Kukbuk
Kukbuk
Danie z książki The Bowl Book (fot. materiały prasowe)

Jak skomponować idealny bowl?

Proste, zdrowe i pyszne – takie są miski, do których przygotowywania zachęcają autorki „The Bowl Book”. Ich album to skarbnica wiedzy i niekończących się inspiracji z różnych części świata. Kopalnia pomysłów zarówno dla początkujących kucharzy, jak i tych zaprawionych w kulinarnych bojach.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Moda na bowle opanowała cały świat. Nic dziwnego! Pełne witamin i minerałów miski są fantastycznym pomysłem na dobry początek dnia. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako zdrowe śniadanie, ale też w roli nieskomplikowanego w przygotowaniu lunchu. By skomponować pełną smaku potrawę, wystarczy baza – w wersji wytrawnej zwykle jest to produkt bogaty w węglowodany: ryż, kasza lub ziemniaki. Świetnie sprawdzą się też, zwłaszcza jeśli jesteście na diecie wegańskiej, produkty bogate w białko – tofu, tempeh lub warzywa strączkowe. Następnie w misce lądują ulubione składniki, a wszystko łączy sos. Jakie dodatki wybrać, aby bowl był zarazem zdrowy, różnorodny i pyszny? Tu ogranicza was tylko wyobraźnia – a gdy pomysłu brak, z pomocą przybywają autorki książki „The Bowl Book” Natalia Kontraktewicz i Natalia Kusiak. 

Nat Kontraktewicz i Natalia Kusiak, autorki książki The Bowl Book (fot. materiały prasowe)

Ich publikacja to pięknie wydany album kulinarny, w którym znajdziecie proste przepisy na bowle – i inne posiłki serwowane w miskach. Zainspiruje was do zabawy smakami, teksturami i kolorami, a do tego jest świetnym źródłem wiedzy o zbilansowanych posiłkach, wartościach odżywczych składników i zdrowej diecie. Obok ponad 60 autorskich przepisów na owocowe i warzywne bowle w książce znalazły się rozdziały dotyczące produktów wegańskich, a także podpowiedzi na temat wyposażenia domowej kuchni i spiżarni. Wszystko to zostało zilustrowane przepięknymi fotografiami i wydane z niezwykłą starannością.

Lubicie jajka na śniadanie? Wszyscy weganie znają tofucznicę, ale „jajecznica” na bazie mąki z ciecierzycy to śniadaniowy hit, który zasmakuje każdemu. Apetycznych i rozkosznych dań w „The Bowl Book” jest znacznie więcej! 

Danie z książki The Bowl Book (fot. materiały prasowe)

Na lunch lub szybki obiad zróbcie zupę z batatów, fasoli, jarmużu i całego mnóstwa innych dobroci. Jeśli chcecie pozostać w klimacie polskiej kuchni, koniecznie wypróbujcie przepis na bowl z młodymi ziemniakami, rzodkiewkami i ze szparagami, a także z wieloma innymi sezonowymi letnimi składnikami. A jeżeli macie ochotę na odrobinę słodyczy, sięgnijcie po jedną z naszych ulubionych receptur z książki – bardzo orzechowy bowl. Bo kto nie lubi masła orzechowego? Użyte w wytrawnych daniach, dodaje im umami i gęstości, a dzięki cząstkom orzeszków również chrupkości. Dajcie się porwać w podróż z „The Bowl Book” i wypróbujcie z nami kilka przepisów – być może zachęcą was do zdrowego i roślinnego gotowania. Są proste, szybkie i przystępne, a do tego opracowane z myślą o sezonowości i ekologii.

Bardzo orzechowy bowl

„Very nutty”, czyli angielską wersję tego tytułu, można zrozumieć również jako „bardzo nieprzyzwoity”. I nie jest to przypadek, bo masło orzechowe to mój orgazmiczny przysmak. Użyte w wytrawnych daniach dodaje im umami i gęstości, a cząstki orzeszków - chrupkości. Choć klasykiem jest masło arachidowe, tu dla urozmaicenia używamy migdałowego z dodatkiem prażonych orzechów pekan.

Sprawdź przepis na bardzo orzechowy bowl >>

Jajka w pomidorach bez jajek

Ta jajecznica z cieciorki ma dla mnie gigantyczną wartość sentymentalną. Robiąc dokumentację do innego wegańskiego projektu, trafiłam do krakowskiego lokalu Hummus Amamamusi. To miejsce z historią, za którą stoi wspaniała kobieta - Kasia Pilitowska. To właśnie na spotkaniu z nią po raz pierwszy spróbowałam jajek z cieciorki i kompletnie przepadłam. Po powrocie do domu przez kilka tygodni próbowałam stworzyć coś inspirowanego jej kuchnią. Początki były trudne, ale w końcu udało mi się zrobić „jajka” w pomidorach, które dały mi wiele radości i satysfakcji. 

Wszyscy weganie znają tofucznicę, ale „jajecznica” na bazie mąki z cieciorki jest absolutnym śniadaniowym hitem. Dzielę się z Wami prostym, podstawowym przepisem, ale jeżeli chcecie spróbować jajek menemen czy mace braj przygotowanych na cieciorce, musicie odwiedzić Hummus Amamamusi - długo tego nie zapomnicie. 

Zobacz, jak zrobić jajka w pomidorach bez jajek >>

Polska wiosna

Ta kolorowa mieszanka to lekki i pożywny posiłek na pierwsze ciepłe dni w roku. Oleje użyte przez nas do przygotowania sosu dostarczają sporej dawki kwasów omega-3, które są szczególnie ważne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza wiosenna miska wypełniona jest świeżymi sezonowymi warzywami jak szparagi, młoda marchew i ziemniaki, pomidory, rzodkiewka, sałata czy ogórek. Polecamy uśmiechać się zawsze do pani w lokalnym warzywniaku, aby sprzedawała Wam te najświeższe i najlepszej jakości warzywa, ponieważ to one grają tutaj pierwsze skrzypce :) 

Wypróbuj przepis na bowl polska wiosna >>

Zupa, którą kocham

Nazwa dania została wybrana w głosowaniu odbiorców moich instagramowych treści. Nie wiem, o co chodzi, ale zawsze uważałam, że nie lubię zup. Nigdy nawet nie zamawiam ich w restauracjach (chyba że mowa o ramenie, ale to przecież osobna kategoria). Jednak kiedy sama ją przygotuję, naglę chcę mówić do miski: „kocham cię, zupko”. Nadal uważam, że wszystko ze mną w porządku. 

Zobacz przepis na zupę, którą kocham >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk