czas przygotowania: 5 minut + czas gotowania i studzenia ryżu
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Onigiri:
ryż do sushi
1 szklanka
płaty prażonego nori
kilka sztuk
Farsz z katsobusi:
płatki katsobusi
ok. 10 g
sos sojowy
1 łyżeczka
olej z prażonego sezamu
kilka kropel
Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
krok 2
Zabieramy się do przygotowania katsobusi. Płatki suszonej ryby zalewamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.
krok 3
Zwilżamy dłonie wodą. Porcję ostudzonego ryżu formujemy w owal. W środku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, zasklepiamy ryżem i formujemy go w trójkąt. Zawijamy w nori.
krok 4
Gotowe onigiri wykładamy na talerze i zjadamy od razu.