Kukbuk
Kukbuk

Tortilla z kurkumą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
mąka pszenna lub pełnoziarnista
160 g + do podsypania
sól
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
½ łyżeczki (opcjonalnie)
biały pieprz
½ łyżeczki
curry
⅓ łyżeczki
kurkuma
1 łyżeczka
rozpuszczone masło lub oliwa
2 łyżki
woda
70-80 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę pszenną lub pełnoziarnistą, sól i opcjonalnie proszek do pieczenia. Dodajemy biały pieprz, curry i kurkumę (czubatą łyżeczkę) i dokładnie mieszamy.

krok 2

Do suchych składników wlewamy rozpuszczone masło lub oliwę i połowę wody. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie. Stopniowo dolewamy wody – ciasto powinno być zwarte, ale jednocześnie miękkie i elastyczne. Gdy składniki dobrze się połączą, zagniatamy ciasto jeszcze przez chwilę, a następnie dzielimy je na 4 lub 5 równych części, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.

krok 3

Każdą porcję wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką – najcieniej, jak tylko się da. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż pojawią się pęcherzyki, a placek ładnie się zarumieni. Usmażone placki przekładamy na bawełnianą ściereczkę i przykrywamy drugą, aby nie wysychały. Tortille przygotowujemy, gdy są jeszcze ciepłe. Możemy je również zamknąć w woreczku strunowym i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić. Przed podaniem placki możemy podgrzewać przez chwilę w piekarniku lub na patelni – wtedy ponownie zrobią się miękkie i elastyczne.

Koszyk