Kukbuk
Kukbuk

Chlebek dyniowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 55 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Kruszonka:
mąka pszenna
50 g
cynamon
½ łyżeczki
brązowy cukier
30 g
masło
30 g
Ciasto:
mąka pszenna
270 g
mąka owsiana
55 g
sól
½ łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
½ łyżeczki
cynamon
½ łyżeczki
gałka muszkatołowa
⅓ łyżeczki
suszony imbir
⅓ łyżeczki
mielone goździki
¼ łyżeczki
kardamon
¼ łyżeczki
purée z dyni
300 g
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
olej roślinny
130 ml
drobny brązowy cukier
100 g
drobny biały cukier
100 g
jajko „zerówka”
3 sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, cynamon i cukier, mieszamy. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do suchych składników. Rozcieramy składniki między palcami, aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

krok 2

Do większej miski przesiewamy mąkę pszenną i mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, suszony imbir, mielone goździki i kardamon, mieszamy.

krok 3

Do kolejnej miski przekładamy purée z dyni, wlewamy ekstrakt z wanilii i olej roślinny, wsypujemy cukier – biały i brązowy – wbijamy jajka i ucieramy na gładką, puszystą masę.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 11 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Do suchych składników wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, posypujemy je schłodzoną kruszonką, lekko ją dociskamy. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest upieczone – patyczek powinien być suchy. Chlebek wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy ostrym nożem i podajemy najlepiej jeszcze ciepły. Chlebek dyniowy możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni. Świetnie nadaje się do przygotowania tostów francuskich. Chlebek można również zamrozić.

Przepis powstał we współpracy z marką Electrolux. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Kuchnia w stylu less waste >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk