Jak zrobić ciasto na tortille?
Historia placków do tortilli sięga czasów Azteków! To właśnie oni tysiące lat temu wymyślili okrągłe, płaskie i chrupiące placki, które występowały w roli pieczywa lub bazy innych potraw. Dzisiejsze tortille, znak rozpoznawczy kuchni meksykańskiej, są niezwykle wdzięczną podstawą wielu pysznych potraw. Burrito, taco, enchilada czy quesadilla – to najpopularniejsze dania powstające właśnie na bazie tortilli. Podawane z mięsnym lub warzywnym farszem, idealnie sprawdzają się jako szybki obiad lub imprezowa przekąska – w pyszny, chrupiący placek do tortilli można zawinąć niemal wszystko! Choć gotowe tortille ze sklepu mają jedną główną zaletę – po otwarciu opakowania są gotowe do jedzenia – warto spędzić trochę czasu w kuchni i przygotować je samemu w domu. Nic nie zastąpi przecież świeżo usmażonego placka! Jesteśmy niemal pewni, że gdy raz się przekonacie, jak proste i szybkie w przygotowaniu są domowe placki tortilla, raczej nie wrócicie do tych ze sklepowych półek. Są zdrowsze, tańsze i smaczniejsze, a ich przyrządzenie przynosi ogromną satysfakcję. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić pyszne, prawdziwe placki do tortilli rodem z Meksyku, trafiliście idealnie. Przygotowaliśmy dla was przepisy na placki do tortilli, które zawrócą wam głowie!