Gęste, kremowe indyjskie curry znacznie się różni od tego, które przygotowuje się w Tajlandii, czy wersji cieszącej się popularnością na Zachodzie. Nazwa tego dania oznacza jednak w języku tamilskim po prostu „sos” – nie powinno więc dziwić, że w zależności od tradycji kulinarnej danego regionu przybiera on różne postaci. Do jego przygotowania potrzeba wprawdzie kilku kluczowych składników, ale curry mogą się różnić konsystencją, dodatkami czy masalą, czyli mieszanką przypraw. W bogactwie przepisów na to azjatyckie danie łatwo się pogubić; właśnie dlatego podsuwamy wam sześć sprawdzonych przepisów na aromatyczne, rozgrzewające curry – zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa.
Przepisy na aromatyczne curry
Zapach orientalnych przypraw rozchodzi się po całym mieszkaniu, a na kuchennym blacie powoli wyrasta ciasto na chlebki naan. W mroźne wieczory nic nie rozgrzewa tak jak aromatyczne curry.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Curry wielowarzywne z plackami z patelni >>
Pomidory, ciecierzyca, cukinia, kalafior – do przygotowania tego dania możecie wykorzystać niemal wszystkie warzywa, jakie znajdziecie w domu. To prosty przepis na rozgrzewające wegetariańskie curry na bazie domowej mieszanki przypraw.
Pikantne curry z fasolką i rybą z ryżem >>
Do tego curry nie żałujcie imbiru i chili – powinno być pikantne i wyraziste, by rozgrzewać nawet w najchłodniejsze wieczory. Choć ryba nie jest w Polsce najpopularniejszym składnikiem curry, polecamy spróbować tego połączenia choć raz.
Żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan >>
Aromatyczne curry z kapustą włoską i boczniakami to nieoczywisty pomysł na rozgrzewający wegetariański obiad. Choć smak tego dania jest delikatny i wyważony, odrobinę ostrości wprowadza do niego domowy sambal. To curry najbardziej smakuje nam z domowymi chlebkami naan.
Curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami >>
Oto prosty i szybki sposób na curry z kurczakiem! Słodkie bataty i jarmuż doskonale się komponują z aromatyczną masalą i ostrą srirachą. Zamiast ryżu czy chlebków naan to curry najchętniej podajemy w towarzystwie chrupiących domowych nachosów.
Kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem >>
Gęste, kremowe curry z krewetkami to niezawodny sposób na poprawę humoru w chłodne wieczory. Jego przygotowanie jest bajecznie proste i zajmie wam zaledwie pół godziny. Najbardziej smakuje nam z ryżem basmati i garścią świeżej natki pietruszki.
Zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem >>
To proste zielone curry z kurczakiem przygotujecie w zaledwie pół godziny! Podane z żółtym ryżem, stanowi znakomity pomysł na szybki, sycący i rozgrzewający lunch. Idealna propozycja dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?