Kukbuk
Kukbuk

Sernik cappuccino

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
kruche ciastka kakaowe
150 g
rozpuszczone masło
60 ml
rozdrobnione ziarna kawy
1 łyżka
Masa serowa:
twaróg potrójnie zmielony
500 g
mascarpone
250 g
śmietanka 30%
150 ml
jajko "zerówka"
4 sztuki
cukier puder
80 g
skrobia ziemniaczana
1 łyżka
espresso
50 ml
likier kawowy
30 ml
Dodatkowo:
śmietanka 36%
150 ml
cukier puder
2 łyżki
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
kakao
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno ciemnej tortownicy o średnicy 20-22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

Ciastka wkładamy do malaksera, rozdrabniamy. Dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i rozdrobnione ziarna kawy. Miksujemy, aż powstanie mokra masa – przekładamy ją na dno tortownicy. Mocno dociskamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Studzimy.

krok 3

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy je po kolei do dużej miski i krótko miksujemy. Składniki muszą się dobrze połączyć, ale masa nie powinna się nadmierne napowietrzać, ponieważ po upieczeniu sernik opadnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód, uderzamy tortownicą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wypoziomować ciasto.

krok 4

Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Nad nim umieszczamy kratkę, na której ustawiamy sernik. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 40 minut. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami około 2 godzin, następnie wyjmujemy na blat. Całkowicie wystudzony wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, by masa dobrze stężała.

krok 5

Przed podaniem sernik wyjmujemy z lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy kawę rozpuszczalną. Tak przygotowanym kremem dekorujemy wierzch ciasta. Sernik możemy dodatkowo oprószyć odrobiną gorzkiego kakao.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk