Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z pieczonych warzyw z jarmużem i fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dynia hokkaido
500 g
marchewka
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
czerwona cebula
2 małe sztuki
burak
1 sztuka
brukselka
150 g
olej roślinny
20 ml
sól
1 łyżeczka
czarny pieprz
½ łyżeczki
oregano
⅓ łyżeczki
pestki dyni
20 g
słonecznik
20 g
jarmuż
100 g
granat
½ sztuki
feta
50 g
Sos:
czosnek
1 ząbek
oliwa
40 ml
musztarda diżońska
15 g
sok z cytryny
1 łyżka
miód
1 łyżka
woda
20 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię oczyszczamy i po wyjęciu pestek kroimy w półplastry. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w słupki. Cebule i buraka obieramy i kroimy w ósemki. Brukselkę myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski, polewamy je olejem, posypujemy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Warzywa równomiernie rozkładamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy warzywa są miękkie.

krok 3

W tym czasie pestki dyni i słonecznik prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Następnie na tę samą patelnię wlewamy około 50 mililitrów ciepłej wody i wrzucamy oczyszczony jarmuż. Warzywo krótko blanszujemy, by zmiękło i nabrało żywego zielonego koloru. Zdejmujemy z patelni i osuszamy. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.

krok 4

Na duży talerz wykładamy jarmuż i upieczone warzywa. Wierzch polewamy sosem, posypujemy prażonymi pestkami, ziarnami granatu i pokruszoną fetą. Sałatka z pieczonych warzyw dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis powstał we współpracy z marką Electrolux. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Kuchnia w stylu less waste >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk