„Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” – najnowsza książka Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika „Gotuję, nie marnuję”, powstała z myślą o przyrządzaniu zróżnicowanych posiłków, które sprawdzą się u wegetarian, wegan, ale także osób, które nie stronią od mięsa (więcej o zasadach tych diet dowiesz się z tego artykułu>>). Autorka inspiruje w niej do kreatywnego gotowania i kulinarnych eksperymentów. A wszystko to w duchu zero waste!
Sylwia Majcher nie tylko proponuje proste przepisy na śniadania, obiady i kolacje, ale także tłumaczy, jak walczyć z nadprodukcją i marnotrawstwem – dwoma powszechnymi zjawiskami, które negatywnie wpływają na stan naszej planety. „Mniej mięsa” to skarbnica wiedzy na temat fleksitarianizmu – jednego z najlepiej ocenianych sposobów odżywiania się pod kątem korzyści dla środowiska. Bycie fleksi polega na ograniczeniu spożycia mięsa o 60-70%.