Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegańską pizzę z ciecieżycy. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Pizza z ciecierzycy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka z ciecierzycy
1 szklanka
woda
1 szklanka
oliwa
1 łyżka
kumin
1/2 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
Sos pomidorowy:
passata pomidorowa lub domowy przecier pomidorowy
3/4 szklanki
oliwa
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
oregano
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Dodatki do pizzy:
pomidorki koktajlowe
według uznania
papryka
według uznania
cukinia
według uznania
kukurydza koncerwowa
według uznania
rukola
według uznania
ser roślinny lub żółty
według uznania

Przepis i zdjęcia: Daria Rogowska / Ekocentryczka

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Blachę o wymiarach 25×35 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce łączymy mąkę z ciecierzycy z wodą, oliwą, kuminem i solą. Mieszamy, aż nie będzie grudek. Ciasto wylewamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy 15-20 minut, aż się zrumieni.

krok 2

Przygotowujemy sos. Passatę lub przecier łączymy z oliwą i ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

krok 3

Kroimy warzywa (wybieramy te, które najbardziej lubimy). Podpieczony spód pizzy smarujemy sosem. Rozkładamy na nim wszystkie warzywa – poza rukolą – i pieczemy 10-15 minut. Opcjonalnie 3-4 minuty przed wyjęciem z piekarnika możemy posypać serem. Przed podaniem pizzę posypujemy świeżą rukolą.

Przepis pochodzi z książki „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk