest coś, co sprawia, że od razu sięgamy po drugą porcję. Trudno zdecydować, czy smaczniejsze w tym daniu są miękkie, pachnące owoce, czy aromatyczne przyprawy i dodatki. Jabłko pieczone z cynamonem koniecznie podajcie jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych lub łyżką kremowego jogurtu naturalnego. Dzięki temu pieczone jabłko nabierze charakteru. Gwarantujemy, że ten przepis na pieczone jabłko z cynamonem zrobicie z łatwością, a jego efekt będzie oszałamiający!

Sprawdź przepis na kawałki jabłek pieczone z cynamonem >>

Połówki jabłka pieczone w miodzie pod kruszonką (fot. Paulina Czyżewska)

Przepis na pieczone jabłka z miodem

Pieczone jabłka z miodem to deser idealny. Złocisty, pełen słodyczy miód podany z soczystymi owocami tworzy rewelacyjny duet smakowy. Jabłka pieczone z miodem są szybkie i proste w przygotowaniu, będą więc świetnym rozwiązaniem, kiedy szukacie pomysłu na błyskawiczny deser. Pieczone jabłka z miodem możecie podawać też z cynamonem – będą jeszcze bardziej aromatyczne! A tym, którzy wyjątkowo cenią sobie słodkości, polecamy polać wierzch deseru dodatkową porcją miodu.

Zobacz przepis na połówki jabłek pieczone w miodzie >>

Połówki jabłka pieczone w miodzie, podane z rodzynkami i orzechami (fot. Paulina Czyżewska)

Przepis na pieczone jabłka z bakaliami i miodem

Pieczone jabłka z bakaliami zrobią wrażenie nawet na najbardziej wybrednych amatorach słodkości. Chrupiąca posypka bakaliowa, korzenny smak cynamonu i soczyste owoce to zestaw, który sprawi, że nie będziecie mogli oderwać się od talerza. Pst! Owoce z bakaliami i miodem będą świetnie smakowały z gałką waszych ulubionych lodów.

Wypróbuj przepis na nacinane jabłka posypane chrupką bakaliową i polane miodem >>

Jabłka pieczone w całości wypełnione kremem sernikowym i karmelem (fot. Paulina Czyżewska)

Przepis na pieczone jabłka z karmelem 

Kuszący słodkością karmel (sprawdź nasz przepis na karmel z solą morską >>) połączcie z domową granolą (sprawdź, jak zrobić domową granolę >>) i przełamcie smakiem kremu limonkowego z mascarpone. To połączenie sprawi, że nawet najwięksi sceptycy jabłek spojrzą na te owoce łaskawszym okiem! Tak przygotowane jabłka pieczone możecie przechowywać w lodówce przez 3-4 dni – choć nie znamy nikogo, kto przez tak długi czas powstrzymał się przed ich zjedzeniem.

Sprawdź przepis na jabłka pieczone w całości wypełnione kremem sernikowym i karmelem >>



SPRAWDŹ INNE

Jesienne inspiracje

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk