W ostatnich latach hot dogi zyskały ogromną popularność – zjemy je w barach, na stacjach benzynowych, a nawet w osiedlowych sklepach. Szerokie uznanie zawdzięczają prawdopodobnie swojej prostocie. W końcu klasyczny przepis na hot doga to nic poza bułką, parówką i sosami. Jednak coraz częściej okazuje się, że ta szybka przekąska może zmienić się w prawdziwe danie. Parówkę możemy zamienić na kiełbasę merguez, kupną bułkę na domowy preclowy paluch, a ketchup i musztardę na salsę verde. Nie musimy ograniczać się też przy wyborze dodatków – nieoczywiste połączenia mogą nas miło zaskoczyć! A jeśli nie jemy mięsa? Nic straconego. Wystarczy, że kupimy wegańskie lub wegetariańskie parówki. Hot dogi najlepiej przygotowywać z przyjaciółmi lub w gronie rodzinnym, w końcu to świetna przekąska dla dzieci. Podpowiadamy, z czym najlepiej zjeść hot doga – być może nasze przepisy zainspirują was do stworzenia własnej receptury?
6 pomysłów na hot doga
Hot dog wcale nie musi kojarzyć się z szybką przekąską na stacji benzynowej. Istnieje wiele sposobów na urozmaicenie tego prostego dania. Może przygotujecie je z salsą verde albo z majonezem miso?
Tekst: redakcja
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Agata Jankowska
Klasyczny hot dog szwedzki >>
Propozycja dla fanów klasyki. Bułka z parownika, ugotowana parówka i tradycyjne dodatki: musztarda, sałatka szwedzka i prażona cebulka. To prosty i szybki w przygotowaniu hot dog, podobny do tego, którym zajadamy się w Ikei.
Hot dog po polsku z kiełbasą >>
Prawdziwa polska kiełbasa wysokiej jakości to podstawa hot doga w lokalnej odsłonie. A do tego: sałata, ogórek małosolny, pomidor, cebula, musztarda… czyli kolejne rodzime składniki. Sprawdźcie nasz przepis na polskiego hot doga!
Hot dog austro-węgierski z białą kiełbasą >>
Zobaczcie, jak przygotować domowe paluchy preclowe i zrobić z nich inspirowane galicyjską kuchnią hot dogi. W tym przepisie zamiast klasycznych parówek używamy białej kiełbasy – w towarzystwie musztardy, winogron i liści selera smakuje po prostu wyśmienicie.
Hot dog śródziemnomorski z kiełbasą merguez >>
Merguez to popularne nad Morzem Śródziemnym kiełbaski jagnięce, pochodzące z Tunezji. W naszej propozycji śródziemnomorskiego hot doga łączymy je z innymi południowymi składnikami: pomidorami, oliwą, kaparami, bazylią i oliwkami kalamata.
Hot dog meksykański z salsą >>
Salsa verde to wyrazisty ziołowy sos, który doskonale pasuje do niemal każdego meksykańskiego dania. Świetnie podkreśli smak kiełbasek z boczniaka, które stanowią podstawę tych wegańskich hot dogów meksykańskich.
Hot dog Pacyfik z majonezem miso >>
Pacyfik to w naszym zestawieniu drugi hot dog bez mięsa. Jego skład jest inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu – stąd pasta miso i pokruszony arkusz nori. Taki hot dog będzie idealną przekąską na domówkę z przyjaciółmi.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?