Kukbuk
Kukbuk

Kuchnia w stylu less waste

Jak stworzyć kuchnię, w której mniej się marnuje? Podstawą są przemyślane zakupy i odpowiednia organizacja, zarówno w kontekście sprzętu, jak i dobrze zaplanowanych posiłków.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Często nie zdajemy sobie sprawy, ile różnych zasobów marnujemy każdego dnia – od jedzenia, przez wodę, po energię elektryczną i czas. Skutki takiego zachowania odczuwane są różnorako. To nie tylko niepotrzebne obciążenie domowego budżetu, ale również ogromny ciężar dla środowiska naturalnego. Na szczęście o życiu w duchu less waste sporo się teraz mówi, a sprawdzonych sposobów na zaprzestanie marnowania jest coraz więcej. W kuchni podstawą są przemyślane zakupy – zarówno sprzętu, jak i jedzenia.

O tym, że zmywarka zużywa mniej wody w porównaniu z ręcznym zmywaniem naczyń, wiadomo nie od dziś. Jeszcze więcej zaoszczędzimy, jeśli wybierzemy zmywarkę wyposażoną w ekometr, czyli intuicyjny interfejs, który sam wskaże nam najbardziej ekologiczny cykl mycia. W zmywarkach szwedzkiej marki Electrolux znajdziemy też technologię AirDry, dzięki której następuje naturalna wymiana powietrza, a efekty suszenia są nawet trzy razy lepsze – możemy zaoszczędzić energię, którą normalnie zużylibyśmy na suszenie.

Nadmiar jedzenia można też łatwo zamrozić, dzięki czemu niczego nie zmarnujemy, a ułatwimy sobie życie, bo będziemy mieć pod ręką gotowe do zjedzenia dania

Energię pozwolą nam oszczędzić także nowoczesne piekarniki, na przykład poprzez zastosowanie pary podczas pieczenia, co przyspiesza ten proces nawet o 20%. Życie w duchu less waste ułatwiają również nowoczesne lodówki. Szwedzki producent wiedzie prym w stosowaniu ekologicznych rozwiązań i wśród wielu z nich proponuje technologię Twin Tech NoFrost, która zapewnia świeżość przechowywanych w lodówce produktów nawet po siedmiu dniach. Nadmiar jedzenia można też łatwo zamrozić, dzięki czemu niczego nie zmarnujemy, a ułatwimy sobie życie, bo będziemy mieć pod ręką gotowe do zjedzenia dania. Rozwiązania less waste nie ominęły płyt grzewczych – warto wybrać te, w których do gotowania używa się ciepła resztkowego. W płytach Electrolux inteligentne czujniki nie tylko błyskawicznie reagują na zmianę ustawień, ale nawet rozpoznają moment zagotowania wody i kiedy wrze, automatycznie redukują moc. W praktyce precyzyjne sterowanie mocą płyty oznacza energooszczędność i niższe rachunki.

Z wyrzucanych dotąd liści rzodkiewki z powodzeniem zrobimy pyszne domowe pesto

Jak minimalizować straty żywności

Wiemy już, jaki sprzęt wybrać, aby zminimalizować straty energetyczne. A co z organizacją i planowaniem posiłków? Przede wszystkim należy rozważyć opcję kupowania mniej, lecz częściej – szansa na zmarnowanie czegokolwiek jest wtedy kilkadziesiąt razy mniejsza. Warto też inaczej spojrzeć na zakupione owoce i warzywa. Wielu z nich da się użyć w niestandardowy sposób, tak by całkowicie wykorzystać każdą ich część. Na przykład z wyrzucanych dotąd liści rzodkiewki z powodzeniem zrobimy pyszne domowe pesto, a skórka banana przyda się do wypastowania butów – o ekologicznych sposobach na wykorzystanie obierek szerzej pisaliśmy tutaj.

Warto też tak planować zakupy i posiłki, aby zużywać świeże produkty jak najszybciej i na różne sposoby – tak aby nie wyrzucać resztek. Podpowiadamy, jak to zrobić, na przykładzie królowej jesiennych dań – dumnie prężącej się na stole dyni. Łatwo przygotujemy z niej kuszące różnorodnością całodniowe menu, stworzone także przy użyciu składników, które zwykle mamy w domu. Jak kulinarnie zaplanować dzień z dynią, aby nic się nie zmarnowało? Oto pięć sprawdzonych przepisów.

Szakszuka dyniowa z ciecierzycą i ziołami >>

Śniadanie z dynią daje mnóstwo możliwości, bo można ją przyrządzić i na słodko, i w wersji wytrawnej – pozwala też zreinterpretować znane już przepisy. Szakszuka to śniadaniowy klasyk, ale gdy dodamy do niej dynię, nabierze zupełnie innego, świeżego charakteru. Magię poranka podbije dodatkowo zaskakujące towarzystwo mleczka kokosowego, ciecierzycy i fety.

Chlebek dyniowy >> 

Chlebek dyniowy nadaje się na drugie śniadanie, szybką przekąskę lub deser, a najlepiej smakuje podany na ciepło. Jego przygotowanie zajmie wam kwadrans, ale uważajcie, bo wilgotne ciasto w połączeniu z maślano-cynamonową kruszonką może szybko zniknąć. Jeśli jakimś cudem uchowa się choć kawałek, doskonale sprawdzi się jako materiał na tosty francuskie, nawet kilka dni później.

Sałatka z pieczonych warzyw z jarmużem i fetą >> 

Jesienne bogactwo sezonowych warzyw warto wykorzystać do wypróbowania przepisów na pierwsze chłodniejsze dni. Dynia, brukselka i warzywa korzeniowe doskonale nadają się do pieczenia i przyrządzenia z nich rozgrzewającej sałatki z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Przyjemnością będzie tu też zmienność faktur, którą uzyskacie dzięki kremowej fecie, prażonym pestkom i pękającym w zębach ziarnom granatu.

Curry dyniowe z ciecierzycą i łososiem w sezamie >> 

W jesienne popołudnia nic nie sprawdza się lepiej niż rozgrzewające dania jednogarnkowe. Parujące dyniowe curry już podczas gotowania zanęci was wibrującym aromatem warzyw i przypraw, a pikantności tej potrawie doda świeży imbir w połączeniu z papryczką chili. To danie ma też łagodną stronę – z dodatkiem mleczka kokosowego, delikatnego łososia i słodkiego miodu powstanie harmonijna kompozycja.

Frytki z dyni hokkaido z domowym sosem na bazie papryczki chipotle >>

Idealne na kolację lub jako smaczna przekąska do ulubionego serialu – frytki są dobre na wszystko, zwłaszcza jeśli mówimy o poszukiwaniu kulinarnej przyjemności w zimny jesienny wieczór. Zrobione z dyni, nabiorą zupełnie nowego charakteru, a połączone z wędzoną papryką i sosem na bazie papryczki chipotle – niespotykanej dotąd wyrazistości. Co zaskakujące, równie dobrze smakują na zimno.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Electrolux.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk