Kukbuk
Kukbuk

Tofucznica idealna z kurkami i koperkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
kurki
1 garść
szalotka
1 sztuka
olej
3 łyżki
tofu naturalne
1 kostka
mleko roślinne niesłodzone
100 ml
kurkuma
½ łyżeczki
czarna sól kala namak
½ łyżeczki
płatki drożdżowe
2 łyżeczki
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
posiekany koperek
1 łyżka
świeże pieczywo
do podania

Przepis i przygotowanie potrawy: Sara Faruque


Stylizacja: Joanna Sidor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kurki dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki. Szalotkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Krótko ją szklimy, a następnie dorzucamy kurki. Smażymy na średnim ogniu – nie mieszamy ani nie dodajemy soli, dzięki temu kurki będą sprężyste i się nie rozpadną.

krok 2

Gdy grzyby będą się smażyć, kruszymy w palcach tofu. Przekładamy do miski i dodajemy do niego mleko, kurkumę, czarną sól i płatki drożdżowe. Mieszamy.

krok 3

Gdy kurki będą już pachnące, a szalotka miękka, wlewamy masę z tofu na patelnię. Smażymy przez 1-2 minuty, aż nabierze ładnego żółtego koloru, a mleko częściowo odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Tofucznicę podajemy od razu posypaną koperkiem, ze świeżym pieczywem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka