Co oznaczają gwiazdki Michelin? Jedna gwiazdka to bardzo dobra restauracja w swojej kategorii, dwiema gwiazdkami wyróżniane są miejsca, dla których można zboczyć z wybranej trasy, a trzema te warte specjalnej podróży. Inspektorzy biorą pod uwagę wiele czynników, oprócz samego smaku i wyglądu dań oceniają obsługę, wystrój czy panującą w lokalu atmosferę.
W tegorocznej edycji przewodnika spośród polskich restauracji krakowska Bottiglieria 1881 utrzymała dwie gwiazdki, gwiazdki utrzymały również warszawska Nuta oraz poznańska Muga, Rozbrat 20 (Warszawa), Arco by Paco Pérez (Gdańsk) i Giewont (Kościelisko) w tegorocznej selekcji otrzymały gwiazdki po raz pierwszy. Wszystkie stawiają na sezonowe, zmieniające się zgodnie z porami roku menu, korzystają także z najlepszych składników – często od polskich producentów i dostawców.
Przewodnik Michelin należy do najważniejszych na świecie mediów opiniotwórczych zajmujących się kulinariami. My również, podróżując po świecie, kierujemy się jego rekomendacjami. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, dlaczego warto się wybrać do polskich restauracji wyróżnionych gwiazdkami.