Zielona gwiazdka Michelin to stosunkowo nowe wyróżnienie. Po raz pierwszy przyznano ją w 2020 roku, aktualnie może się nią pochwalić 291 restauracji na całym świecie. Co ciekawe, jest traktowana jako osobna nagroda – zieloną gwiazdkę może dostać zarówno restauracja wyróżniona „zwykłą” gwiazdką, Bib Gourmand, jak i ta z rekomendacją Michelin. Przewodnik nagradza nią restauracje, które są wzorem do naśladowania w zakresie zrównoważonych praktyk. Wyróżnienie ma na celu promować działania z jednej strony związane z ekologią, z drugiej – dotyczące aspektów społecznych, takich jak etyczne podejście do pracowników.
Tym samym przewodnik podkreśla znaczenie inicjatyw na rzecz zrównoważonej gastronomii, umacnia istniejące praktyki i zachęca do ciągłego rozwoju w tej dziedzinie. Co decyduje o przyznaniu zielonej gwiazdki? Przede wszystkim ważne są lokalne pochodzenie i sezonowość używanych produktów, systemy zarządzania odpadami w restauracji, recykling, a także odpowiednia komunikacja i edukacja gości. Oczywiście troska o środowisko i etykę pracy musi iść w parze ze wspaniałym jedzeniem i z bardzo dobrą obsługą – te elementy zawsze są dla inspektorów niezwykle istotne.
Poza tym nie ma uniwersalnego modelu, a każdy lokal jest oceniany indywidualnie w związku z podejmowanymi działaniami. Główna idea pozostaje zawsze taka sama, sposobów jej realizacji jest wiele, a każda restauracja podchodzi do tego nieco inaczej.