Jesień to pora leniwych poranków spędzanych pod kocem, z kubkiem herbaty w dłoni i przy sycącym śniadaniu. Sezonowe dobra – dynie, śliwki, gruszki – wyglądają, jakby tylko czekały na to, by wreszcie trafić na nasze talerze: oprószone cukrem pudrem, polane miodem albo podane w postaci porannych drożdżówek i kremowych owsianek. Nawet ci, którzy za porankami nie przepadają, muszą przyznać, że trudno przejść obojętnie obok kuszącej aromatem korzennych przypraw miski pełnej owoców albo stosu puszystych pankejków. A ponieważ wiemy, jak przyjemne dla ciała i duszy mogą być jesienne śniadania, przygotowaliśmy najlepsze z nich w wersji wegańskiej. Niezależnie od tego, czy marzy wam się jajecznica pachnąca grzybami, czy poranne smoothie, mamy przepisy na posiłki, które przygotujecie bez konieczności sięgania po śmietanę, jajka albo mleko.
6 wegańskich śniadań na jesień
Pachnące cynamonem, rozgrzewające i wyłącznie z roślinnych składników. Przedstawiamy jesienne śniadania w wersji wege.
Tekst: redakcja
Przepisy i przygotowanie: Sara Faruque
Stylizacja: Joanna Sidor
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Pasztet grzybowy >>
Choć przepis nie należy do najkrótszych, absolutnie wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Smak tego pasztetu zachwycił redakcję tak bardzo, że o ostatnie kromki z nim trzeba było toczyć zacięte boje. Do jego przygotowania oprócz dowolnych grzybów będziecie potrzebować szałwii, sosu sojowego, pomidorów i główki czosnku. Pst! Podpowiadamy, że pasztet będzie jeszcze lepszy, jeśli do grzybów dodacie kilka łyżek whisky. Smak będzie wtedy głębszy i wyrazistszy.
Placki z batatów z kwaśną śmietaną >>
Słodkie ziemniaki sprawdzają się nie tylko na obiad. Wymieszajcie bataty z mąką ziemniaczaną, mlekiem roślinnym i – koniecznie – z koperkiem. Potem na rozgrzanej patelni usmażcie placuszki na złoty kolor. Podawajcie od razu z keksem kwaśnej wegańskiej śmietany i resztą koperku.
Tofucznica idealna z kurkami i koperkiem >>
Ten przepis to remedium na wszelkie tęsknoty za porankami pachnącymi jajecznicą smażoną na maśle. Wszystkim weganom i tym jeszcze nieprzekonanym polecamy tofucznicę z kurkami, których smak podkręcamy szalotką. Jesiennego, żółtego koloru danie nabierze dzięki sporej szczypcie kurkumy, która ma właściwości zdrowotne.
Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami >>
Te placuszki są wegańskie, a do tego bezglutenowe. Ciasto na nie przygotujecie z niepalonej kaszy gryczanej, cukru kokosowego i mąki ziemniaczanej. Do tego dodajcie pachnący korzennymi przyprawami krem dyniowy z masłem orzechowym. Na gotowych plackach koniecznie ułóżcie świeże figi. W wersji rozpustnej polecamy jeszcze polać je odrobiną syropu klonowego.
Chlebek dyniowy z żurawiną i jogurtem >>
Ten chlebek pachnie goździkami, kardamonem i orzechami. Upieczcie go, a gwarantujemy, że tej jesieni niejednokrotnie będziecie chcieli zrobić go znowu. Do jego przygotowania, oprócz purée z dyni, będziecie potrzebować banana i oleju. Po wyjęciu z piekarnika podajcie chlebek z jogurtem kokosowym i suszoną żurawiną. Uwaga! Proponujemy od razu przygotować dwie formy – chlebek ma tendencję do szybkiego znikania.
Smoothie jak ciasto marchewkowe >>
Z mrożonego banana, mleczka kokosowego, masła i marchewki możecie wyczarować rewelacyjne poranne smoothie. Znajdą się w nim jeszcze płatki owsiane, szczypta korzennych przypraw oraz syrop klonowy. Ten zdrowy koktajl przygotujecie w zaledwie 10 minut. A jeśli macie ochotę na nieco mniej zdrową, za to wyjątkowo rozpustną wersję, wkruszcie do niego ulubione ciasteczka owsiane.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?