Kukbuk
Kukbuk
Orientalne jedznie (Victoria Shes / unsplash.com)

7 najbardziej socjalizujących dań wegetariańskich

Tapas, mezze, a może sushi? Podpowiadamy, które dania i przekąski z różnych stron świata smakują najlepiej, gdy dzieli się nimi z przyjaciółmi, rodziną i ze znajomymi.

Tekst: Dorota Jaworska

Zdjęcie główne: Victoria Shes / unpslach.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Długo marzyliście o dniu, w którym znowu usiądziecie przy jednym stole z przyjaciółmi? My też! Właśnie na tę okazję przygotowaliśmy siedem dań idealnych do wspólnego gotowania i długiego biesiadowania. Przypomną wam one o radości, która płynie z czasu spędzonego z przyjaciółmi.

Wietnamskie spring rolls

wegańskie spring rollsy

fot. Maciej Niemojewski

Spring rolls to nie tylko smaczne danie, pełne świeżych składników, ale też doskonała zabawa. Warunek? Nie zwijamy rolek przed przyjściem znajomych, przygotowujemy i wykładamy na stół wyłącznie składniki. A potem, gdy nasi goście już dotrą, siadamy razem dookoła stołu i bawimy się, komponując własne spring rolls.

Czego potrzebujemy?

(4-6 porcji)

  • 1-2 paczki papieru ryżowego
  • naczynie z wodą do moczenia papieru (doskonała będzie okrągła forma ceramiczna do tarty)
  • ugotowany cienki makaron ryżowy
  • dodatki: kawałki awokado, paski zblanszowanej cukinii, drobno pokrojona ostra papryczka, małe kawałki słodkiej papryki, zielona sałata, dowolne kiełki, listki mięty i tajskiej bazylii, szczypior, słupki wędzonego tofu, wegańskie mięso w małych kawałkach typu kebab
  • dowolny sos wietnamski

Jak zwijać spring rolls?

Płatek papieru ryżowego wkładamy do wody na 20-30 sekund. Przewracamy na drugą stronę i po kilku sekundach wyjmujemy z wody na talerz. Namoczony papier zrobi się elastyczny. Połowę papieru przykrywamy liściem sałaty, a na nim kładziemy kilka nitek makaronu i pozostałe dodatki, w tym miętę i szczypior. Kiedy wszystkie składniki są na miejscu, zawijamy papier od siebie, składamy do środka jego boki i rolujemy go do końca. Gotowe spring rolls maczamy w sosie i jemy palcami. Polecamy zwijać na bieżąco!

Meksykańskie tacos

Tacos z ciecierzycą (fot. Shannon Milling / unsplash.com)

fot. Shannon Milling / unsplash.com

To kolejne danie, którego nie trzeba przygotowywać z wyprzedzeniem. Samodzielne komponowanie taco to znacznie większa przyjemność niż sięganie po gotową przekąskę. A podglądając wybory naszych znajomych, możemy dowiedzieć się czegoś o smakach, które lubią najbardziej.

Czego potrzebujemy? 

  • 3-5 kruchych tortilli na osobę
  • poszatkowana czerwona kapusta
  • miseczka plastrów czerwonej cebuli
  • miseczka papryczek jalapeño
  • 2 dojrzałe awokado pokrojone w półplasterki
  • miseczka dowolnego wegańskiego mięsa
  • kukurydza z puszki odsączona z zalewy
  • 1 pęczek kolendry
  • gęsty jogurt
  • limonki w ćwiartkach

Przygotowanie

Do kruchej tortilli wkładamy dodatki, przyprawiamy listkami kolendry. Możemy wrzucić na grilla i chwilę podgrzać zjednej i z drugiej strony lub jeść na zimno. Na wierzch dajemy łyżkę jogurtu i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki.

Indyjskie thali

Miseczki z indyjskimi potrawami (fot. Indian Food Images / shuttersock.com)

fot. Indian Food Images / shuttersock.com

W Indiach thali jest daniem kultowym, jego nazwa oznacza dosłownie „talerz”. Składać się na nie mogą osobne potrawy, na przykład dal z soczewicy, lub dodatki, takie jak jogurtowa raita z ogórkiem. W Indiach istnieją specjalne miejsca serwujące wyłącznie thali – płacimy tam za osobę, a następnie jemy, ile chcemy. Kelnerzy krążący po restauracji dokładają składniki potrawy, na którą mamy ochotę.

Podanie thali jako przekąski dla grupy przyjaciół wymaga znacznie więcej przygotowań niż w przypadku spring rolls czy tacos. Jednak satysfakcja z przygotowania pysznej kolacji dla znajomych będzie nieoceniona.

Czego potrzebujemy?

  • dal z soczewicy z mleczkiem kokosowym i przyprawami, wykonany według dowolnego przepisu na indyjski dal
  • raita ogórkowa (jogurt naturalny, ogórek pokrojony w kostkę, sól, pieprz, ostra papryka, garam masala)
  • chutney jabłkowy (podsmażone w kostkę cebula, czosnek i jabłko) z dodatkiem cukru, imbiru, chili, rodzynek, migdałów oraz octu jabłkowego
  • ugotowany ryż
  • placki typu naan lub chapati

Przygotowanie

Wszystkie składniki wykładamy w miseczkach na stół. Ryż, dal i placki możemy podać na ciepło, pozostałe składniki mogą być zimne. Nakładamy na talerz to, na co przyjdzie nam ochota. Możemy jeść widelcem lub rękami, posługując się plackiem do zgarniania sosów.

Japońskie sushi

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

fot. Joline Torres / unsplash.com

Tym razem umawiamy się z przyjaciółmi na wspólne przygotowanie sushi. Będziemy zwijać sushi maki – podobnie do spring rolls. Tym razem rolki wyjdą nieco większe, więc pokroimy je na kawałki, które zjemy pałeczkami. Jeszcze tylko sos sojowy, wasabi i imbir…

Czego potrzebujemy? 

  • maty do sushi (najlepiej 1 mata na 2 osoby)
  • miseczka z wodą z octem do maczania palców
  • arkusze nori (1-2 opakowania)
  • ugotowany ryż do sushi
  • dodatki: awokado w słupkach, tofu wędzone w słupkach, młoda marchew blanszowana w słupkach, świeży ogórek w słupkach, słupki czerwonej papryki, kwaśny twaróg z pestek słonecznika, drobny szczypiorek
  • ostry nóż
  • sos sojowy
  • wasabi
  • marynowany imbir w płatkach

Przygotowanie

Rozkładamy matę, a na niej arkusz nori. Na ¾ powierzchni arkusza nakładamy zmoczonymi palcami cienką warstwę ryżu. Na nim układamy wybrane dodatki w słupkach. Zwijamy matę, starając się, by arkusz nori ściśle związał dodatki. Rulon tniemy ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Gotowe sushi jemy pałeczkami z dodatkiem sosu sojowego, wasabi i płatków imbiru.

Izraelskie mezze

Miseczki z mezze (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Mezze jest znane we wszystkich państwach wschodniego basenu Morza Śródziemnego. W każdym z tych krajów zestaw przekąsek jest oczywiście nieco inny i bazuje na lokalnej kuchni. W izraelskim mezze powinny się znaleźć dwie klasyczne pasty, które można zrobić samemu kilkoma obrotami blendera: humusbaba ghanoush. Pierwsza powstaje z gotowanej ciecierzycy, a druga z pieczonego bakłażana. Do obu dodaje się sok z cytryny oraz pastę sezamową, czyli tahinę. Pikle można kupić gotowe lub wykorzystać własne kiszonki.

Czego potrzebujemy? 

  • humus
  • baba ghanoush
  • dowolne pikle (kiszone buraki, kiszone cytryny, rzodkiew, marchewka, pomidory)
  • falafele
  • oliwki
  • pita

Przygotowanie

Przygotowujemy humus: ciecierzycę z puszki, czosnek, 2 łyżki tahiny, sok z ½ cytryny, 100 mililitrów zimnej wody orazsól blendujemy na gładką pastę, polewamy łyżką dobrej oliwy.

Przyrządzamy baba ghanoush: mieszamy dokładnie miąższ z 3 bakłażanów pieczonych w połówkach przez 20 minut, 2łyżki tahiny, sok z ½ cytryny, ⅓ łyżeczki kuminu.

Na tacę lub do osobnych miseczek wykładamy pikleoliwki. Falafele możemy podać na zimno lub po podgrzaniu. Do przekąsek podajemy pity – odrywamy z nich kawałki, na które nakładamy pasty.

Hiszpańskie tapas

Hiszpańskie tapas (fot. Alexander Kovacs / unsplash.com)

fot. Alexander Kovacs / unsplash.com

Tapas to znak rozpoznawczy hiszpańskiej kuchni. Podobnie jak w przypadku mezze, mamy do czynienia z drobnymiprzekąskami, które najczęściej spożywa się z przyjaciółmi w barach podczas sączenia drinków. Niektórzy traktują tapas jako przystawki, inni widzą w nich pełny, sycący obiad. Często na te drobne potrawy składają się ryby i owoce morza, ale można skomponować całkiem ciekawy tapasowy stół wyłącznie ze składników roślinnych.

Czego potrzebujemy?

  • podsmażone na oliwie papryczki padrón
  • patatas bravas – ziemniaki smażone z ostrym sosem pomidorowym
  • pan con tomate – bagietka, oliwa, czosnek, pomidor
  • gazpacho – zupa na zimno
  • bakłażany z melasą
  • oliwki
  • krakersy lub bagietki

Przygotowanie

Aranżując hiszpański stół dla przyjaciół, nakładamy przekąski do osobnych miseczek. Papryczki padrón solimy,wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i mocno podsmażamy. Szykowanie patatas bravas zaczynamy od obrania i osolenia ziemniaków, które następnie podsmażamy do miękkości i zrumienienia w oleju. Podajemy je z ostrym sosem pomidorowym, w którym mogą być maczane. Gazpacho przygotujemy, blendując obrane ze skórki pomidory bez pestek z dodatkiem pokrojonego w kostkę ogórka, cebuli, czosnku i papryki. Zupę przyprawiamy chili, sokiem z limonki, octem winnym i oliwą i ustawiamy na stole w większym naczyniu, obok stawiamy małe miseczki do serwowania.

Z kolei bakłażany z melasą (berenjenas con miel de caña) przygotowujemy następująco: bakłażana kroimy na plastry, solimy je i odstawiamy na 15 minut, by pozbyć się goryczki. Po kwadransie osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy mąką i podsmażamy z obu stron na rumiano. Zrumienione plastry wykładamy na talerz i polewamy delikatnie syropem trzcinowym. Żeby zaserwować pan con tomate, przed spotkaniem musimy przygotować tylko kromki bagietki, oliwę, przetarty czosnek i miąższ pomidora. Uczestnicy spotkania zrobią sobie z tego własne kanapki, nacierając bagietkę pozostałymi składnikami.

 

Włoskie aperitivo

Włoskie aperitivo (fot. Pinar Kucuk / unsplash.com)

fot. Pinar Kucuk / unsplash.com

Włosi nie skaczą na piwo, tylko chodzą na aperitivo. We Włoszech panuje zasada, że nie należy pić alkoholu, kiedy nic się nie je. Zarówno zwykłe wino, jak i popularny aperol spritz pojawiają się na stole tylko w towarzystwie posiłku lub przynajmniej talerzyków z przekąskami. Dosłownie aperitivo to napój, który ma zaostrzyć apetyt przed posiłkiem. Może być podawany przed obiadem lub przed kolacją. Towarzyszyć mu może zarówno miseczka czipsów lub orzeszków, jak i rozbudowany zestaw przekąsek, takich jak bruschetta, oliwki, kawałki pizzy, słonej tarty lub frittaty, a także talerze serów, wędlin, ryb czy owoców morza.

Włoskie aperitivo to posiłek, w którym ważniejszy od jedzenia jest aspekt towarzyski. Jest niezobowiązujący, mniej formalny od obiadu czy kolacji i często ciągnie się godzinami.

Czego potrzebujemy?

  • bruschetta (z pomidorami bez skórki, z oliwą i czosnkiem lub z oliwą i plastrami oliwek)
  • pizza lub focaccia w kawałkach
  • miseczki oliwek
  • pesto z bazylii z orzeszkami piniowymi
  • bagietka
  • panelle z cytryną
  • caponata

Przygotowanie

Przygotowanie bruschetty nie jest trudne. Podstawą są lekko przypieczone grzanki, dodatkiem mogą być zimne, poszatkowane pomidory bez skórki i pestek czy oliwa z czosnkiem i plastrami zielonych oliwek. Pyszne pesto do bagietki można przygotować z bazylii, natki czy nawet liści rzodkiewki. Wystarczy liście zblendować z oliwą, czosnkiem, solą, dowolnymi orzechami i serem lub płatkami drożdżowymi. Panelle przygotowuje się z mąki z ciecierzycy i wody. Ciasto, po ugotowaniu i ostudzeniu, kroi się w plastry i smaży w głębokim tłuszczu. Z kolei caponata to wytrawna sałatka z bakłażana z selerem naciowym, cebulą, czosnkiem, oliwkami, oliwą, octem, cukrem i bazylią. Smacznego!

KUKBUK.pl na weekend

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk