Kukbuk
Kukbuk

Pieczona dynia z tofu i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
orzechy laskowe
1 garść
natka pietruszki
1 pęczek
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
z 1 sztuki
olej dyniowy
3 łyżki
sól
½ łyżeczki
pieprz
½ łyżeczki
dynia piżmowa
500 g
oliwa
2 łyżki
pomidory koktailowe
garść
wędzone tofu
50 g

Przepis: Sylwia Majcher


Zdjęcie: Maciej Szczęśniak

krok 1

Orzechy prażymy. Natkę pietruszki i czosnek siekamy, łączymy z sokiem z cytryny i olejem dyniowym. Doprawiamy sos solą i pieprzem, mieszamy.

krok 2

Dynię obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy krótko dyniowe plastry z obu stron. Pomidorki przekrawamy na pół, większe na ćwiartki. Na talerzu układamy dynię, wykładamy na nią plastry tofu i pomidorki. Posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem.

TIP

Jeśli mamy w lodówce dorsza lub łososia, możemy do tego dania dodać rybę. Surowe kawałki ulubionej ryby oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące, najlepiej kukurydzianej, a potem smażymy. Na rozgrzaną patelnię, na której smażyła się dynia, wlewamy 3 łyżki oleju. Gdy będzie gorący, układamy na nim kawałki ryby. Smażymy krótko, po 2-3 minuty z obu stron. Dynię możemy zjeść z kaszą, ryżem lub pieczywem. Nadaje się też do tego, by wypełnić nią tortille.

Przepis pochodzi z książki "Mniej Mięsa" autorstwa Sylwi Majcher.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka