Kukbuk
Kukbuk

Kakaowe gofry na kefirze z karmelizowaną gruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
karmelizowana gruszka:
gruszka
1 sztuka
masło
1 łyżeczka
brązowy cukier
1 łyżka
cynamon
½ łyżeczki
gofry:
jajko „zerówka”
1 sztuka
sól
szczypta
kefir
80 ml
olej kokosowy
1 łyżka
erytrytol
1 łyżka
mąka owsiana
50 g
kakao
10 g
do podania:
mascarpone
50 g
prażone migdały
garść
miód płynny
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Gruszkę myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z cukrem, dodajemy cynamon, pokrojoną gruszkę i karmelizujemy ją przez kilka minut. Przekładamy plastry na talerz.

krok 2

Białko jajka oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce łączymy żółtko, kefir, płynny olej kokosowy i erytrytol. Wsypujemy przesianą mąkę owsianą i kakao. Krótko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

krok 3

Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy porcję ciasta – smażymy około 5 minut. Gofry studzimy na kratce. Przed podaniem smarujemy mascarpone, na tym układamy karmelizowaną gruszkę. Wierzch posypujemy migdałami i polewamy odrobiną miodu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka