Kukbuk
Kukbuk

Bowl Polska wiosna

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
małe młode ziemniaki
8-10 sztuk
zielone szparagi
8-10 sztuk
rzodkiewki
4 sztuki
ogórek
1 gruntowy lub 1/2 zwykłego
zielona cukinia
1/3 sztuki
żółta cukinia
1/3 sztuki
pomidory (malinowe są najbardziej soczyste wiosną)
1 sztuka
olej do smażenia (np. czosnowy)
1 łyżka
sałata
4 duże liście
skórka z limonki
1/2 łyżeczki
szczypiorek
3-5 łodyżek
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Karmelizowana marchewka:
młode marchewki
4 sztuki
syrop klonowy lub inny słodzik
1 łyżka
rozmaryn
1 łyżeczka
Sos musztardowo-miodowy
olej tłoczony na zimno (np. lniany) lub oliwa z oliwek
3 łyżeczki
woda
1,5 łyżeczki
musztarda zwykła lub miodowa
1,5 łyżeczki
sok z czytryny lub limonki
1 łyżeczka
syrop klonowy lub inny słodzik
1 łyżeczka

Przepis: The Bowl Book


Zdjęcie: Nat Kontraktewicz / The Bowl Book

krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki wrzuć do wrzątku i zagotuj ze szczyptą soli. Będą gotowe, gdy widelec wejdzie w nie jak w masło (po ok. 10-20 minutach, w zależności od ich rozmiaru). Odlej wodę i zostaw ziemniaki pod przykryciem na 4-5 minut.

krok 2

Marchew, rzodkiew, ogórka i cukinię pokrój na talarki. Odłam lub odkrój kilka centymetrów zdrewniałej łodygi szparagów. Pomidora pokrój na niewielkie cząstki. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Posiekaj szczypiorek. Zmieszaj składniki sosu.

krok 3

Szparagi podsmaż na rozgrzanym oleju i odrobinie wody; polecamy olej czosnkowy, a woda nie powinna sięgać ponad połowę szparagów. Skórka powinna zarumienić się z każdej strony, co zajmie ok. 8-10 minut (do tego czasu woda powinna wyparować). Podsmażone szparagi przełóż do innego naczynia.

krok 4

Szparagi podsmaż na rozgrzanym oleju i odrobinie wody; polecamy olej czosnkowy, a woda nie powinna sięgać ponad połowę szparagów. Skórka powinna zarumienić się z każdej strony, co zajmie ok. 8-10 minut (do tego czasu woda powinna wyparować). Podsmażone szparagi przełóż do innego naczynia.

krok 5

Marchew wymieszaną z rozmarynem i syropem klonowym zalej do połowy wodą w garnku lub na patelni. Zakryj i duś na większym ogniu przez ok. 10 minut lub do zmiękczenia. Zdejmij pokrywkę, pozwól wodzie wyparować całkowicie, a marchwi skarmelizować się do chrupiącej skórki na małym ogniu. 

krok 6

Przygotuj sos musztardowo-miodowy, łącząc wszystkie składniki.

krok 7

Ułóż w misce sałatę, ogórka, pomidora, rzodkiewki, polej wszystko sosem. Limonkę zalej gorącą wodą i osusz. Zetrzyj skórkę z limonki i oprósz nią warzywa. 

krok 8

Dodaj ziemniaki, szparagi, cukinię i marchew, układając składniki obok siebie w misce. Całość posyp szczypiorkiem, dodaj pieprzu i soli wedle uznania. Ciesz się bogactwem kolorów i wiosennych smaków!

TIP 1

Po zużyciu wszystkich liści sałaty nie wyrzucaj nasady. Włóż ją do ziemi, podlewaj i dumnie opiekuj się własną domową uprawą. W niektórych sklepach możesz też dostać sałatę z korzeniami, gotową do zasadzenia. 

TIP 2

Kup młodą marchew z natką i wykorzystaj zieloną część na pesto do makaronu lub na kanapkę, dodając czosnek, płatki drożdżowe, podprażone nasiona słonecznika, sól i oliwę. 

TIP 3

Ziemniaków lepiej nie wrzucać do zimnej wody. Jeżeli wrzucisz je do wrzątku, najlepszy smak zostanie zatrzymany wewnątrz. 

TIP 4

Aby sos miał delikatniejszy smak, możesz wymieszać oliwę z olejem. Oliwa i inne oleje tłoczone na zimno mogą mieć gorzkawy smak, za którym nie wszyscy przepadają. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk