Kukbuk
Kukbuk

Bardzo orzechowy bowl

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40-50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
ziarna amarantusa
1 szklanka
orzechy włoskie
1 garść
opcjonalnie:
owoce granatu, liście kolendry, szczypiorek
Pieczona dynia:
dynia hokkaido
1 mała sztuka
olej czosnkowy
do pokropienia
kurkuma
1/2 łyżeczki
zmielone ziarna kolendry
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
zmielone goździki
1/2 łyżeczki
cynamon
1/2 łyżeczki
sól
szczypta
opcjonalnie:
cukier
łyżeczka
Bakłażan w marynacie:
bakłażan
1 sztuka
olej
dwie łyżki
jasny sos sojowy (lub kokosowego aminos)
2 łyżki
papryka wędzona
1/2 łyżeczki
papryka słodka
1 łyżeczka
Chipsy z jarmużu
jarmuż
4 liście
olej do smażenia
1 łyżka
czosnek suszony
1 łyżeczka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
chili
szczypta
Sos bardzo orzechowy:
masło orzechowe (np. z migdałów i orzechów pekan)
3 kopiaste łyżki
poszatkowana i podsmażona biała cebula lub dymka
2 łyżeczki
starty imbir
2 łyżeczki
jasny sos sojowy (lub kokosowy aminos)
3 łyżki
woda
3 łyżki
sok z cytryny
z 1/2 sztuki
olej
do smażenia

Przepis i zdjęcie: Nat Kontraktewicz / the Bowl Book

 

krok 1

Piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem. Dynię ze skórą pokrój w kostkę, a bakłażana w grube pasy, usuwając również z dwóch stron nadmiar skóry. Dynię delikatnie skrop olejem czosnkowym, posyp solą i ułóż na blasze do pieczenia. Przygotuj marynatę do bakłażana, mieszając w miseczce olej, sos sojowy lub aminos oraz paprykę wędzoną i słodką. Plastry bakłażana posmaruj z dwóch stron marynatą i ułóż na papierze do pieczenia obok dyni. Warzywa piecz przez ok. 30 minut do zmięknięcia. 

krok 2

Amarantus przepłucz dokładnie wodą i ugotuj w dwóch szklankach wody (stosunek 1:2). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut do wsiąknięcia wody. 

krok 3

Liście jarmużu porwij na kawałki i odrzuć grube łodygi. Liście wrzuć do miski, skrop olejem i przyprawami wedle uznania, a następnie dokładnie wymieszaj. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia tak, aby liście się nie stykały – dzięki temu będą chrupkie. Piecz przez 15 minut na górnej półce piekarnika. Jeśli uda Ci się zrobić to sprawnie, jarmuż, dynia i bakłażan będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie co amarantus. Jarmuż można łatwo przypalić, więc zaglądaj do piekarnika co 1-2 minuty pod koniec pieczenia.

krok 4

W międzyczasie podpraż orzechy włoskie na suchej patelni do uzyskania ciemniejszej barwy. Przełóż je do innego naczynia i przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, a następnie przygotuj na niej orzechowy sos. Podsmaż cebulkę na niewielkiej ilości oleju, zetrzyj imbir i dokładnie wymieszaj wszystko w miseczce z pozostałymi składnikami sosu; możesz użyć blendera.

krok 5

Gotowy amarantus wyłóż do miski, polej sosem, dookoła ułóż dynię, chipsy z jarmużu i bakłażana, np. rolując go. Całość posyp podprażonymi wcześniej orzechami włoskimi i innymi dodatkami wedle uznania - świetnie sprawdzi się kolendra, szczypiorek czy owoce granatu.

TIP 1

Z pestek dyni można przygotować chrupką przekąskę w piekarniku - nie wyrzucaj ich!

TIP 2

Chipsom z jarmużu możesz nadać dowolny smak - pikantny, czosnkowy, paprykowy, wędzony. Spróbuj też mieszanki 2 łyżek miso i 1 łyżki sosu sojowego dla podkręcenia smaku; pomiń wtedy sól, jeśli nie chcesz przesadzić z ich słonością.

TIP 3

Do tego przepisu możesz wykorzystać dowolne masło orzechowe, mieszać je i bawić się proporcjami. Świetnie nadaje się masło z orzechów arachidowych, pekan, migdałów, pinii, brazylijskich, włoskich czy laskowych.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk