Kukbuk
Kukbuk

Gwiazdki Michelin 2025 - nowa restauracja wyróżniona!

Czerwony Przewodnik po raz kolejny nagrodził najlepsze restauracje w Polsce. W tym roku do tego zacnego grona dołączyły także lokale z Wrocławia. Największą sensacją jest jednak nagrodzenie gwiazdką kolejnej restauracji w Warszawie.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Instagram hub.praga

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Co za emocje! Branża gastronomiczna co roku z zapartym tchem czeka na ogłoszenie wyróżnień Przewodnika Michelin. Cieszy nas, że nagrodzonych lokali przybywa - oprócz Warszawy, Krakowa, Poznania i Pomorza, dostrzeżono także miejsca z Wrocławia. Kto otrzymał gwiazdkę?

Przewodnik Michelin 2025 - hub.praga z gwiazdką!

O tym, że hub.praga może dostać gwiazdkę, stołeczni smakosze wiedzieli od dawna. Niezwykłe dania inspirowane kuchnią polską, tworzone przez szefa kuchni Witka Iwańskiego zachwyciły inspektorów. To kolejna warszawska restauracja z gwiazdką Michelin.

KUKBUK wie, co dobre - sprawdźcie nasz odcinek „W kuchni”, w którym Witek Iwański oprowadza nas po hub.praga!

W stolicy swoje wyróżnienia utrzymały bowiem także NUTARozbrat 20 - każda z nich ma jedną gwiazdkę Michelin. NUTA to miejsce tworzone przez szefa Andreę Camastrę, który w swoich daniach łączy polskie składniki z inspiracjami włoskimi i azjatyckimi. Z kolei Rozbrat 20 to autorska kuchnia Bartosza Szymczaka - europejska z azjatyckimi akcentami.

Fot. Instagram Bottiglierii 1881

Jedyną restauracją z dwoma gwiazdkami Michelin pozostaje krakowska Bottiglieria 1881. Szef Przemysław Klima i jego nowoczesne interpretacje znanych z dzieciństwa polskich dań nadal są niedoścignionym wzorem. Jedną gwiazdkę utrzymała też restauracja Giewont w Kościelisku, która pokazuje tradycyjne produkty regionu w nieoczywistych, nowych odsłonach.

W Poznaniu jedna gwiazdka zostaje w restauracji MUGA, prowadzonej przez Arkadiusza Skotarczyka. To kuchnia europejska z polskimi wpływami na najwyższym poziomie. Na Pomorzu natomiast gwiazdkę utrzymało Arco by Paco Perez - jeden z najbardziej znanych hiszpańskich szefów kuchni tworzy dania absolutnie wyjątkowe. Co ważne, gdański Eliksir nadal może pochwalić się zieloną gwiazdką za działania proekologiczne.

KUKBUK – Beata Śniechowska v1

59.00 zł

Nowy numer magazynu!

Wrocław po raz pierwszy w Przewodniku

Na gwiazdki we Wrocławiu będziemy musieli jeszcze poczekać - żadnej restauracji nie udało się zdobyć tego wyróżnienia. Trzy lokale nagrodzono jednak Bib Gourmand za świetny stosunek ceny do jakości. Wśród wyróżnionych jest BABA, IDA kuchnia i wino oraz restauracja Tarasowa.

Na liście znalazły się również restauracje rekomendowane przez Michelin - we Wrocławiu są to między innymi Młoda Polska, dinette czy La Maddalena.

W sumie w przewodniku znalazło się 108 restauracji, w tym 1 nowa z gwiazdką i aż 7 nowych z wyróżnieniem Bib Gourmand: BABA, IDA kuchnia i wino, Tarasowa (Wrocław), NOAH (Kraków), Stary Niedźwiedź (Zakopane), Posto (Poznań), Wyraj (Warszawa). Pełną listę nagrodzonych lokali znajdziecie poniżej.

Przewodnik Michelin 2025 - nagrody specjalne

W tym roku Przewodnik Michelin przyznał także cztery nagrody specjalne dla osób i zespołów, które w minionych miesiącach szczególnie zachwyciły inspektorów.

Fot. Instagram Młodej Polski

Nagroda Michelin za Otwarcie Roku: Sztuczka, Gdańsk - szef kuchni Rafał Wałęsa stworzył wspaniałe miejsce, w którym serwuje potrawy kuchni francuskiej z polskimi akcentami.

Nagroda Michelin dla Młodego Szefa Kuchni: Adriana Wójcikowska, Vamos!, Kraków - Wójcikowska idzie jak burza, otwierając kolejne lokale, ale cały czas dbając o wysoki poziom i autentyczność swoich dań.

Nagroda Michelin za Obsługę: Beata Śniechowska, BABA & Młoda Polska, Wrocław - najwyższa jakość obsługi to coś, co jest równie ważne jak jedzenie. W BABIE i Młodej Polsce dobrze o tym wiedzą

Nagroda Michelin dla Sommeliera: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz, Dyletanci, Warszawa - inspektorów zachwyciła nie tylko wiedza Winiarskiego i Harabasza, ale także ich otwartość na gości i ich potrzeby.

Przewodnik Michelin 2025 to z pewnością kilka zaskoczeń i wielka zmiana - obecność Wrocławia w zestawieniu sprawia, że kolejne edycje przewodnika będą jeszcze bardziej interesujące!

Pełna lista wyróżnionych restauracji:

WARSZAWA

Hub.praga - jedna gwiazdka

NUTA - jedna gwiazdka

Rozbrat 20 - jedna gwiazdka

 

Bib Gourmand:

Ceviche Bar

Kieliszki na Próżnej

Koneser Grill

kontakt

Le Braci

Wyraj

 

Rekomendacje:

alewino

Bez Gwiazdek

Butchery & Wine

Dyletanci

Epoka

Europejski Grill

La Luce

Muzealna

Nolita

Noriko Omakase

Rusiko

The Farm

Tuna

Źródło

 

KRAKÓW

Bottiglieria 1881 - dwie gwiazdki

Giewont (Kościelisko) - jedna gwiazdka

 

Bib Gourmand:

Folga

MOLÁM

NOAH

Stary Niedźwiedź (Zakopane)

 

Rekomendacje:

Amarylis

Artesse

Bufet KRK

Copernicus

Euskadi

Farina

Filipa 18

Fiorentina

Hana Sushi

Hankki

Karakter

Kogel Mogel

Kropka.

Mazi

Nami Beef and Reef

NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak

Pod Nosem

Pod Różą

Vamos!

 

POZNAŃ

MUGA - jedna gwiazdka

 

Bib Gourmand:

Fromażeria

Posto

TU.RESTAURANT

SPOT.

 

Rekomendacje:

A nóż widelec

Cucina

Delicja

Marino Bistrot

Nare Sushi (Skórzewo)

NOOKS

Papavero

PASODOBRE

Port Sołacz

The Time

Zen On

 

POMORSKIE

Arco by Paco Perez - jedna gwiazdka

 

Bib Gourmand:

1911 Restaurant

Hevelke

Treinta y Tres

Vinissimo

 

Rekomendacje:

Butchery & Wine

Café Xander

Eliksir - zielona gwiazdka

Fino

Fisherman

L’Entre Villes

Luneta & Lorneta Bistro Club

Mercato

Niesztuka

Oberża 86

Petit Paris

Piwna47

Restauracja Solmarina

Ritz

Sztuczka

TRUE

Tygle

 

WROCŁAW

Bib Gourmand:

BABA

IDA kuchnia i wino

Tarasowa

 

Rekomendacje:

Acquario

CAMPO Modern Grill

dinette

Gustaw

Korill180

La Maddalena

Lwia Brama²

Martim

Mercado Tapas Bistro

Między Mostami

Młoda Polska

Monopol

Most

Nafta Neo Bistro

OK Wine Bar

Przystań & Marina

Warsztat - Food & Garden

Wierzbowa 15

Wrocławska

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk