Aranżując hiszpański stół dla przyjaciół, nakładamy przekąski do osobnych miseczek. Papryczki padrón solimy,wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i mocno podsmażamy. Szykowanie patatas bravas zaczynamy od obrania i osolenia ziemniaków, które następnie podsmażamy do miękkości i zrumienienia w oleju. Podajemy je z ostrym sosem pomidorowym, w którym mogą być maczane. Gazpacho przygotujemy, blendując obrane ze skórki pomidory bez pestek z dodatkiem pokrojonego w kostkę ogórka, cebuli, czosnku i papryki. Zupę przyprawiamy chili, sokiem z limonki, octem winnym i oliwą i ustawiamy na stole w większym naczyniu, obok stawiamy małe miseczki do serwowania.
Z kolei bakłażany z melasą (berenjenas con miel de caña) przygotowujemy następująco: bakłażana kroimy na plastry, solimy je i odstawiamy na 15 minut, by pozbyć się goryczki. Po kwadransie osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy mąką i podsmażamy z obu stron na rumiano. Zrumienione plastry wykładamy na talerz i polewamy delikatnie syropem trzcinowym. Żeby zaserwować pan con tomate, przed spotkaniem musimy przygotować tylko kromki bagietki, oliwę, przetarty czosnek i miąższ pomidora. Uczestnicy spotkania zrobią sobie z tego własne kanapki, nacierając bagietkę pozostałymi składnikami.