Kukbuk
Kukbuk

Co oznacza zielona gwiazdka Michelin? Sprawdzamy w gdańskim Eliksirze

Eliksir jest pierwszą w Polsce restauracją, która otrzymała niezwykłe wyróżnienie – zieloną gwiazdkę Michelin. Czerwony przewodnik nagradza nią lokale, które przywiązują szczególną wagę do troski o środowisko i zrównoważony rozwój. Jak to wygląda w Eliksirze?

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Zielona gwiazdka Michelin to stosunkowo nowe wyróżnienie. Po raz pierwszy przyznano ją w 2020 roku, aktualnie może się nią pochwalić 291 restauracji na całym świecie. Co ciekawe, jest traktowana jako osobna nagroda – zieloną gwiazdkę może dostać zarówno restauracja wyróżniona „zwykłą” gwiazdką, Bib Gourmand, jak i ta z rekomendacją Michelin. Przewodnik nagradza nią restauracje, które są wzorem do naśladowania w zakresie zrównoważonych praktyk. Wyróżnienie ma na celu promować działania z jednej strony związane z ekologią, z drugiej – dotyczące aspektów społecznych, takich jak etyczne podejście do pracowników.

Tym samym przewodnik podkreśla znaczenie inicjatyw na rzecz zrównoważonej gastronomii, umacnia istniejące praktyki i zachęca do ciągłego rozwoju w tej dziedzinie. Co decyduje o przyznaniu zielonej gwiazdki? Przede wszystkim ważne są lokalne pochodzenie i sezonowość używanych produktów, systemy zarządzania odpadami w restauracji, recykling, a także odpowiednia komunikacja i edukacja gości. Oczywiście troska o środowisko i etykę pracy musi iść w parze ze wspaniałym jedzeniem i z bardzo dobrą obsługą – te elementy zawsze są dla inspektorów niezwykle istotne.

Poza tym nie ma uniwersalnego modelu, a każdy lokal jest oceniany indywidualnie w związku z podejmowanymi działaniami. Główna idea pozostaje zawsze taka sama, sposobów jej realizacji jest wiele, a każda restauracja podchodzi do tego nieco inaczej.

Zielona gwiazdka = lokalność

Gdański Eliksir jest miejscem, w którym od początku działania ogromny nacisk kładzie się na proekologiczne rozwiązania. Zakres działań podejmowanych na rzecz zrównoważonego rozwoju jest naprawdę imponujący.

Dla twórców restauracji najważniejsza jest jakość używanych produktów, dlatego stawiają na lokalność. To pozwala wspierać mniejszych producentów i ograniczać ślad węglowy. Ponad 70% składników pochodzi z Polski, a ponieważ Eliksir to także dobrze wyposażony bar, na jego półkach znajdziemy ponad 40 polskich alkoholi.

Menu skrywa dania przyrządzone z użyciem między innymi ekologicznej polędwicy z Mazur, pstrąga z ekologicznej hodowli w Luleminie i Zielenicy, mąki z młyna Stoisław, nabiału z lokalnej mleczarni i wielu innych jakościowych produktów. Informacje o dostawcach znajdują się na pierwszej stronie menu, a na stronie internetowej Eliksiru poświęcono im całą zakładkę. Nawet naczynia, na których serwowane jest jedzenie, powstały w lokalnej pracowni ceramicznej.

W karcie z roku na rok pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich. Również menu degustacyjne ma tu dwie wersje – mięsną i wege. Do każdego dania dopasowany jest koktajl, także w wersji bezalkoholowej.

Dla dobra środowiska

Ekipie lokalu nieobca jest idea zero waste, każdy produkt zużywany jest w całości – na przykład obierki z warzyw przydają się do przygotowania czipsów lub pudrów. Do tego podjęto szereg innych działań związanych z podejściem proekologicznym. W restauracji używa się metalowych rurek do koktajli, segreguje się śmieci, a gościom serwuje filtrowaną wodę.

W kuchni znajdziemy sprzęty zaprojektowane tak, by były wydajniejsze energetycznie. Gotuje się tu na płytach indukcyjnych, a naczynia myje w specjalnej zmywarce, która odzyskuje zawartą w ściekach i parze wodnej energię i korzysta z niej, by ogrzewać zimną wodę wlotową. Ponadto olej zużyty w trakcie przygotowywania dań jest oddawany do recyklingu i wykorzystywany jako biokomponent w produkcji tzw. ekodiesla i różnego rodzaju tworzyw syntetycznych.

Dla gości i lokalnej społeczności

Zrównoważony rozwój to nie tylko troska o środowisko. To również wspieranie lokalnej społeczności i kultury. Eliksir od lat bierze udział w rozmaitych inicjatywach, a od 2015 roku kucharze szkolą uczniów szkół gastronomicznych na terenie całej Polski i zapewniają im bezpłatne praktyki w restauracji.

Ekipa restauracji planuje stale zmniejszać swój ślad węglowy. W 2023 roku udało się go obniżyć o 7% w stosunku do roku poprzedniego.

Dzięki swoim dotychczasowym działaniom Eliksir – jako jedna z 14 polskich firm – został częścią eksperymentalnego projektu Unii Europejskiej ETSM2030. Ma on na celu wspieranie zrównoważonego rozwoju w obszarze turystyki. Ekipa restauracji planuje więc jeszcze bardziej zmniejszyć swój ślad węglowy (jest on tu na bieżąco mierzony!). W 2023 roku udało się go obniżyć o 7% w stosunku do roku poprzedniego. Zwieńczeniem projektu będzie otrzymanie „zielonego listka” – certyfikatu potwierdzającego, że firma podejmuje świadome działania wspierające ochronę środowiska i zrównoważony rozwój.

Dodatkowo Eliksir to aktualnie jedyna restauracja będąca członkiem GTSM (Global Sustainable Tourism Council) i pierwsza w Polsce firma, która rozpoczęła certyfikację Good Travel Seal. Prowadzi ją Green Destinations, oficjalny partner i członek Światowej Rady Turystyki Zrównoważonej.

Cieszy nas, że przewodnik Michelin dostrzegł Eliksir i uhonorował go zieloną gwiazdką. Niech będzie wzorem do naśladowania i impulsem do zmian w polskich restauracjach. Wspaniałe jedzenie w dzisiejszych czasach musi się wiązać także z dbałością o środowisko i lokalną społeczność, to wspólna – gości, szefów kuchni, restauratorów – odpowiedzialność.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk