Kukbuk
Kukbuk

Kawowa słodycz

Można być jej fanatykiem lub okolicznościowym sympatykiem. Jedno jest pewne – kawa wzbudza emocje. Zwłaszcza w połączeniu z wyszukanymi deserami, które z łatwością zrobimy w domu.

Tekst: Maja Wójcik

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Ranek, wstajemy wyspani, promienie słońca coraz odważniej zaglądają przez okno, niespiesznie przechadzamy się po domu, włączamy ekspres do kawy i... zaczyna się magia. Najpierw odgłos – świeżo mielonych ziaren, później zapach – intensywnie pobudzający i w końcu smak – nie do pomylenia z żadnym innym, lekko kwaskowy, z nutką goryczy, pełny. To scenariusz idealnego poranka każdego kawosza. Ale takich scenariuszy można napisać wiele, bo przecież miłośnik tego napoju ma w ciągu dnia znacznie więcej okazji, żeby rozkoszować się swoim ulubionym smakiem. A o smak warto zadbać, dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego ekspresu, bo to od niego w dużej mierze zależą nasze doznania. 

Aby kawa nas cieszyła, musimy mieć kontrolę nie tylko nad doborem ziaren, ale również nad stopniem ich zmielenia, czasem parzenia w odpowiedniej temperaturze i proporcjami wody do kawy. Do perfekcji doprowadziła to marka Siemens w automatycznym ekspresie z linii EQ900. Oprócz wspomnianych możliwości sprzęt wyposażono w system, który dostosowuje ustawienia do wybranego ziarna – bo te przecież różnią się rozmiarem, pochodzeniem czy stopniem palenia. Mało tego – dwa oddzielne pojemniki na ziarna pozwalają przygotować dwie kompletnie różne kompozycje smakowe. Jeśli dodamy do tego intuicyjny wyświetlacz mogący zapamiętać nasze ustawienia, podgrzewaną tacę i system, który sprawia, że zaparzanie kawy jest ledwie słyszalne, to możemy być pewni, że nic nie zmąci naszej przyjemności z rozkoszowania się tym szlachetnym napojem. No, chyba że sami nieco tę rozkosz sobie podkręcimy, bo nie od dziś wiadomo, że nic tak dobrze nie łączy się z kawą, jak ciasto. Oto kilka propozycji pairingu idealnego.

Ciasto z keksówki z malinami i kremem cytrynowym

Są tacy, którzy twierdzą, że nie ma lepszego ciasta od ucieranego. Jego nazwa wzięła się od sposobu mieszania składników poprzez ucieranie drewnianą pałką w makutrze. Dziś już prawie nikt tak nie robi, bo od ucierania są miksery, ale sentyment smakowy został. W tej odsłonie ciasto zyskało słodko-kwaśną nutę w postaci malin i cytryny. Do tej wariacji idealnie pasuje latte macchiato, czyli tak naprawdę napój mleczny z kawą.

Sprawdź przepis na ciasto ucierane z malinami i kremem cytrynowym >>

Tarta z kremem migdałowym i morelami

Kruche ciasto jest wyjątkowo uniwersalnym produktem – te w wersji słonej możemy wykorzystać do różnego rodzaju tart, kulebiaków, pasztecików; te słodkie – do ciast, tartaletek, babeczek, rogali, no i oczywiście jako spód do wszelkich wariacji kremowych i owocowych. Tu główne role odgrywają migdały i morele – połączenie może trochę zaskakujące, ale jak smakujące! Do tego ciasta najlepiej sączyć latte, czyli espresso z konkretnym wkładem spienionego mleka.

Poznaj przepis na tartę z kremem migdałowym i morelami >>

Sernik baskijski z praliną z orzechów laskowych

Po serniku wiedeńskim i nowojorskim cukiernie oraz domowe kuchnie podbija jego baskijska odmiana. Ta popularność nie wzięła się z niczego. Po pierwsze, przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty, a po drugie sernik wręcz uwodzi swoją puszystością. Jego znakiem rozpoznawczym jest też lekko przypalony wierzch. Nasza propozycja nadaje mu nieco dostojnego smaku, a to za sprawą orzechów laskowych. Warto podbić go esencjonalnym espresso.

Zobacz łatwy przepis na sernik baskijski z praliną z orzechów laskowych >>

Trzywarstwowe ciasto czekoladowe

Nazwa tego ciasta sprawia, że nasze kubki smakowe zaczynają mimowolnie pracować. To cukiernicze dzieło składa się z trzech warstw, z których każda bazuje na innym rodzaju czekolady – klasycznej gorzkiej, mlecznej oraz białej. Marzenie każdego łasucha jest w zasięgu ręki. Intensywny smak czekolady najlepiej łączy się z filiżanką cappuccino.

Sprawdź przepis na trzywarstwowe ciasto czekoladowe>>

Tres leches z nutką kawy i cynamonu

Ciasto wywodzące się z Ameryki Łacińskiej jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakowa satysfakcja nie do zapomnienia. To w zasadzie coś na kształt biszkoptu jednak z dodatkiem, jak sama nazwa wskazuje, trzech rodzajów mleka – zwykłego, skondensowanego i śmietanki. Ciasto jest stosunkowo wilgotne, ale równocześnie sprawia wrażenie lekkiego. Wprost stworzone do szklaneczki espresso macchiato.

Poznaj przepis na tres leches >>

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk