Kukbuk
Kukbuk

Curry dyniowe z ciecierzycą i łososiem w sezamie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Łosoś:
filet z łososia
300 g
sos sojowy
20 ml
miód
5 ml
biały i czarny sezam
30 g
masło
30 g
Curry:
ryż basmati
100 g
miąższ dyni hokkaido
300 g
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
imbir
3-centymetrowy kawałek
papryczka chili
½ sztuki
olej kokosowy
1 łyżka
kumin
⅓ łyżeczki
garam masala
½ łyżeczki
wędzona papryka
½ łyżeczki
słodka papryka
½ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
⅓ łyżeczki
bulion warzywny
100 ml
purée z dyni
150 g
ciecierzyca
200 g
sos rybny
1 łyżka
limonka
½ sztuki + do podania
mleczko kokosowe
400 ml
natka pietruszki
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Filet z łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sosem sojowym z miodem. Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej, 2 godziny wcześniej lub bezpośrednio przed smażeniem. Odstawiamy na bok.

krok 2

Ryż gotujemy al dente – zgodnie z przepisem na opakowaniu.

krok 3

Oczyszczony z pestek miąższ dyni hokkaido kroimy w kostkę. Szalotkę i czosnek obieramy, siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Papryczkę chili kroimy w plasterki razem z pestkami.

krok 4

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, imbir i papryczkę chili. Gdy warzywa zmiękną, do garnka wsypujemy kumin, garam masalę, wędzoną i słodką paprykę, sól i czarny pieprz. Smażymy około 1 minuty, aż poczujemy wyraźny aromat przypraw. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię – smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy purée z dyni i dokładnie mieszamy. Wrzucamy odsączoną ciecierzycę, wlewamy sos rybny, sok z limonki i mleczko kokosowe. Próbujemy, czy curry jest wystarczająco słone i ostre – jeśli nie, doprawiamy. Gotujemy, aż dynia będzie wystarczająco miękka.

krok 5

Zamarynowanego łososia obtaczamy w mieszance białego i czarnego sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym maśle, na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony – począwszy od strony ze skórką. Łososia nie przewracamy w trakcie smażenia. W zależności od grubości filetu dostosowujemy długość ich smażenia – z boku będziemy widzieć, czy ciepło doszło już do środka ryby. Jeśli tak, przewracamy ją na drugą stronę. Gotowego łososia zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 6

Na talerze nakładamy porcję ryżu, gorące curry i usmażony filet z łososia. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkowym kawałkiem limonki.

Przepis powstał we współpracy z marką Electrolux. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Kuchnia w stylu less waste >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk