Podczas gdy w Polsce nieodłącznym elementem szkolnego śniadania jest kanapka, w Japonii dzieci w przerwie między lekcjami wyciągają z plecaków onigiri. Ta prosta ryżowa przekąska jest zdrowa, sycąca i niezwykle łatwa w przygotowaniu – nic dziwnego, że zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej tego kraju. I choć na Zachodzie wciąż pozostaje w cieniu sushi, z roku na rok coraz częściej pojawia się w menu restauracji z kuchnią azjatycką. Rosnącą popularność onigiri daje się zresztą zauważyć nie tylko w branży gastronomicznej, ale także wśród domorosłych kucharzy. Właśnie dlatego tłumaczymy, jak zrobić onigiri we własnej kuchni!

Jak zrobić onigiri?
Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji
Jakie nadzienie do onigiri? Smaki onigiri
Co to jest onigiri? Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Tradycyjnie jako farszu do onigiri używa się między innymi umeboshi, czyli kiszonej japońskiej moreli (umeboshi onigiri), natto, czyli fermentowanej soi (natto onigiri), czy katsuobushi – płatków wędzonego tuńczyka bonito.
Składniki te znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną. Jednak w roli nadzienia do onigiri świetnie sprawdzą się łatwiej dostępne dodatki, takie jak bataty, grzyby czy zwykły tuńczyk z puszki.
Nasza rada? Puśćcie wodze fantazji i próbujcie onigiri ze wszystkim, co przyjdzie wam do głowy. Być może wymyślicie nowe, oryginalne połączenie?
Jak zrobić onigiri?
Onigiri ma to do siebie, że bardzo łatwo je przygotować - po uformowaniu ryżu z nadzieniem w środku, owijamy kanapkę plastrami nori i gotowe. Dzięki temu onigiri łatwo zabrać ze sobą, a także zjeść w drodze.
Co najlepsze, podobnie jak kanapki na bazie pieczywa, onigiri jest niezwykle plastyczne, jeśli chodzi o dodatki. Możemy przygotowywać je w wersji tradycyjnej, ale też po prostu użyć składników, które akurat mamy w lodówce. W każdej wersji będzie pyszne! Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzić z ilością nadzienia - w przeciwnym razie onigiri może się rozpaść.
Przepis na onigiri

składniki
- ryż do sushi 1 szklanka
- biały sezam
- czarny sezam
- ulubione nadzienie
- arkusz nori kilka sztuk
krok 1
Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Letni ryż mieszamy z sezamem.

krok 2
Zwilżonymi dłońmi lepimy z porcji ryżu trójkąt. Pośrodku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia i zaklejamy je ryżem.

krok 3
Nafaszerowany ryż kładziemy pionowo na środku arkusza nori. Zawijamy z obydwu stron. Smacznego!
Sprawdź też:
- Ludzie i inspiracje
13 sposobów na ryż
Prosty w przygotowaniu, sycący i wykorzystywany w niemal każdej kuchni na świecie – ryżu chyba nie da się nie lubić. Sprawdźcie najsmaczniejsze ryżowe przepisy!
- Kultura i wiedza
Shoku-iku: japoński sposób na zdrowe odżywianie
W Japonii shoku-iku traktowane jest jak klucz do zrównoważonego i zdrowego trybu życia. Sprawdźcie, czym jest japońska filozofia odżywiania.
- Ludzie i inspiracje
Bento, czyli sztuka zamknięta w pudełku
Jak przygotować lunchbox, w którym znajdzie się mnóstwo kolorów, aromatów i zdrowych składników? Doskonale wie to blogerka i autorka książek kulinarnych Malwina Bareła.
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Na mapie
Najlepsze azjatyckie restauracje w Warszawie
Najlepsze warszawskie restauracje z kuchnią azjatycką mają jedną wspólną cechę – potrafią sprawić, że na chwilę zapominamy, gdzie jesteśmy. Bierzemy w palce pałeczki i delektujemy się umamicznymi zupami, makaronami i sushi. Kuchnia azjatycka oferuje przecież tak wiele do odkrycia!
- Ludzie i inspiracje
13 sposobów na ryż
Prosty w przygotowaniu, sycący i wykorzystywany w niemal każdej kuchni na świecie – ryżu chyba nie da się nie lubić. Sprawdźcie najsmaczniejsze ryżowe przepisy!
- Kultura i wiedza
Shoku-iku: japoński sposób na zdrowe odżywianie
W Japonii shoku-iku traktowane jest jak klucz do zrównoważonego i zdrowego trybu życia. Sprawdźcie, czym jest japońska filozofia odżywiania.
- Ludzie i inspiracje
Bento, czyli sztuka zamknięta w pudełku
Jak przygotować lunchbox, w którym znajdzie się mnóstwo kolorów, aromatów i zdrowych składników? Doskonale wie to blogerka i autorka książek kulinarnych Malwina Bareła.
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Na mapie
Najlepsze azjatyckie restauracje w Warszawie
Najlepsze warszawskie restauracje z kuchnią azjatycką mają jedną wspólną cechę – potrafią sprawić, że na chwilę zapominamy, gdzie jesteśmy. Bierzemy w palce pałeczki i delektujemy się umamicznymi zupami, makaronami i sushi. Kuchnia azjatycka oferuje przecież tak wiele do odkrycia!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?