Kukbuk
Kukbuk

Sernik baskijski z praliną z orzechów laskowych

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
pralina
cukier
150 g
prażone orzechy laskowe
100 g
sernik
serek kanapkowy typu philadelphia
650 g
mascarpone
250 g
cukier
150 g
jajko „zerówka"
4 sztuki
śmietanka 30%
300 g
mąka pszenna
1 łyżka
kakao
1 łyżeczka
orzechy laskowe
50 g

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier. Kiedy uzyskamy złocisty karmel, mieszamy go z orzechami laskowymi. Rozkładamy je płasko na papierze do pieczenia i studzimy około 30 minut. Orzechy w karmelu kruszymy i blendujemy w malakserze do uzyskania płynnej masy.

krok 2

Serek, mascarpone i cukier łączymy. Wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy śmietankę, mąkę i przygotowaną pralinę orzechową.

krok 3

Tortownicę o średnicy 22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie sernik studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.

krok 4

Gotowy posypujemy kakao i posiekanymi orzechami laskowymi.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk