Kukbuk
Kukbuk
Domowe onigiri. Jak zrobić? Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić onigiri?

Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Podczas gdy w Polsce nieodłącznym elementem szkolnego śniadania jest kanapka, w Japonii dzieci w przerwie między lekcjami wyciągają z plecaków onigiri. Ta prosta ryżowa przekąska jest zdrowa, sycąca i niezwykle łatwa w przygotowaniu – nic dziwnego, że zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej tego kraju. I choć na Zachodzie wciąż pozostaje w cieniu sushi, z roku na rok coraz częściej pojawia się w menu restauracji z kuchnią azjatycką. Rosnącą popularność onigiri daje się zresztą zauważyć nie tylko w branży gastronomicznej, ale także wśród domorosłych kucharzy. Właśnie dlatego tłumaczymy, jak zrobić onigiri we własnej kuchni!

Domowe onigiri. Jak zrobić? Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji

Jakie nadzienie do onigiri? Smaki onigiri

Co to jest onigiri? Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. To japońskie danie możemy przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i mięsnej, a nadzienie, którego użyjemy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Tradycyjnie jako farszu do onigiri używa się między innymi umeboshi, czyli kiszonej japońskiej moreli (umeboshi onigiri), natto, czyli fermentowanej soi (natto onigiri), czy katsuobushi – płatków wędzonego tuńczyka bonito.

Składniki te znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną. Jednak w roli nadzienia do onigiri świetnie sprawdzą się łatwiej dostępne dodatki, takie jak bataty, grzyby czy zwykły tuńczyk z puszki

Nasza rada? Puśćcie wodze fantazji i próbujcie onigiri ze wszystkim, co przyjdzie wam do głowy. Być może wymyślicie nowe, oryginalne połączenie?

Jak zrobić onigiri?

Onigiri ma to do siebie, że bardzo łatwo je przygotować - po uformowaniu ryżu z nadzieniem w środku, owijamy kanapkę plastrami nori i gotowe. Dzięki temu onigiri łatwo zabrać ze sobą, a także zjeść w drodze.

Co najlepsze, podobnie jak kanapki na bazie pieczywa, onigiri jest niezwykle plastyczne, jeśli chodzi o dodatki. Możemy przygotowywać je w wersji tradycyjnej, ale też po prostu użyć składników, które akurat mamy w lodówce. W każdej wersji będzie pyszne! Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzić z ilością nadzienia - w przeciwnym razie onigiri może się rozpaść.

Przepis na onigiri

Składniki do przygotowania onigiri (fot. Maciek Niemojewski)

składniki

  • ryż do sushi 1 szklanka
  • biały sezam
  • czarny sezam
  • ulubione nadzienie
  • arkusz nori kilka sztuk

krok 1

Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Letni ryż mieszamy z sezamem.

Jak robić onigiri. Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2

Zwilżonymi dłońmi lepimy z porcji ryżu trójkąt. Pośrodku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia i zaklejamy je ryżem.

Onigiri DIY (fot. Maciek Niemojewski)

krok 3

Nafaszerowany ryż kładziemy pionowo na środku arkusza nori. Zawijamy z obydwu stron. Smacznego!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk