Moda na bowle opanowała cały świat. Nic dziwnego! Pełne witamin i minerałów miski są fantastycznym pomysłem na dobry początek dnia. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako zdrowe śniadanie, ale też w roli nieskomplikowanego w przygotowaniu lunchu. By skomponować pełną smaku potrawę, wystarczy baza – w wersji wytrawnej zwykle jest to produkt bogaty w węglowodany: ryż, kasza lub ziemniaki. Świetnie sprawdzą się też, zwłaszcza jeśli jesteście na diecie wegańskiej, produkty bogate w białko – tofu, tempeh lub warzywa strączkowe. Następnie w misce lądują ulubione składniki, a wszystko łączy sos. Jakie dodatki wybrać, aby bowl był zarazem zdrowy, różnorodny i pyszny? Tu ogranicza was tylko wyobraźnia – a gdy pomysłu brak, z pomocą przybywają autorki książki „The Bowl Book” Natalia Kontraktewicz i Natalia Kusiak.
![Danie z książki The Bowl Book (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/NekSpL9pBDCNNGOPaIrDG-sxAjVO4lhr5qzDJ1b74MQ/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTcv/SU1HXzA5MTZfd2Vi/c2l6ZS5qcGc.jpg)
Jak skomponować idealny bowl?
Proste, zdrowe i pyszne – takie są miski, do których przygotowywania zachęcają autorki „The Bowl Book”. Ich album to skarbnica wiedzy i niekończących się inspiracji z różnych części świata. Kopalnia pomysłów zarówno dla początkujących kucharzy, jak i tych zaprawionych w kulinarnych bojach.
Tekst: Ada Michalak
Zdjęcia: materiały prasowe
![Nat Kontraktewicz i Natalia Kusiak, autorki książki The Bowl Book (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ikhRKW2E16yMtWEd4SmsIFeNTyNyRb7O-b3agqT6Aeo/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTcv/TkFUTkFUMDAxOF93/ZWJzaXplLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/_Q-eWNFGwlQspWpLCCsMjtfrWfHQjLbwN6UDCIndaVE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTcv/TkFUTkFUMDAxOF93/ZWJzaXplLmpwZw.jpg 1010w)
Ich publikacja to pięknie wydany album kulinarny, w którym znajdziecie proste przepisy na bowle – i inne posiłki serwowane w miskach. Zainspiruje was do zabawy smakami, teksturami i kolorami, a do tego jest świetnym źródłem wiedzy o zbilansowanych posiłkach, wartościach odżywczych składników i zdrowej diecie. Obok ponad 60 autorskich przepisów na owocowe i warzywne bowle w książce znalazły się rozdziały dotyczące produktów wegańskich, a także podpowiedzi na temat wyposażenia domowej kuchni i spiżarni. Wszystko to zostało zilustrowane przepięknymi fotografiami i wydane z niezwykłą starannością.
Lubicie jajka na śniadanie? Wszyscy weganie znają tofucznicę, ale „jajecznica” na bazie mąki z ciecierzycy to śniadaniowy hit, który zasmakuje każdemu. Apetycznych i rozkosznych dań w „The Bowl Book” jest znacznie więcej!
![Danie z książki The Bowl Book (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-iYTOh3EqmP1CD5KjjU8UOW13Wbp5c7AOIqMWyqGx4Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTcv/SU1HXzEyMDRfd2Vi/c2l6ZS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/IPdAoqxTJehOQNJ6061mws9fHGjqPwMJhtgmPqblcb0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTcv/SU1HXzEyMDRfd2Vi/c2l6ZS5qcGc.jpg 1010w)
Na lunch lub szybki obiad zróbcie zupę z batatów, fasoli, jarmużu i całego mnóstwa innych dobroci. Jeśli chcecie pozostać w klimacie polskiej kuchni, koniecznie wypróbujcie przepis na bowl z młodymi ziemniakami, rzodkiewkami i ze szparagami, a także z wieloma innymi sezonowymi letnimi składnikami. A jeżeli macie ochotę na odrobinę słodyczy, sięgnijcie po jedną z naszych ulubionych receptur z książki – bardzo orzechowy bowl. Bo kto nie lubi masła orzechowego? Użyte w wytrawnych daniach, dodaje im umami i gęstości, a dzięki cząstkom orzeszków również chrupkości. Dajcie się porwać w podróż z „The Bowl Book” i wypróbujcie z nami kilka przepisów – być może zachęcą was do zdrowego i roślinnego gotowania. Są proste, szybkie i przystępne, a do tego opracowane z myślą o sezonowości i ekologii.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SWcdw-z7BZx34BFIFU7B19XQrgxv_QtZyR8QWKn3dZ4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzE5NS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/OKX_v0vVEh4qgK7O4IYn9RNDvs_sJ2WVEhqqdTcwnUo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzE5NS5qcGc.jpg 1010w)
Bardzo orzechowy bowl
„Very nutty”, czyli angielską wersję tego tytułu, można zrozumieć również jako „bardzo nieprzyzwoity”. I nie jest to przypadek, bo masło orzechowe to mój orgazmiczny przysmak. Użyte w wytrawnych daniach dodaje im umami i gęstości, a cząstki orzeszków - chrupkości. Choć klasykiem jest masło arachidowe, tu dla urozmaicenia używamy migdałowego z dodatkiem prażonych orzechów pekan.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PHb6bqjqtrLP2stqj3ntPqQr2q90mZKOLwlH14XbfgU/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzE5OS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LCfy1qbDn93adWQiOEpBj8GhzQqK-lj6gqgwLCz7XLg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzE5OS5qcGc.jpg 1010w)
Jajka w pomidorach bez jajek
Ta jajecznica z cieciorki ma dla mnie gigantyczną wartość sentymentalną. Robiąc dokumentację do innego wegańskiego projektu, trafiłam do krakowskiego lokalu Hummus Amamamusi. To miejsce z historią, za którą stoi wspaniała kobieta - Kasia Pilitowska. To właśnie na spotkaniu z nią po raz pierwszy spróbowałam jajek z cieciorki i kompletnie przepadłam. Po powrocie do domu przez kilka tygodni próbowałam stworzyć coś inspirowanego jej kuchnią. Początki były trudne, ale w końcu udało mi się zrobić „jajka” w pomidorach, które dały mi wiele radości i satysfakcji.
Wszyscy weganie znają tofucznicę, ale „jajecznica” na bazie mąki z cieciorki jest absolutnym śniadaniowym hitem. Dzielę się z Wami prostym, podstawowym przepisem, ale jeżeli chcecie spróbować jajek menemen czy mace braj przygotowanych na cieciorce, musicie odwiedzić Hummus Amamamusi - długo tego nie zapomnicie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iG3auc8Fp1Ryhgyqn8hVR-d52SIKAdkA6uz-4C93uLs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzExNS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/gCmUyITVr4iUMQXAZCqiJ4VVs75G-hYj-tFaEKFspT4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzExNS5qcGc.jpg 1010w)
Polska wiosna
Ta kolorowa mieszanka to lekki i pożywny posiłek na pierwsze ciepłe dni w roku. Oleje użyte przez nas do przygotowania sosu dostarczają sporej dawki kwasów omega-3, które są szczególnie ważne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza wiosenna miska wypełniona jest świeżymi sezonowymi warzywami jak szparagi, młoda marchew i ziemniaki, pomidory, rzodkiewka, sałata czy ogórek. Polecamy uśmiechać się zawsze do pani w lokalnym warzywniaku, aby sprzedawała Wam te najświeższe i najlepszej jakości warzywa, ponieważ to one grają tutaj pierwsze skrzypce :)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/9CGqBB5hR3Fhcnxxvk5bxotVW0mgQ9gnxK6lcIPU6G8/fit/550/0/fp:0.58:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzIzOS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3EQfVpMUPzTNbsW5gOYZ0zFAIJli1LR4QVXhWsSAt-E/fit/1100/0/fp:0.58:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDYtMTQv/VEJCXzIzOS5qcGc.jpg 1010w)
Zupa, którą kocham
Nazwa dania została wybrana w głosowaniu odbiorców moich instagramowych treści. Nie wiem, o co chodzi, ale zawsze uważałam, że nie lubię zup. Nigdy nawet nie zamawiam ich w restauracjach (chyba że mowa o ramenie, ale to przecież osobna kategoria). Jednak kiedy sama ją przygotuję, naglę chcę mówić do miski: „kocham cię, zupko”. Nadal uważam, że wszystko ze mną w porządku.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?