Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować onigiri (fot. Maciek Niemojewski)

Onigiri z katsobusi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 5 minut + czas gotowania i studzenia ryżu
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Onigiri:
ryż do sushi
1 szklanka
płaty prażonego nori
kilka sztuk
Farsz z katsobusi:
płatki katsobusi
ok. 10 g
sos sojowy
1 łyżeczka
olej z prażonego sezamu
kilka kropel

Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

krok 2

Zabieramy się do przygotowania katsobusi. Płatki suszonej ryby zalewamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.

krok 3

Zwilżamy dłonie wodą. Porcję ostudzonego ryżu formujemy w owal. W środku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, zasklepiamy ryżem i formujemy go w trójkąt. Zawijamy w nori. 

krok 4

Gotowe onigiri wykładamy na talerze i zjadamy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk