Jędrne, sprężyste krewetki, choć niskokaloryczne, są bardzo pożywne. Ich delikatnie słony, a jednocześnie słodkawy smak doskonale łączy się z rozmaitymi przyprawami, od aromatycznych ziół, po czosnek i chili. Krewetki lubią masło, śmietankę i mleko kokosowe. Pasuje im towarzystwo majonezu i owoców, zwłaszcza tropikalnych. Z reguły zatem dobieramy wino nie do samych skorupiaków, a do innych składników, które dominują w daniu.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Krewetki plus wino
Z krewetkami jest tak: raczej nie popełnicie błędu, podając do nich jakiekolwiek lekkie, wytrawne, białe wino. Zabawa zacznie się, jeśli postanowicie dobrać wino do użytych w daniu przypraw – np. czosnku, chili, ziół – albo do sosu.
Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.
Tekst: Inka Wrońska
fot. Paulina Czyżewska
Sauvignon blanc
To świeże, lekkie, orzeźwiające wino o ziołowych, zielonych, trawiastych, a przy tym cytrusowych aromatach będzie pasowało do krewetek zamarynowanych w ziołach, usmażonych lub zgrillowanych, a przed zjedzeniem skropionych odrobiną cytryny. To samo wino sprawdzi się, jeśli krewetki podamy jako dodatek do makaronu z pesto, do cytrynowego risotta albo do zielonej sałaty skropionej winegretem.
Dobra para: spaghetti z cukinii z krewetkami.
Półwytrawny riesling
Charakterystyczna dla tego stylu wina równowaga między delikatną słodyczą i kwasowością, wyczuwalne nuty owoców tropikalnych, miodu i przypraw – to wszystko sprawia, że rieslingi off-dry pasują do krewetek przyrządzonych na sposób tajski i indyjski: pikantnych, aromatycznych, kwaśno-słodkich. To samo połączenie można zarezerwować dla krewetek podanych z dipem, salsą lub sosem na bazie owoców, np. mango, ananasa czy papai (albo w sałatce z tymi owocami). Riesling off-dry będzie też świetnym towarzyszem jednej z najsłynniejszych przystawek świata: koktajlu z krewetek w sosie Marie Rose (pomidory, majonez, sos Worcestershire, cytryna, pieprz).
Dobra para: krewetki w chili na owocowej salsie.
Rosé
Krewetki pieczone lub grillowane z dodatkiem czosnku i ostrych przypraw, doskonale porozumieją się z winem różowym. Rosé, zwłaszcza takie, którego podstawą jest syrah lub malbec, wytrzyma także towarzystwo tłustego (np. maślanego) albo mocno czosnkowego sosu. Uwaga: nie ma przeszkód, aby wybrać rosé musujące. Sprawdzi się także lambrusco.
Dobra para: szaszłyki z krewetek.
Pinot grigio
Kolejne wino, które znakomicie sprawdzi się, jeśli lubimy czosnkowe krewetki. Przyjemne nuty melona, cytrusów, brzoskwiń, gruszek i jabłek zrównoważą, a jednocześnie elegancko podkreślą intensywny aromat czosnku.
Dobra para: krewetki w papilotach.
Pinot noir
Może zabrzmi to trochę dziwnie, ale do krewetek przyrządzonych z dodatkiem kremowego, delikatnie słodkiego mleka kokosowego można podać... wino czerwone. W tym przypadku sięgamy po pinot noir, najlepiej w wersji półwytrawnej, o przyjemnych wiśniowych nutach. Takie połączenie oparte będzie na kontraście smaków – owocowość wina sprawi, że danie zyska na wyrazitości.
Dobra para: kremowe curry z krewetkami.
Chardonnay
Dojrzewające w dębie chardonnay o wyraźnych nutach masła, wanilii, orzechów czy karmelu to z reguły bardzo dobry wybór do dań typu surf and turf – sprawdzi się np. w przypadku krewetek duszonych z chorizo albo zawiniętych w boczek i zgrillowanych. W tym przypadku zasadą jest szukanie win o niższym poziomie alkoholu i o łagodnych taninach, tak aby nie zdominowały podstawowego smaku potrawy.
Dobra para: surf and turf na patelni.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- ABC wina
Wino i kurki
Grzyby to na ogół doskonała para dla wina. Gdy jednak na talerz trafiają delikatne wczesnoletnie kurki, przy stole zaczynają obowiązywać zupełnie inne zasady, niż w przypadku prawdziwków czy pieczarek.
- ABC wina
Wino & pizza
Sangiovese do margherity, a riesling do hawajskiej? Czy dobieranie wina do pizzy w ogóle ma sens?
- ABC wina
Jakie wino do ryby?
Przede wszystkim: nie tylko białe. Podpowiadam, co podać do dorsza, co do tuńczyka, a co do śledzia w oleju.
- ABC wina
Wino i kurki
Grzyby to na ogół doskonała para dla wina. Gdy jednak na talerz trafiają delikatne wczesnoletnie kurki, przy stole zaczynają obowiązywać zupełnie inne zasady, niż w przypadku prawdziwków czy pieczarek.
- ABC wina
Wino & pizza
Sangiovese do margherity, a riesling do hawajskiej? Czy dobieranie wina do pizzy w ogóle ma sens?
- ABC wina
Jakie wino do ryby?
Przede wszystkim: nie tylko białe. Podpowiadam, co podać do dorsza, co do tuńczyka, a co do śledzia w oleju.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?