Kukbuk
Kukbuk
Domowe żelki CBD (fot. Małgorzata Szakuła)

Domowe żelki CBD

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
sok pomarańczowy
½ szklanki
żelatyna w proszku
2½ łyżeczki
ksylitol
1 łyżeczka
ekstrakt CBD
1 łyżeczka
Posypka:
kwas askorbinowy
1 łyżka
ksylitol lub cukier trzcinowy
1 łyżka

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Szukała

krok 1

Sok podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Dodajemy żelatynę, ksylitol i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do szklanego pojemnika i łączymy z ekstraktem CBD. Dokładnie mieszamy i pepitką napełniamy silikonową formę. Naczynie wkładamy do lodówki i pozostawiamy na co najmniej 30-40 minut, by żelki stężały. 

krok 2

Przygotowujemy posypkę. W misce łączymy ksylitol i kwas askorbinowy. Gotowe żelki wyjmujemy z formy i obtaczamy w posypce. Najlepiej zjeść je w ciągu 7 dni. Przez ten czas należy je przechowywać w lodówce. Jeśli włożymy je do zamrażalnika, możemy je przechowywać nawet do 3 miesięcy.

TIP 1

W wersji wegańskiej żelatynę można zastąpić agarem.

TIP 2

Zanim podgrzejemy sok, sprawdźmy na opakowaniu żelatyny lub agaru, w jakiej temperaturze najlepiej się rozpuści. Jeśli jest wyższa niż 40 stopni, podgrzejmy sok do temperatury wskazanej na opakowaniu. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk