Podczas gdy w Polsce nieodłącznym elementem szkolnego śniadania jest kanapka, w Japonii dzieci w przerwie między lekcjami wyciągają z plecaków onigiri. Ta prosta ryżowa przekąska jest zdrowa, sycąca i niezwykle łatwa w przygotowaniu – nic dziwnego, że zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej tego kraju. I choć na Zachodzie wciąż pozostaje w cieniu sushi, z roku na rok coraz częściej pojawia się w menu restauracji z kuchnią azjatycką. Rosnącą popularność onigiri daje się zresztą zauważyć nie tylko w branży gastronomicznej, ale także wśród domorosłych kucharzy. Właśnie dlatego tłumaczymy, jak zrobić onigiri we własnej kuchni!
Jak zrobić onigiri?
Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji
Jakie nadzienie do onigiri?
Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Tradycyjnie jako farszu do onigiri używa się między innymi umeboshi, czyli kiszonej japońskiej moreli, natto, czyli fermentowanej soi, czy katsuobushi – płatków wędzonego tuńczyka bonito.
Składniki te znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną. Jednak w roli nadzienia do onigiri świetnie sprawdzą się łatwiej dostępne dodatki, takie jak bataty, grzyby czy zwykły tuńczyk z puszki. Nasza rada? Puśćcie wodze fantazji i próbujcie onigiri ze wszystkim, co przyjdzie wam do głowy. Być może wymyślicie nowe, oryginalne połączenie?
Przepis na onigiri
składniki
- ryż do sushi 1 szklanka
- biały sezam
- czarny sezam
- ulubione nadzienie
- arkusz nori kilka sztuk
krok 1
Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Letni ryż mieszamy z sezamem.
krok 2
Zwilżonymi dłońmi lepimy z porcji ryżu trójkąt. Pośrodku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia i zaklejamy je ryżem.
krok 3
Nafaszerowany ryż kładziemy pionowo na środku arkusza nori. Zawijamy z obydwu stron. Smacznego!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?