Chłodne wieczory wcale nie muszą być straszne. Oto osiemnaście napojów, które tak was rozgrzeją, że zapomnicie o brzydkiej pogodzie za oknem! Spróbujcie herbat, kaw, czekolad i alkoholi, które dla was wybraliśmy. Miód, pianki i przyprawy korzenne wprowadzą do waszego życia trochę słońca!
12 rozgrzewających napojów na jesień i zimę
Jak przetrwać jesienno-zimowe chłody i poradzić sobie z chandrą w najkrótsze dni w roku? Kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Złote mleko >>
Złote mleko swoją sławę zawdzięcza nie tylko prozdrowotnym właściwościom kurkumy, cynamonu i pieprzu cayenne, ale również rewelacyjnemu smakowi. Kubek tego naparu, wypity wieczorem, nie tylko rozgrzeje ciało, ale również uspokoi umysł i poprawi samopoczucie. Nic dziwnego, że złote mleko doceniano już w starożytnych Indiach.
Pikantne kakao >>
Pamiętacie, jak w dzieciństwie po powrocie z sanek albo mroźnego spaceru rozgrzewaliście się, pijąc kubek gorącego kakao? Jeśli szukacie sposobu na najbardziej apetyczne ogrzanie zmarzniętego organizmu, a do tego chętnie wybralibyście się w krótką sentymentalną podróż, przygotujcie kubek pikantnego kakao. Do klasycznego przepisu dodajcie pieprz cayenne, szczyptę cynamonu, a całość osłodźcie syropem klonowym.
Chai latte >>
Chai latte to europejska wersja popularnego w Indiach napoju masala czaj, opartego na czarnej herbacie, mleku, cukrze i intensywnych przyprawach, takich jak kardamon, cynamon, imbir czy pieprz. Rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory!
Eggnog na ciepło >>
Eggnog często bywa mylony z ajerkoniakiem. Nic dziwnego – oba napoje są alkoholami opartymi na żółtkach kurzych jajek, tyle że do produkcji ajerkoniaku nie używa się mleka. W naszym przepisie na eggnog proponujemy rum, ale możecie skorzystać także z brandy czy whisky.
Pumpkin spice latte >>
Gdyby jesień była napojem, byłaby pumpkin spice latte. Znajdziecie w nim wszystko, co kojarzy się z październikiem – purée dyniowe, przyprawy korzenne, aromatyczną kawę. Zobaczcie, jak przygotować najpopularniejszą kawę smakową!
Kawa piernikowa >>
Przyprawy piernikowe świetnie pasują do czarnej kawy – nadają jej wyjątkowy, korzenny smak. Aromatyczny napar udekorujcie bitą śmietaną, a dzień od razu będzie lepszy!
Gorąca czekolada z solą morską, piankami marshmallows i sosem czekoladowym >>
Gorąca, aksamitna czekolada rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory. Dodatek soli morskiej podkreśli smak czekolady, a pianki to zapowiedź prawdziwej rozpusty!
Gorąca czekolada z chili >>
Gorąca czekolada z pikantną nutą rozgrzeje was podwójnie! Zobaczcie, jak przygotować prostą czekoladę z chili, która zachwyci waszych przyjaciół.
Grzany cydr >>
Zamiast grzanego piwa lub wina – cydr! Jabłkowy smak doskonale łączy się z cytrusami, miodem i korzennymi przyprawami. Przygotowanie tego napoju na wieczór z przyjaciółmi zajmie wam dosłownie kilka chwil!
Dyniowy irish cream >>
Kremowy napój na bazie dyni to coś, czego musicie spróbować tej jesieni! Oprócz dyni i śmietanki dodajcie do niego przyprawy korzenne, kawę i whisky. Dyniowy irish cream skutecznie poprawi wam humor!
Gorąca czekolada z bourbonem, bitą śmietaną i prażonym fenkułem >>
Szukacie nieoczywistego przepisu na gorącą czekoladę? Spróbujcie przygotować ją z bourbonem, bitą śmietaną i prażonym fenkułem. Świetna kompozycja na jesienne i zimowe wieczory!
Grzaniec ukraiński >>
Klasyczny grzaniec na starzonym alkoholu to doskonała propozycja na nieoczywisty rozgrzewający napój alkoholowy. Zgodnie z tradycją zagryza się go cytrynami obtoczonymi w cukrze.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?