Kukbuk
Kukbuk
Szakszuka z marihuaną (fot. Małgorzata Szakuła)

Szakszuka z marihuaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
cebula
1 sztuka
olej kokosowy
do smażenia
świeży szpinak
2-3 garści
jajko „zerówka”
2 sztuki
pomidorki cherry
garść
łuskane nasiona konopi
30 g
masło z marihuany
kilka łyżek
oliwa
1 łyżka
tahini
2 łyżki

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Szukała

krok 1

Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę. Dodajemy umyte liście szpinaku. Po chwili zmniejszamy ogień i krótko dusimy. Wbijamy jajka i zwiększamy ogień na 1-2 minuty. Kiedy jajka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki cherry, posypujemy nasionami konopi. 

krok 2

W miseczce łączymy masło z marihuany, oliwę i tahini. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy szakszukę. Zjadamy od razu po przygotowaniu. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk