Kukbuk
Kukbuk

Tres leches z espresso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ciasto
mąka pszenna
200 g
proszek do pieczenia
1½ łyżeczki
jajko „zerówka”
6 sztuk
cukier
200 g
mleko
115 g
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
do nasączenia
mleko skondensowane słodzone
250 g
mleko skondensowane niesłodzone
250 g
zaparzone podwójne espresso
60 g
mleko
100 g
dodatkowo
śmietanka 36%
300 g
cukier puder
2 łyżki
migdały w płatkach
100 g

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno formy (24×24 centymetry) wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek.

krok 3

W misie miksera ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty i wlewamy mleko i wanilię. Wsypujemy suche składniki, mieszamy.

krok 4

Białka ubijamy na sztywno – pianę dodajemy partiami do przygotowanej wcześniej masy. Delikatnie mieszamy.

krok 5

Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy 35-40 minut.

krok 6

Mieszamy wszystkie składniki płynu do nasączenia. Lekko przestudzone ciasto nakłuwamy i nasączamy je za pomocą łyżki.

krok 7

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem – masą smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy migdałami w płatkach.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk