Prawdziwi smakosze wiedzą, że najlepsze eklery czy delikatne musy w orzechowych pralinach smakują jeszcze lepiej w pięknych wnętrzach. A jeżeli dodać do tego niepowtarzalny dizajn, miękkie kanapy i ściany wyłożone pluszem, to wyprawa do cukierni może być prawdziwą rozkoszą nie tylko dla podniebienia. Jeśli równie mocno jak my cenicie dbałość o detal i w kuchni, i w architekturze, koniecznie zobaczcie, gdzie w Polsce znajdziecie nie tylko najlepsze słodkości, ale również prawdziwie apetyczne wnętrza.
Top 11: Najpiękniejsze cukiernie w Polsce
Smak to jedno, ale pięknym wnętrzem także można nakarmić zmysły. Odwiedzamy magiczne, niepowtarzalne cukiernie, w których można skosztować wyjątkowych słodkości.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Jakub Wańczyk
Warszawa
Lukullus St. Tropez
ul. Rozbrat 22/24
Czy może być lepsze połączenie niż kawa i lody? Dodajmy do tego kolorowe wnętrze, zielone kanapy i przepiękne neony, od których trudno oderwać wzrok, a znajdziemy idealny przepis na kulinarną rozkosz. Za wnętrze młodszego brata popularnej sieci cukierni odpowiada Aleksandra Wasilkowska. Inspiracją do jego zaprojektowania były nietuzinkowe prace grupy Memphis, Carlo Scarpy i stylistyka lat 80. Przy rewelacyjnych lodach popijanych włoską kawą można się tu poczuć jak na gorących wakacjach w nadmorskim kurorcie.
Cukiernia Lourse
Raffles Europejski Warsaw,
ul. Krakowskie Przedmieście 13
Wraz z ponownym otwarciem Hotelu Europejskiego na mapę Warszawy wróciła cukiernia Lourse. Przed wojną lokal słynął z wybornej kawy i wytwornych deserów, przy których spotykała się stołeczna socjeta. Bywali tu między innymi Prus, Sienkiewicz, Reymont, a także ówcześni politycy i znani aktorzy. Dzisiaj słodkości są równie rewelacyjne jak kiedyś, a wygląd cukierni subtelnie nawiązuje do jej historii. Są olbrzymie lustra, stylizowane regały, a na półkach i przy kontuarze można podziwiać starą, zabytkową kasę. We wnętrzu niewielkiego lokalu dominuje klasyczne połączenie białej kości słoniowej z mosiądzem, dzięki czemu cukiernia wydaje się przestronniejsza, a przeglądanie witryny pełnej kolorowych i apetycznych ciastek jest dużo przyjemniejsze.
Odette Tea Room
ul. Twarda 4
Słodkości z Odette chyba żadnemu mieszkańcowi stolicy nie trzeba przedstawiać. Petit gâteaux, praliny, makaroniki, eklery i ptysie – takich pyszności można spróbować w przepięknym wnętrzu autorstwa Hugona Kowalskiego, który za pomocą oszczędnych rozwiązań i z wykorzystaniem szlachetnych materiałów stworzył przytulne, nowoczesne wnętrze. Tapeta w egzotyczny wzór, dębowe stoliki i minimalistyczne lampy świetnie komponują się ze ścianami w kolorze grafitu oraz białymi i różowymi fotelami. W takim wnętrzu i przy takich słodkościach można siedzieć godzinami.
Żabia Wola (niedaleko Tarczyna)
Urszi Cakes
ul. Warszawska 12
O tym miejscu wiedzą nieliczni, ale gwarantujemy, że zarówno wnętrze, jak i ciasta z Urszi Cakes są warte wyprawy za miasto. Cukiernia została zaprojektowana w nietuzinkowym stylu, który jest połączeniem subtelnego wdzięku i glamouru, przywołującym skojarzenia z klimatycznymi londyńskimi kawiarniami i cukierniami. W środku króluje niepodzielnie róż i wszystkie jego możliwe odcienie. Goście mogą zajmować miejsca przy niewielkich marmurowych stoliczkach, przy których stoją wygodne krzesła obite aksamitem w kolorze pudrowego różu. Jednak tym, co szczególnie przykuwa uwagę, są kwitnąca (dosłownie) witryna oraz ściany cukierni, obłożone pąkami róż, eustomami i peoniami. Wśród nich można dostrzec butelki z musującym winem, które doskonale pasuje do słodkich bez, pysznych cupcake’ów oraz artystycznych tortów. Wszystkie słodkości prezentują się obłędnie, a ich smak dorównuje nietuzinkowemu wyglądowi.
Poznań
Parle Lounge & Patisserie
ul. Grunwaldzka 33C
Za projekt tego wnętrza odpowiada JAGODYstudio, a inspiracją dla projektantów była dżungla. Pastelowa tapeta z flamingami, papugami i małpą doskonale komponuje się z biało-czarnymi krzesłami, marmurowymi blatami stolików i subtelnymi złotymi akcentami w postaci lamp, kranów czy koszyczków na świeże wypieki. Krajobrazu miejskiej dżungli dopełniają modne rośliny doniczkowe. Z takim wnętrzem świetnie współgrają rewelacyjne desery – w ofercie Parle Lounge & Patisserie znajdziemy makaroniki, klasyczne red velvet czy pyszne torty. Wszystko powstaje według receptur bazujących na najlepszych francuskich deserach. Ponadto w ofercie są kuszące śniadania w postaci croque madame i ciekawe przekąski. Pst! W czasie pandemii desery z Parle można zamawiać na wynos.
Happa to Mame
ul. Szamarzewskiego 17
Wagashi to tradycyjne japońskie słodycze. Na poznańskich Jeżycach można ich spróbować w wersji daifuku, dango i dorayaki. Wszystkie są ręcznie robione, a ich smaki zmieniają się codziennie. Do tego matcha i kawa prosto z Osaki. Takie rarytasy smakują jeszcze lepiej w odpowiednim wnętrzu. Cukiernia Happa to Mame (przeczytaj wywiad z właścicielami Happa to Mame i dowiedz się, jak powinna smakować japońska kuchnia >>) jest utrzymana w minimalistycznym, nowoczesnym stylu. Granitowe ściany tworzą dobre tło dla drewna, a namalowana na nich grafika, nawiązująca do japońskiej tradycji, mile ociepla wnętrze. Gości do nieśpiesznego wypicia kawy czy matchy kusi niski stół, jak z tradycyjnych japońskich kawiarni, przy którym można się rozsiąść na wygodnych matach tatami. Wrażenie robi również przepiękna ceramika, na której podawane są tutejsze przysmaki. Gwarantujemy, że odwiedziny w Happa to Mame będą niczym podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni – bez konieczności pakowania bagażu!
Wrocław
Nanan
ul. Kotlarska 32
Nanan to po francusku łakocie – i to słowo doskonale oddaje nie tylko charakter tutejszych słodkości, ale również wnętrza. Wrocławska cukiernia może się chyba poszczycić najbardziej różowym wnętrzem w deserowym świecie. Ściany są pokryte aksamitem, a motywem przewodnim są tu eklery, specjalność Nanan. Odniesienia do nich można dostrzec na klamkach, w lustrach, a nawet w tym, jak zaprojektowano wieszaki. Za urządzenie przestrzeni odpowiedzialne jest BUCK.STUDIO, to samo, które zaprojektowało Campo, zdobywcę tytułu najpiękniejszej restauracji na świecie. Jak podkreślają architekci, myśląc o tym miejscu, chcieli podkreślić kolorystyką i akcentami, że jest to przestrzeń jak z bajki – idealna dla wielbicieli słodkości i marzycieli. I choć wnętrze jest bogato zdobione, BUCK.STUDIO udało się utrzymać balans, dzięki czemu aranżacja nie przytłacza, a pozwala oddać się przyjemności podróżowania w wyobraźni.
Opole
Bonbon
ul. Rynek 27
Szmaragd, stare złoto i terazzo – to znaki rozpoznawcze projektu UGO Architecture, pracowni, która zaprojektowała niezwykłą cukiernię w Opolu. Wyraźne inspiracje stylem art déco i wnętrzami luksusowych nowojorskich lokali z lat 20. ubiegłego wieku sprawiają, że w Bonbon można się poczuć jak w innej epoce. Zza mosiężnej lady wykończonej półłukami w kolorze pudrowego różu kuszą przepiękne torty, czekoladowe praliny, doskonałe eklery i makaroniki. Podobnie jak wnętrze, tak i desery cechuje niezwykła precyzja wykonania i dbałość o każdy, nawet najmniejszy detal. Udało się tu połączyć funkcjonalność z estetyką, co zaowocowało przepiękną, butikową cukiernią, którą warto odwiedzić niejeden raz.
Gdańsk
Umam Patisserie
ul. Hemara 1
To nie tylko jedna z najpiękniejszych, ale również najlepszych cukierni w Gdańsku. Tutejsi cukiernicy inspirują się francuskimi i hiszpańskimi trendami, a do swoich specjałów wykorzystują najlepszą czekoladę – francuską i belgijską. Wszystkie słodkości są robione z naturalnych składników i najczęściej stanowią nowoczesną odsłonę tradycyjnych deserów. Koniecznie spróbujcie słynnych kostek umamu z bezą i kokosem albo maślano-migdałowym biszkoptem nasączonym gorzką kawą. Jeśli macie ochotę na któryś z tych specjałów, wybierzcie się do ponad 100-letniej Willi Komendanta w Gdańskim Garnizonie – właśnie tam mieści się ta wyjątkowa cukiernia. Wnętrze jest utrzymane w minimalistycznym stylu – biały blat z witryną, w której codziennie wystawiane są nowe desery, stanowi centralny punkt lokalu. Dookoła jest kilka niedużych, ale wygodnych stolików, nad którymi wiszą subtelne lampy, współgrające z wystrojem. Jedyne mocniejsze akcenty to dwie ściany pomalowane w pastelowych barwach i ciemna kanapa z kolorowymi poduszkami. Bez zbędnych dodatków i wszystko w jasnej tonacji – czy trzeba czegoś więcej?
Eklerownia
ul. Straganiarska 53/54
To pierwsza cukiernia w Polsce, która serwuje wyłącznie eklery. I nie spodziewajcie się wyłącznie podłużnych ciastek wypełnionych bitą śmietaną. Tutaj desery są eleganckie, a eklery zaskakują różnorodnością smaków – w ofercie są ciasta z kremem o smaku słonego karmelu, z czekoladą czy waniliowe. A skoro desery są nieoczywiste, to i wnętrze też musi zaskakiwać. Za projekt cukierni odpowiadają dwie trójmiejskie artystki: Blanka Byrwa i Agnieszka Kotowska. Projektantki połączyły odcienie różu, koralu i indygo, by stworzyć atrakcyjne i intrygujące wnętrze ze złotymi i miedzianymi akcentami. Czy wybierzecie jeden z okrągłych stolików, czy wygodne miejsce do siedzenia przy oknie – z pewnością poczujecie się jak w innym wymiarze. Zwłaszcza że pomimo małego metrażu w środku jest komfortowo i przytulnie, co sprawia, że lokal sprawdzi się i na randkę, i na spotkanie z przyjaciółmi w kameralnym gronie.
Szczecin
Muss
ul. Niedziałkowskiego 15
Przemiła obsługa, cieszące oko wnętrze i kuszące słodkości, od których trudno oderwać wzrok – to wszystko znajdziecie w kawiarni Muss przy ulicy Niedziałkowskiego 15 w Szczecinie. Spróbujecie tu kolorowych ciastek i cudownych makaroników, a także zamówicie artystyczne torty, które obłędnie wyglądają i świetnie smakują. Cukiernia oferuje też słodkości na różne okazje – w Halloween proponuje wypieki zdobione przerażającymi motywami, na Boże Narodzenie ciastka w kształcie bombek, a w walentynki udekorowane sercami czekoladki. Jeśli szukacie miejsca, w którym serwują słodycze rodem z instagramowych zdjęć, a nie byliście jeszcze w Mussie, koniecznie nadróbcie tę zaległość!
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie cukiernictwo bez tajemnic
Roślinne desery to nie tylko sorbety i ciasta z warzyw. Pracownia cukiernicza Zielony Talerz od lat z powodzeniem weganizuje tradycyjne polskie słodkości i kremowe lody.
- Na mapie
Najlepsze wegańskie cukiernie w Warszawie
Nie tylko wegeburgerami i wegepizzą stolica stoi! Sprawdźcie, gdzie szukać najlepszych wegedeserów.
- Ludzie i inspiracje
Słodycze bez cukru
Słodkim przekąskom trudno się oprzeć. Na szczęście nie wszystko, co słodkie, musi zawierać cukier. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowsze wersje popularnych deserów!
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie cukiernictwo bez tajemnic
Roślinne desery to nie tylko sorbety i ciasta z warzyw. Pracownia cukiernicza Zielony Talerz od lat z powodzeniem weganizuje tradycyjne polskie słodkości i kremowe lody.
- Na mapie
Najlepsze wegańskie cukiernie w Warszawie
Nie tylko wegeburgerami i wegepizzą stolica stoi! Sprawdźcie, gdzie szukać najlepszych wegedeserów.
- Ludzie i inspiracje
Słodycze bez cukru
Słodkim przekąskom trudno się oprzeć. Na szczęście nie wszystko, co słodkie, musi zawierać cukier. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowsze wersje popularnych deserów!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?