Kukbuk
Kukbuk
Połówki jabłka pieczone w miodzie pod kruszonką (fot. Paulina Czyżewska)

Połówki jabłek pieczone w miodzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
jabłko antonówka
2 sztuki
sok z cytryny
1 łyżka
miód
2 łyżki + do podania
cukier trzcinowy
szczypta
sok z pomarańczy
50 ml
Kruszonka:
zimne masło
30 g
cukier trzcinowy
20 g
mąka migdałowa
50 g
mąka pszenna
20 g
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

krok 2

Jabłka myjemy, obieramy, rozkrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do miseczki i mieszamy z sokiem z cytryny. Do tej samej miski wlewamy 1 łyżkę miodu i dokładnie obtaczamy w nim połówki jabłek.

krok 3

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch jabłek polewamy pozostałym miodem i posypujemy szczyptą cukru trzcinowego. Na dno wlewamy sok z pomarańczy, przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika na 15 minut.

krok 4

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło pokrojone w drobną kostkę zagniatamy z cukrem trzcinowym, mąką migdałową, mąką pszenną i ekstraktem z wanilii. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

krok 5

Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy jabłka z piekarnika, zdejmujemy folię i posypujemy owoce kruszonką. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i ponownie wstawiamy jabłka do piekarnika – na 20-25 minut. Owoce będą gotowe, gdy kruszonka ładnie się zarumieni.

krok 6

Jabłka wyjmujemy, studzimy przez 3-4 minuty i podajemy jeszcze ciepłe. Wierzch możemy polać dodatkową porcją miodu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk