Kukbuk
Kukbuk

Tortilla paprykowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 55 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czerwona papryka
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
mąka pszenna lub pełnoziarnista
160 g + do podsypania
sól
¾ łyżeczki
proszek do pieczenia
½ łyżeczki (opcjonalnie)
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
rozpuszczone masło lub oliwa
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla). Papryki myjemy, rozkrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (paprykę skórką do góry) i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut. Będą gotowe, gdy papryka mocno się zarumieni, a skórka zrobi się lekko czarna. Wyjmujemy i przekładamy do woreczka strunowego na 5 minut.

krok 2

Do miski przesiewamy mąkę pszenną lub pełnoziarnistą, sól i opcjonalnie proszek do pieczenia. Dodajemy zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.

krok 3

Paprykę obieramy ze skórki. Blendujemy ją razem z czosnkiem i rozpuszczonym masłem lub oliwą na gładkie purée, dodajemy do suchych składników. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Jeśli wyszło zbyt twarde, możemy dodać odrobinę wody. Gdy składniki dobrze się połączą, zagniatamy ciasto jeszcze przez chwilę, a następnie dzielimy je na 4 lub 5 równych części, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.

krok 4

Każdą porcję ciasta wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką – najcieniej, jak tylko się da. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż pojawią się pęcherzyki, a placek ładnie się zarumieni. Usmażone placki przekładamy na bawełnianą ściereczkę i przykrywamy drugą, aby nie wysychały. Tortille przygotowujemy, gdy są jeszcze ciepłe. Możemy je również zamknąć w woreczku strunowym i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić. Przed podaniem placki możemy podgrzewać przez chwilę w piekarniku lub na patelni – wtedy ponownie zrobią się miękkie i elastyczne.

Więcej przepisów z papryką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk