Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Szybkie przepisy na długi weekend – surf and turf na patelni (fot. Paulina Czyżewska)

Krewetki plus wino

Z krewetkami jest tak: raczej nie popełnicie błędu, podając do nich jakiekolwiek lekkie, wytrawne, białe wino. Zabawa zacznie się, jeśli postanowicie dobrać wino do użytych w daniu przypraw – np. czosnku, chili, ziół – albo do sosu.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Paulina Czyżewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jędrne, sprężyste krewetki, choć niskokaloryczne, są bardzo pożywne. Ich delikatnie słony, a jednocześnie słodkawy smak doskonale łączy się z rozmaitymi przyprawami, od aromatycznych ziół, po czosnek i chili. Krewetki lubią masło, śmietankę i mleko kokosowe. Pasuje im towarzystwo majonezu i owoców, zwłaszcza tropikalnych. Z reguły zatem dobieramy wino nie do samych skorupiaków, a do innych składników, które dominują w daniu.

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop, zdjęcia: Maciek Niemojewski, stylizacja: Agata Jankowska

Sauvignon blanc

To świeże, lekkie, orzeźwiające wino o ziołowych, zielonych, trawiastych, a przy tym cytrusowych aromatach będzie pasowało do krewetek zamarynowanych w ziołach, usmażonych lub zgrillowanych, a przed zjedzeniem skropionych odrobiną cytryny. To samo wino sprawdzi się, jeśli krewetki podamy jako dodatek do makaronu z pesto, do cytrynowego risotta albo do zielonej sałaty skropionej winegretem.

Dobra para: spaghetti z cukinii z krewetkami.

 

Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop, zdjęcia: Maciek Niemojewski, stylizacja: Agata Jankowska

Półwytrawny riesling

Charakterystyczna dla tego stylu wina równowaga między delikatną słodyczą i kwasowością, wyczuwalne nuty owoców tropikalnych, miodu i przypraw – to wszystko sprawia, że rieslingi off-dry pasują do krewetek przyrządzonych na sposób tajski i indyjski: pikantnych, aromatycznych, kwaśno-słodkich. To samo połączenie można zarezerwować dla krewetek podanych z dipem, salsą lub sosem na bazie owoców, np. mango, ananasa czy papai (albo w sałatce z tymi owocami). Riesling off-dry będzie też świetnym towarzyszem jednej z najsłynniejszych przystawek świata: koktajlu z krewetek w sosie Marie Rose (pomidory, majonez, sos Worcestershire, cytryna, pieprz). 

Dobra para: krewetki w chili na owocowej salsie.

 

Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach

Przepis i zdjęcie: kukbuk.pl

Rosé

Krewetki pieczone lub grillowane z dodatkiem czosnku i ostrych przypraw,  doskonale porozumieją się z winem różowym. Rosé, zwłaszcza takie, którego podstawą jest syrah lub malbec, wytrzyma także towarzystwo tłustego (np. maślanego) albo mocno czosnkowego sosu. Uwaga: nie ma przeszkód, aby wybrać rosé musujące. Sprawdzi się także lambrusco.

Dobra para: szaszłyki z krewetek.

 

7 przepisów na posiłki do zjedzenia na plaży

Zdjęcie: Rafał Meszka, przepis i przygotowanie: Piotr Bruś-Klepacki

Pinot grigio

Kolejne wino, które znakomicie sprawdzi się, jeśli lubimy czosnkowe krewetki. Przyjemne nuty melona, cytrusów, brzoskwiń, gruszek i jabłek zrównoważą, a jednocześnie elegancko podkreślą intensywny aromat czosnku.

Dobra para: krewetki w papilotach.

 

Przepis na domowe curry z krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Zdjęcie: Maciek Niemojewski, przepis i przygotowanie: Edyta Przekop, stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

 

Pinot noir

Może zabrzmi to trochę dziwnie, ale do krewetek przyrządzonych z dodatkiem kremowego, delikatnie słodkiego mleka kokosowego można podać... wino czerwone. W tym przypadku sięgamy po pinot noir, najlepiej w wersji półwytrawnej, o przyjemnych wiśniowych nutach. Takie połączenie oparte będzie na kontraście smaków – owocowość wina sprawi, że danie zyska na wyrazitości. 

Dobra para: kremowe curry z krewetkami. 

 

Szybkie przepisy na długi weekend – surf and turf na patelni (fot. Paulina Czyżewska)

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy, zdjęcie: Paulina Czyżewska, stylizacja: Marcin Lewandowski

Chardonnay

Dojrzewające w dębie chardonnay o wyraźnych nutach masła, wanilii, orzechów czy karmelu to z reguły bardzo dobry wybór do dań typu surf and turf – sprawdzi się np. w przypadku krewetek duszonych z chorizo albo zawiniętych w boczek i zgrillowanych. W tym przypadku zasadą jest szukanie win o niższym poziomie alkoholu i o łagodnych taninach, tak aby nie zdominowały podstawowego smaku potrawy.

Dobra para: surf and turf na patelni.

 

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk