Deser z kawą to bezdyskusyjna przyjemność. Jednak zamiast tylko popijać ciasto filiżanką espresso, spróbujcie połączyć je w słodką, aromatyczną kompozycję. Jeśli na myśl o kremowym serniku cappuccino, kruchej bezie z kawowym kremem albo lekko napowietrzonym kawowym brownie cieknie wam ślinka, ten artykuł powstał właśnie dla was.
Desery o smaku kawy
Kawa w deserze to świetny pomysł, czego koronnym dowodem jest kremowe włoskie tiramisu. Ale espresso znakomicie podkreśli smak także wielu innych słodkości: od sernika, przez bezę, aż po brownie!
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: dinnershow.studio
Deserem koniecznie podzielcie się z bliskimi – bez trudu zaparzycie dwie filiżanki mlecznej kawy jednocześnie
Kawa przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren jest najlepsza, ponieważ wydobywa z nich najwięcej smaku i aromatu. Doskonałe espresso i kawy mleczne wyczarujecie w domu dosłownie w kilka chwil, za naciśnięciem jednego przycisku, przy użyciu automatycznego ekspresu ciśnieniowego. W każdym ziarnie czeka na was ponad 800 związków aromatycznych, a ekspres, na przykład Nivona CafeRomatica 825, nie tylko zapewni odpowiednie ciśnienie wody, ale też pozwoli na dopasowanie kawy do własnych preferencji – wszystko po to, by zaparzyć filiżankę jak najsmaczniejszej kawy.
Zaawansowane, ale intuicyjne ustawienia ekspresu umożliwią wam przygotowanie kawy idealnej do wypieków: do brownie zaparzycie mocne, aromatyczne espresso, do sernika – delikatny czarny napar. A jeśli do kawowego deseru zamarzy wam się prawdziwe cappuccino, ekspres zrobi je zupełnie jak barista: najpierw zaparzy aromatyczne espresso, a dopiero potem zaleje je aksamitnym, świetnie napowietrzonym mlekiem. Deserem koniecznie podzielcie się z bliskimi – bez trudu zaparzycie dwie filiżanki mlecznej kawy jednocześnie. Czas rozgrzać ekspres i piekarnik!
Sernik cappuccino >>
Sernik to idealne ciasto na każdą porę dnia i roku, zwłaszcza jeśli dodać do niego odrobinę aromatycznej kawy. Słodycz ciasta wspaniale współgra z delikatną goryczką świeżo zaparzonego naparu, a spód z kruchych ciastek kakaowych doskonale komponuje się z kremowością masy przygotowanej na bazie mascarpone.
Minibezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych >>
Minibezy warto zrobić zawsze, choć zwłaszcza wtedy, kiedy macie pod ręką nadprogramowe białka, na przykład po przygotowywaniu świątecznego ajerkoniaku. Kruchej bezy koniecznie spróbujcie z sosem z owoców leśnych i aromatycznym kremem kawowym, który z łatwością przygotujecie w domowych warunkach. Wystarczy pamiętać, że im drobniej zmielona kawa, tym mocniejszy napar. W automatycznym ekspresie ciśnieniowym, takim jak Nivona, możecie łatwo regulować stopień zmielenia ziaren, co pomoże wam zaparzyć idealne espresso.
Kawowe brownie >>
Kawa i czekolada to połączenie z natury idealne i chyba nikogo nie dziwi jego popularność. W tym cudownie prostym przepisie na brownie mocne espresso odnajduje się wprost wyśmienicie. Za to ciasto niejeden dałby się pokroić!
Materiał powstał we współpracy z marką Nivona.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?